Banner
DHMZ: Djelomice sunčano, u Dalmaciji lokalno kiša
Hrvatski sabor u srijedu o Zakonu o inkluzivnom dodatku
Grmoja: Vlada pokazuje nebrigu za ulaganja u navodnjavanje
Virovitica: Gradsko vijeće usvojilo proračun težak 29,8 milijuna eura
Od četvrtka promjena vremena, obilne kiše i snijeg
Sabor: Više sredstava za stipendije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa
Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

  Gospodarstvo

HBOR: Dodatni poticaj zapošljavanju mladih

  hbor           25.10.2016.         609 pogleda
HBOR: Dodatni poticaj zapošljavanju mladih

HBOR se uključio u Inicijativu za zapošljavanje mladih (Jobs for Youth InitiativeEuropske investicijske banke, kroz koju se financiraju ulaganja malih i srednjih poduzetnika u obrazovanje, vještine i zapošljavanje mladih ljudi. Osnovna značajka Inicijative je ušteda na kamatnoj stopi za subjekte koji zapošljavaju ili osposobljavaju mlade osobe. Ukupno sniženje kamatne stope iznosi 0,5 postotnih bodova. Novi uvjeti vrijede za 14 HBOR-ovih programa neovisno o tome odobrava li se kredit izravno ili putem poslovne banke, a snižena kamatna stopa primjenjuje se na cijeli vijek otplate kredita.

 Kriteriji za sniženje kamatne stope

Korisnici ovako snižene kamatne stope mogu biti mali i srednji poduzetnici koji zadovoljavaju najmanje jedan od propisanih kriterija, primjerice da su tijekom 6 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za kredit zaposlili te još uvijek zapošljavaju najmanje jednu mladu osobu (do 30 godina starosti) ili planiraju u sljedećih 6 mjeseci zaposliti najmanje jednu mladu osobu. Jedan od prihvatljivih kriterija može biti i da u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit nude strukovno osposobljavanje ili praksu tj. programe osposobljavanja mladih ili da u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit imaju sklopljen ugovor o suradnji za zapošljavanje mladih sa školom ili obrazovnom institucijom koja pruža sveučilišni ili stručni studij (npr. za vrijeme ljetne prakse). Pravo na umanjenu kamatnu stopu također mogu ostvariti i poduzetnici koji u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit već koriste potpore kroz nacionalne mjere za poticanje zapošljavanja mladih osoba.

Sredstva ograničena na 200 milijuna kuna

„S obzirom na problem nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj, HBOR je u suradnji s EIB-om odlučio sniziti kamatne stope za 50 bazičnih bodova. Ovom mjerom želimo omogućiti mladima još povoljnije kreditiranje njihovih poduzetničkih projekata, a s druge strane također potaknuti i iskusne poduzetnike na zapošljavanje mladih kako bi se smanjio njihov odlazak iz zemlje. Predviđena sredstva za provedbu mjere su ograničena na 200 milijuna kuna pa pozivamo sve poduzetnike da nam se čim prije jave sa svojim projektima.“ istaknuo je Dušan Tomašević, predsjednik Uprave HBOR-a.

Više informacija i popis programa na koje se odnosi ova mjera pogledajte ovdje.

Izvor: HBOR

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo