Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Harmonikaši iz dvadeset gradova sudjelovali su na poludržavnom natjecanju u Virovitici

  Marija Lovrenc/Večernji list           27.02.2010.         5476 pogleda
Harmonikaši iz dvadeset gradova sudjelovali su na poludržavnom natjecanju u Virovitici

 „Svatko tko je nastupio na ovom natjecanju, iznimna je osoba. Odradio je dva posla, onaj koji potiče ljubav prema glazbi i onaj drugi, koji nameću obveze u dvije škole koju redovno pohađaju. A od natjecanja na kojem može prevagnuti sitnica i upropastiti sate i sate priprema, imaju tek toliko da sami sebe procjene, steknu samopouzdanje i dobiju potporu sebi sličnih. Bodovi su pritom manje važni, važna je ipak glazba koja liječi",  poručuju ocjenjivači i Josip Burjan iz Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, zaduženi za bodovanje i provođenje poludržavnog natjecanja stotinjak  harmonikaša iz dvadeset gradova kojemu je Glazbena škola u Virovitici bila domaćinom.

U utorak i srijedu više od stotinu djece i mladih u dobi između osam i trideset godina natjecalo se u sedam kategorija, a najbolji (tu stavi link sa popisom onih koji idu dalje) će svoj talent pokazati na državnom natjecanju u Varaždinu. Za djecu, mlade, njihove mentore i ocjenjivače, kao i školu domaćina, susret najboljih nije samo u znaku pukog natjecanja za bodove. To je prilika pokazati u čemu se razlikuju od vršnjaka, kojom disciplinom pristupaju vježbanju i na koje su žrtve pritom spremni.

„Svirala sam 'Crvenkapicu', trajala je jednu minutu, a pripremala sam je punih godinu dana. Po tri sata dnevno vježbe, ponavljanja. No nije mi žao. Volim harmoniku, volim glazbu i zbog toga žrtvujem i druženja, filmove, svoje slobodno vrijeme", povjerila nam je o svom glazbenom putu Monika Matošević (14) iz Daruvara. Na natjecanje ju je dovezao tata Ivo, njena vjerna pratnja koji ovih dana razmišlja kako smoći dovoljno novca za novu harmoniku na kojoj će vježbati i dvije godine starija Monikina sestra Ivona, koja također voli glazbu i harmoniku. Da ima razloga za brigu, svjedoče i cijene tih instrumenata.

„Početnička" harmonika, za osnovnoškolce, poručuju predstavnici uglednih proizvođača koji su također posjetili natjecanje, kreće se oko 15.000 kuna, dok se za one iskusnije, srednjoškolce glazbenike, preporučuje sviranje na harmonici čija je cijena između 30.000 i 50.000 kuna. Samo si rijetki i uspješni virtuozi mogu priuštiti instrument koji će im omogućiti da najlakše osjete glazbu kroz vrhunsku harmoniku, poručuju predstavnici  tvrtki proizvođača koji ističu da je među najskupljima harmonika čija se cijena kreće nevjerojatnih 40.000 eura. Većina školaraca stoga vježba na polovnima. Svoju „novu" kupila je tako Marija Golub (14) iz Daruvara zahvaljujući džeparcu koji je štedjela punih godinu dana i tako roditeljima bar malo olakšala ovu skupu investiciju. I ona jako voli glazbu još od svije sedme godine i svaki dan vježba satima kako bi postigla najbolje od sebe.

„Kad sam počinjala, harmonika je bila instrument koji su uglavnom svirali dječaci, no danas i mi djevojke znamo kako na njoj izvesti klasične ali i moderne skladbe. Iako harmonika ima 12 kilograma, nije mi teška.  Ovo će mi natjecanje  pomoći bodovima, za kasniji upis u srednju glazbenu školu", govori Marija o razlozima dolaska na natjecanje.

U Glazbenoj školi u Virovitici i njenom odjelu u Pitomači harmoniku danas uči svirati 45 učenika, a predaju im Biljana Spasenovski, Beatrica Šušak i Mirjana Milinović. „Iako su klavir i gitara godinama iznimno popularni instrumenti, ni harmonika na našem području ne zaostaje. Vjerujem da na izbor harmonike kao instrumenta ima utjecaj i to svira li već netko taj instrument u obitelji, ali i okolina, odnosno prijatelji. Je li teško naučiti svirati? Osnove su: lijeva ruka, desna ruka, mijeh, ali treba puno, puno truda i vježbe", kazala je i Biljana Spasenovski, profesorica harmonike. Objašnjava kako je harmonika zastupljena po cijelom svijetu, a da je najviše vole u Rusiji, gdje su prigrlili tzv. bajamicu, odnosno nama poznatiju kao „dugmetaru", izraz koji glazbenici baš ne preferiraju. S njom je, kaže prof. Spasenovski, moguće izvoditi teže klasične skladbe. Harmonika je u Virovitici ujedinila i političare i glazbenike.

Karolina Petrović, ravnateljica Glazbene škole u Virovitici, zahvalila se sponzorima koji su, kaže prepoznali natjecanje kao važan događaj u kojem se virovitička škola nalazi uz bok rijetkim školama u Hrvatskoj ima čast biti domaćinom i okupiti iznimno talentirane mlade ljude. - Ovo je svima velika motivacija da s još više truda njegujemo glazbu i učimo jedni od drugih - poručila je ravnateljica Karolina Petrović. Zahvalila se Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici, Zagrebačkoj banci i Poslovnom parku Vtc d.o.o., koji je ustupio parkirališna mjesta natjecateljima i gostima. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
2.3.2010. 9:32
poludržavno u poludržavini


Još iz kategorije Prosvjeta