Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

HBOR: Platforma za equity ulaganja u inovativne projekte


  Gospodarstvo           hbor           30.09.2016.         388 pogleda
HBOR: Platforma za equity ulaganja u inovativne projekte

HBOR je pristupio EIF-NPI Equity Platformi koja ima za cilj povezivanje nacionalnih, EU i privatnih izvora financiranja i razvoja novih standardiziranih equity proizvoda u suradnji s EIF-om. Putem Platforme želi se olakšati pristup financijskim sredstvima za mala i srednja poduzeća (do 250 zaposlenih) te srednje kapitalizirana poduzeća (250 – 3000 zaposlenih) koja posluju na teritoriju EU, kroz razvoj novih mogućnosti i modela equity ulaganja u inovativne projekte, u njihovoj ranoj fazi kao i u fazi rasta.

Europski investicijski fond (EIF) i Europska komisija pokrenuli su novu equity platformu kojom se nastoji olakšati suradnja između EIF-a i nacionalnih razvojnih institucija ili banaka (NRI-ova) diljem država-članica EU-a. Equity platforma EIF-NRI pomoći će EIF-u i NRI-ovima u međusobnom promicanju i razmjeni znanja i najboljih praksi.

Na prvom sastanku koji je održan danas, osnivački članovi Generalne skupštine ove platforme koja je sazvana u Luksemburgu kako bi se potpisala povelja o osnivanju te započeli prvi razgovori o mogućim modelima suradnje. Uključeno je gotovo 30 NRI-ova iz 18 država-članica EU-a. Isti obuhvaćaju institucije koje su aktivne kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini.

Equity proizvodi kroz povezivanje nacionalnih, EU i privatnih izvora financiranja

Komentirajući novu inicijativu, glavni izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert kazao je: “Današnje pokretanje equity platforme EIF-NRI u Luksemburgu izvanredna je prigoda za osnivačke članove u identifikaciji novih načina na koje isti mogu izmjenjivati najbolje prakse i tijesnije surađivati po pitanjima s kojima se suočavaju europska tržišta poduzetničkog kapitala i privatnog kapitala. Veliko mi je zadovoljstvo što su mnogi NRI-ovi diljem Europe postali članovi ove nove platforme, prve takve vrste u okviru EFSU-ija. Uvjeren sam da će platforma pomoći u iznalaženju novih rješenja za potporu europskim MSP-ovima kroz plasman kapitala. Time će se osigurati materijalni doprinos ciljevima strategije za Uniju tržišta kapitala EU-a.”

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je: “Kroz partnerstvo s EIF-om, nacionalne razvojne banke i institucije imaju ključnu ulogu u provedbi Plana ulaganja. Njihove palete proizvoda, poznavanje lokalnih prilika i geografski prostor neprocjenjivi su za financiranje projekata diljem EU-a. U našem prijedlogu za proširenje Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), Grupa Europske investicijske banke ostaje ključni partner, uključujući u projektima sufinanciranja s Grupom EIB i drugim ulagačima. Današnje pokretanje nove equity platforme vrlo je dobar prvi korak za proširenje suradnje s Europskim investicijskim fondom te vjerujem da će dovesti do još boljeg uspjeha kada je riječ o financiranju MSP-ova u okviru Plana ulaganja”.

O EIF-u

Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Njegova glavna misija je potpora europskim mikro, malim i srednjim poduzećima (MSP) pomažući im u pristupu financiranju. EIF oblikuje i osmišljava poduzetnički kapital i kapital za rast, instrumente garancija i mikrofinanciranja koji posebno imaju za cilj ovaj segment tržišta. U toj ulozi, EIF promiče ciljeve EU-a za potporu inovacijama, istraživanju i razvoju, poduzetništvu, rastu i zapošljavanju.

O Planu ulaganja (Junckerov plan)

Plan ulaganja za Europu usredotočen je na jačanje europskih ulaganja za otvaranje radnih mjesta i rast. Isto se provodi kroz pametno korištenje novih i postojećih financijskih resursa, uklanjanje prepreka za ulaganja, osiguravanje vidljivosti i tehničke pomoći za investicijske projekte. Plan ulaganja već pokazuje rezultate. Očekuje se da će do sad odobreni projekti i ugovori za financiranje u okviru EFSU-a (do 26. rujna 2016.) mobilizirati 127,2 milijardi EUR-a kroz ukupna ulaganja u 27 država-članica i poduprijeti gotovo 290.000 MSP-ova.
Temeljem tog uspjeha, Europska komisija je dana 14. rujna 2016. predložila proširenje EFSU-a kroz povećanje njegovih resursa i trajanja kao i jačanje snaga. Najnovije podatke EFSU-a, uključujući analizu po sektorima i zemljama možete naći ovdje. Za više informacija pogledajte FAQs.

Izvor: HBOR

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: