Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Aktualnosti

HDZ-ovac pohvalio i podržao SDP-ov zakon!

  Tatjana Lisjak/večernji.hr           07.11.2014.         1721 pogleda
HDZ-ovac pohvalio i podržao SDP-ov zakon!

Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade nije bez manjkavosti, no nužan je kako bi se izjednačio razvoj u svim hrvatskim regijama. Zaključili su to Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU iTomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija 1 ''U mreži prvog'' prenosi večernji.hr

- I dan danas imamo tri sustava potpora po zakonu o regionalnom razvoju, uključujući i područja posebne državne skrbi. Ovim zakonom htjeli smo uskladiti poticajne mjere i prestati s paralelnim sustavom potpora. To je suština prijedloga - naglasio je Puljiz te precizirao da se trenutno nerazvijenim područjima pomaže različitim potporama kao što su potpore lokalnim upravama te porezne olakšice poduzetnicima i građanima što državu ukupno košta 1,1 milijardi kuna godišnje. Upitan postoji li način da se taj novac povuče iz EU fondova i tako prestane dodatno opterećivati proračun, Puljiz je odgovorio: ''EU fondovi su velika razvojna šansa i mi prijedlozima nastojimo dovesti do toga da se većina novca povlači iz EU fondova''.

Dodao je da suština novog zakona promjena preraspodjele novca. Zakonom će, istaknuo je Puljiz, 100 jedinica lokalne uprave donijeti određena prava, a 65 će ih izgubiti, no riječ je o jedinicama koje su na većoj razini razvoja pa će se novac dobro distribuirati. HDZ-ovac Tolušić zadovoljan je zakonom koliko može biti jer ovo je, kako je istaknuo i dalje ''daleko od nove pravednosti, što je rekao premijer''.

- Mnoga područja toliko su devastirana da ih jedan dobar zakon ne može spasiti - smatra Tolušić koji je, unatoč tome, zakon pohvalio.

- Ministarstvo je prihvatilo 29 od 33 primjedbi koje mu je zajednica županija poslala. Vjerujem da sam osobno, ali i drugi kolege župani zadovoljni prijedlogom. Nelogičnosti će uvijek biti, ali sustav ne može zadovoljiti 100%. Ono što govori o pravom stanju je činjenica da je od 100 najsiromašnijih gradova njih 98 ih Slavonije i središnje Hrvatske jer ovaj kontinentalni dio zaostaje za ostatkom zemlje - precizirao je Tolušić.

- U samom zakonu ima dosta mogućnosti i dosta prigovora kada se govori o manjim gradovima, uvjetno rečeno poput Pule ili Zadra koji se boje da će ih sada aglomeracijom Zagreb ili Osijek ''progutati''. Imamo primjer slabo razvijenih regija i one su strpane u koš s onima koje to nisu. Primjerice Virovitičko-podravska županija ima 5,50 % razvijenosti EU koji su strpani sa Zagrebom koji ima 100%. To je problem - naglasio je Tolušić. Podsjetio je da su ona područja EU koja su, poput Baskije, bila nerazvijena prije 20 godina upravo zahvaljujući usmjeravanju EU fondova u razvoj tih područja doveli do njihova prosperiteta. Dodao je da još uvijek ne zna hoće li njegova županija novim zakonom profitirati, ali je pohvalio inicijativu jer je dobra.

- Pa ovo je čudo da jedan HDZ-ova hvali SDP-ov zakon - komentirala je voditeljica Elijana Čandrlić na što je Puljiz odgovorio: Ovo je zaista bilo je lijepo za čuti i nadam se da će se to pokazati i na glasovanju''.

- Mogu samo reći da mi je drago da je ministarstvo prihvatilo županije kao ravnopravnog partnera - pojasnio je Tolušić.

Više na večernji.hr

  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Sulejman veliki
7.11.2014. 9:36
Valjda će jednog dana na vlast doći netko s petljom, da ne kažem jajima, koji će ovavim mlatimudanima, uhljebima i parazitima kazati: Dosta.
Nikakvog smisla nemaju županije osim da napačenu puk hrani birokratski aparat.


Još iz kategorije Aktualnosti