Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Politika

HDSSB predstavio izborni program

        04.11.2011.         1248 pogleda
 HDSSB predstavio izborni program

"Za Europu nacija, za Hrvatsku regija, za Slavoniju i Baranju, za spas Hrvatske, za svoje!", tom će krilaticom u izbornu utrku ući HDSSB čiji je predsjednik prof.dr.sc.  Vladimir Šišljagić danas predstavio predizborni program. - Hrvatskoj treba regionalizacija, decentralizacija i financijska decentralizacija. Ne može u državni proračun ići 92 posto prihoda, a samo osam posto ostajati lokalnoj razini. Dosad je bilo da tko je vodio stranku na vlasti, tko je vodio Vladu taj je koristio javne prihode za uske stranačke interese. Često se čulo da je iznad Hrvatskog sabora samo Bog. Po svim aferama vidimo da to nije bilo baš tako te predlažemo formiranje drugog Doma parlamenta, Dom regija - istaknuo je Šišljagić.

Drugi dom, odnosno Dom regija ne bi značio povećanje broja zastupnika jer je i dosadašnja brojka od 151, odnosno 153 velika, već smanjenje njihova broja u središnjem Saboru, objasnio je Šišljagić. Nadalje, HDSSB se zalaže za ukidanje neposrednih izbora za predsjednika države, mandat mu ograničiti na jedan od pet godina, ukinuti izvršne ovlasti predsjednika države u vanjskoj, obrambenoj i sigurnosnoj politici te ukidanje ureda bivšeg predsjednika.

Država, smatraju u HDSSB-u, mora dobiti novi teritorijalni ustroj i to na pet regija: Grad Zagreb, Sjeverozapadna Hrvatska, Jugozapadna Hrvatska, Dalmacija te Slavonija i Baranja. Lokalnoj razini treba ostati barem 30 posto prihoda, treba ukinuti 21 državni ured pri županijama, a zaposlene transferirati u lokalnu samoupravu te formirati fond poravnanja nerazvijenih regija.

- Danas postoji 245 parafiskalnih nameta koji ugrožavaju gospodarstvo. Njih treba značajno smanjiti kao i smanjiti doprinose iz plaća i na njih. Naš rad je danas skup, ali ne zato što radnik dobiva veliku plaću, već zato što država uzima prevelik dio - dodao je predsjednik HDSSB-a.

Stečajevi se, kazao je, moraju brže rješavati, a ne trajati desetak i više godina. Također, pravosuđe mora naći načina kako spriječiti nesposobne ljude da nakon zatvaranja jedne tvrtke otvaraju nove i dalje tjeraju radnike na biro. Država, naglasio je, ne smije biti generator neplaćanja obavljenog posla. Za pojedini školski predmet mora postojati samo jedan udžbenik i oni moraju biti besplatni, studenti koji uredno daju godinu za godinom moraju imati besplatno studiranje, prijevoz se učenicima mora sufinancirati. U zdravstvu se, kazao je, moraju provesti reforme, a ne kao dosad započeti njih niz i nijednu ne završiti dok u kulturi treba odrediti nacionalne institucije kulture, nacionalno-regionalne i lokalne institucije kulture. Po tom modelu treba ih i financirati država, odnosno lokalna samouprava.

- Mi jesmo za Europu, ali u nju želimo ući spremni. Naše gospodarstvo nije spremno - zaključio je Šišljagić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika