Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Politika

HDSSB: Želimo Hrvatsku s pet regija

        15.09.2012.         1711 pogleda
HDSSB: Želimo Hrvatsku s pet regija

Nakon sjednice Glavnog odbora HDSSB-a prije jesenjskog zasjedanja Hrvatskog sabora čelništvo stranke je danas, 15.rujna 2012.godine, odražalo konferenciju za medije o aktualnoj političkoj situaciji.

Predsjednik stranke prof.dr.sc. Vladimir Šišljagić izrazio je zabrinutost zbog ekonomske situacije koja vlada od trenutka kada je vlast preuzela Kukuriku koalicija. Ponajviše zbog jučerašnjeg statističkog izvješća koje pokazuje da je inflacija u odnosu na kolovoz prošle godine porasla za 4% dok je BND u padu preko 2% za drugi kvartal ove godine.

„Proizvodnja i gospodarstvo su u padu, obećanih investicija kao i investicijskog ciklusa nema, nezaposlenost je preko 300.000, potrošnja logično pada zbog izuzetno visokih nameta, poreza, povećanja PDV-a, najavljuje se oporezivanje imovine bez ikakve selekcije, plaće koje se isplaćuju su na neprimjerenoj razini dok se s druge strane plaće ne isplaćuju. Prema tome, ono što se očekivalo od jedne socijaldemokratske partije, a to je socijalna osjetljivost, od ove Vlade, hrvatski građani nisu dobili ništa. Kukuriku Vlada vuče poteze koji odgovaraju samo surovom neoliberalnom kapitalizmu bez imalo socijalne osjetljivosti za najveći broj hrvatskih građana", rekao je Šišljagić.

Ljudima koji žive na prostoru svih pet slavonsko-baranjskih županija izuzetno je važna tema regionalizacije - rekao je Šišljagić.

 „Na neprimjeren i nedemokratski način, preko noći, daleko od očiju javnosti, bez rasprava i konzultacija, bez rasprave u Hrvatskom saboru, donesena je odluka o bitnom pitanju razvoja i života Hrvatske, o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije", rekao je Šišljagić i istaknuo kako je HDSSB u svom Programu jasno zacrtao podjelu Hrvatske na pet regija, a pri tome nije imao na umu samo fondove EU nego je program regionalizacije uključivao i teritorijalni preustroj u kojem je jasno izražena potreba za smanjenjem birokracije i pojednostavljanjem sustava odlučivanja. Također, kroz porezni sustav regijama treba osigurati značajno više novca.

„Kroz politički sustav i djelovanje u Hrvatskom Saboru učinit ćemo sve kako bi zapisano u Programu HDSSB-a bilo ostvareno, a to je ujednačeni razvoj cijele Hrvatske" kazao je Šišiljagić i poručio kako zbog interesa pojedinaca i određenih županija nikada neće dozvoliti ovakvu prijevaru građana Hrvatske, ali i građana Europske unije. Šišljagić je podsjetio prvog potpredsjednika Vlade gosp. Radimira Čačića kako je upravo on,  2007. godine, kada je Hrvatska bila podjeljena na tri regije, bio taj koji je kao varaždinski  župan prijetio referendumom jer se Varaždinska županija našla u regiji s gradom Zagrebom tada obrazlažući kako je nedopustivo da sve županije Sjeverozapadne regije trpe na račun grada Zagreba.

Na račun uvredljivih poruka koje su upućivali Čačić i njegova stranačke kolegica Vesna Pusić stanovnicima  Slavonije i Baranje,  Šišljagić je kazao kako HDSSB neće dozvoliti da bilo tko na tako bezobrazan, bahat i neprimjeren način vrijeđa Slavonce i Baranjce nazivajući ih neradnicima koji se trebaju uhvatiti posla.

„Da je Čačić radio kao što rade Slavonci i Baranjci, tada 90.-tih ne bi imao nesporazume sa stranim poslovnim partnerima i ne bi imao problema s javno-privatim partnerstvom u varaždinskoj Županiji zbog čega je njegov poslovni partner neki dan završio u zatvoru", zaključio je Šišljagić i pozvao sve koji ne znaju kako i koliko Slavonci rade neka dođu u Osječko-baranjsku županiju  gdje su napravljeni projekti za apliciranje u fondove EU u iznosu preko 2 milijarde eura.

Umjesto da ulaze u sumnjive i dvojbene projekte, primjerice  Plomina i Omble, Vladimir Šišljagić je pozvao Vladu Kukuriku koalicije da ulažu u Slavoniju.

„Već godinama ukazujem kako ovdje u Osijeku, u zbog njih najzapuštenijem području Hrvatske, postoji projekt hidroelektrane na Dravi gdje su javni sustavi i Osječko-baranjska županija već do sada uložili 11 milijuna kuna, a koji se energetski projekt već 20 godina nalazi u prostornom planu Hrvatske i osječko-baranjske županije, rekao je Šišljagić.   

Po pitanju aktualnih graničnih sporova predsjednik stranke rekao kako HDSSB kao i saborski zastupnici HDSSB-a nikada neće prihvatiti i glasati za ratifikaciju privremenih sporazuma kojim se Hrvatske odriče neosporno svog dijela teritorija.

„Danas su to Mali Škoj, Veliki Škoj i Vrh Kleka, a sutra po tom istom modelu Hrvatska može ostati bez Kenđije s 11 tisuća hektara zemlje, Vukovarske ade, Šarengradske ade i svih ostalih teritorija koji su dio privremenih sporazuma, a koji su sporazumi tada bili potpisavani samo zbog protoka ljudi, roba i usluga", kazao je Šišljagić.

„Ulaziti u federaciju nakon gorkih iskustava koje Hrvatska ima iz doba bivše Jugoslavije i sada slušati Manuela Barrosa da je budućnost Europe u federaciji koja znači zajedničku politiku koja će se diktirati iz Bruxellesa po pitanju monetarnog i financijskog sustava, vanjske politike i obrane, za HDSSB je nedopustivo jer dovodi do predaje vlastitog suvereniteta" na kraju je zaključio Šišljagić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

vobrado
16.9.2012. 20:40
Evropska unija potpomaže slabije razvijenije regije kako bi što prije postigle evropski prosjek razvijenosti. Jasno je da će slabije razvijene regije duže dobivati tu pomoć, dok bi više razvijene regije tu pomoć dobivale kraće, osobito grad Zagreb koji svojim BDP brzo sustiže prosjek EU. Ovako je Zagrebu snižen rejting, a Slavoniji povećan, ali sve zajedno ipak smo potrebni pomoći. U isti rang se stavljaju Zagreb i Slavoniji. U traženju novca iz predpristupnih fondova oni koji traže pomoć moraju samo pratiti s 20% vlastitih sredstava. Slabiji te novce jednostavno nemaju i neće moći dobiti zatražena sredstva, a grad Zagreb ima te mogućnosti pa će te novce i povući. Slavonija to neće moći napraviti pa će se shodno tome približiiti evropskom prosjeku za 30 godina, a Zagreb će to učiniti za 10 godina. Tu je poanta svega ovoga zamršenog kolača koji bi htjeli svi pojesti.
fitilj
16.9.2012. 20:34
Stara ideja o podjeli Hrvatske na pet regija. Uz to ide i smanjivanje broja zastupnika u kokošinjcu na Markovom trgu na maksimalno 100 zastupnika.

Utopija koju politički lupeži i banda lopovska nikada neće prihvatiti i provesti u djelo, jer bi time ostali bez obilatih valova na kojima rotiraju šefovi stranaka i njihovo poslušno stado.

Što se tiče pitanja granica tu je sve jasno, Lupežima iz Banski dvori i sa Markovog trga nisu važne sporna granična pitanja, jer se inače nebi dali ucjenjivati ulaskom u EU, zbog čega su nam Slovenci i Talijani zahvaljujući odustajanju od ZERP-a pokrali ribe za milijune i milijune eura!

đaba sve
16.9.2012. 19:20
nisam čitao ali šta mi obični građani dobivamo tim podjelama na 2 ili 5 regija to vi meni recite,meni se čini da se oni jedinoi boje izbora jer i izbori onda idu valjda po tom principu
run-dmc
16.9.2012. 16:05
Podjela Hrvatske na regije je toliko važna da bi o tomu trebalo povesti ozbiljnu raspravu na svim relevantnim razinama i naposljetku o tomu odlučiti referendumom i to metodom elektorskih glasova reprezentativnosti kako se ne bi desilo da npr. Zagreb odluči umjesto cijele Slavonije.

Europska unija i eventualna euro-federacija nisu jedno te isto. Ukoliko bi se dogodio takav radikalan preustroj unije, to bi značilo stvaranje potpuno nove organizacije. U tom slučaju sve zemlje današnje unije morale bi o tomu odlučiti referendumom. Predavanje bitnog dijela suvereniteta ne bi bio dilema samo u Hrvatskoj nego vjerojatno u većini zemalja članica EU. Mislim da je europska federacija utopijska ideja i ništa više.
vobrado
16.9.2012. 0:31
Nažalost, nisu dovoljno jaki da se izbore za ovu normalnu i prirodnu podijelu Hrvatske na 5 regija, tj. četiri regije s gradom Zagrebom kao petom regijom.


Još iz kategorije Politika