Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

HAMAG-BICRO potpisao sporazum sa financijskim institucijama vrijedan 557 milijna eura


  Gospodarstvo           vn           31.10.2018.         1682 pogleda
HAMAG-BICRO potpisao sporazum sa financijskim institucijama vrijedan 557 milijna eura

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec te članica Uprave HAMAG-BICRO-a Marijana Oreb, danas su sa odabranim financijskim institucijama potpisali Sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo iz ESI fondova. Svečanom potpisivanju prisustvovali su i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

 Navedenim Sporazumom ovlašćuju se financijske institucije, odabrane javnim pozivom (6 banaka i 1 leasing društvo): OTP banka d.d., Erste & Steiermärkische banka d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Zagrebačka banka d.o.o. te UniCredit leasing, da u skladu s uvjetima programa, kojeg je odobrila Vlada RH, mogu pokriti dio gubitka kredita uključenih u Portfelj u ukupnom iznosu od 58 milijuna eura. Ukupni iznos potencijalnog kreditiranja MSP-ova bi u konačnici iznosio 557 milijuna eura.

„Program ESIF Ograničena portfeljna jamstva zadnji je financijski instrument koji je preostao iz paketa mikro i mali zajmovi, individualna i portfeljna jamstva teškog 185 milijuna eura, financiranog većim dijelom iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Stoga sam iznimno sretan i zadovoljan što smo uspješno završili pregovore sa financijskim institucijama, a sve u korist mikro, malih i srednjih poduzetnika. Prednost u odnosu na dosadašnja jamstva je ta da će cjelokupnu obradu zahtjeva raditi odabrane financijske institucije, a nama će kvartalno podnositi izvješća, čime ćemo smanjiti administraciju te rok odobravanja i plasiranja kredita poduzetništvu.“ – izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec.

ESIF Ograničeno portfeljno jamstvo kao nova vrsta proizvoda (financijskog instrumenta) na hrvatskom financijskom tržištu namijenjen je subjektima malog gospodarstva (mikro, malim i srednjim poduzećima), koji se mogu obratiti zahtjevom za investicijske kredite i kredite za obrtna sredstva prethodno navedenim odabranim bankama i leasing društvu. Pojedino jamstvo uključeno u portfelj može iznositi do 150 tisuća eura sa maksimalnom stopom do 80% glavnice kredita, na rok od 1 do 10 godina.

„Mikro, male i srednje poduzetnike smatramo nositeljima gospodarskog rasta i razvoja. I upravo zato njihovom poslovanju treba dati maksimalnu potporu. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta to već i čini, sredstvima koja su na raspolaganju poduzetnicima u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a osnovni je cilj povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, potaknuti rast, stvoriti radna mjesta te u konačnici unaprijediti životni standard naših građana.“, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

 Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac izjavila je: „Prioritetna os 3 Poslovna konkurentnost bilježi zavidnu razinu apsorpcije. Za apsorpciju EU sredstava brzina je iznimno bitna. Stoga pozivam i vas, na razini predsjednika Uprava, ali i članova Uprava, vaših menadžera u bankama da svi zajedno ubrzamo proces kad govorimo o EU fondovima. Brzina će nam biti osobito bitna u sljedeća dva mjeseca kad govorimo o dijelu mjerenja ugovorenih sredstava. Želim pohvaliti suradnju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te HAMAG-BICRO-a te očekujem da ćemo imati brze rezultate. Drago mi je vidjeti da dinamiziramo financijsko tržište, nikad nije bilo više financijskih sredstava na tržištu nego danas. Ovi financijski instrumenti su iznimno popularni jer kad se jednom potroše, mogu se ponovno koristiti.“.

Navedenim financijskim instrumentom cilj je omogućiti veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja, subjektima malog gospodarstva, smanjenje kamatnih stopa, smanjenje traženih instrumenata osiguranja, porast zapošljavanja i povećanje iznosa privatnih ulaganja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: