Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Hadezeovac Igor Fazekaš lažno se predstavlja kao saborski zastupnik

  Ivan Žada           14.12.2015.         7773 pogleda
Hadezeovac Igor Fazekaš lažno se predstavlja kao saborski zastupnik

Igor Fazekaš na nedavnoj je svečanoj sjednici gospodarskog vijeća HGK, Županijske komore Virovitica predstavljen kao novi saborski zastupnik iz naše županije. No to je potpuna neistina. Naime, Fazekaš bio je pretposljednji listi domoljubne koalicije za IV. izbornu jedinicu, u Sabor nije izabran. No izabran je župan Tomislav Tolušić. Kako je funkcija župana nespojiva s onom zastupničkom, HDZ je odlučio u Sabor poslati Fazekaša kao njegovu zamjenu. No da bi se napravila zamjena i on postao zastupnikom prvo se mora konstituirati Sabor, izabrati mandatno imunitetno povjerenstvo koje onda utvrđuje imena zastupnika i regulira zamjene, potom slijedi potvrđivanje pa prisega i tek tada se postaje saborski zastupnik. Kako Sabor nije konstituiran Igor Fazekaš za sada nije niti zastupnik, niti je izabrani zastupnik – zapravo je samo građanin koji je sudjelovao na izborima na kojima nije izabran. Ovo nije još samo jedna obmana u režiji HDZ-a za koju se ne može naći neko suvislo objašnjenje, već i ozbiljno kazneno djelo opisano u Kaznenom zakonu dijelove kojega donosimo na kraju teksta.

No nije samo obmana nešto što se konstantno događa, već je konstanta i ne pozivanje na protokolarne događaje onih saborskih zastupnika koji nisu iz redova HDZ-a. Čak ni kada se radi o primjerice otvaranju radova na projektima koje financira Vlada ili na večini drugih društvenih događaja u organizaciji lokalne vlasti. Zapravo nigdje. Rijetko viđen bahatluk u drugim sredinama i nepoštivanje najviše funkcije od naroda izabranog saborskog zastupnika. Jedno od mjesta s kojeg pozivnice odlaze svima jest županijska gospodarska komora u Virovitici. Oni su i ovaj put zvali sve saborske zastupnike pa i SDP-ovog Tomislava Žagara, koji nije mogao doći zbog zdravstvenih razloga. No ono za što se i komoraše može pecnuti je pozivanje lažnog zastupnika Fazekaša kojemu tamo nije bilo mjesto.

„Praksa pozivanja samo saborskih zastupnika iz redova HDZ-a nije nikakva novost u našoj županiji. No svakako je novost da su počeli pozivati fantomske zastupnike kakav je Fazekaš umjesto izabranih. Očito da HDZ ne poštuje one naše sugrađane koji su meni dali povjerenje i žele da ih ja zastupam. No i to da se HDZ kiti tuđim perjem i obmanjuje nije nikakva novost. Pa nedavno se župan Tolušić pohvalio kako su oni kupili dva vozila hitne pomoći za županijski Dom zdravlja što je potpuna neistina. Vozila je kupio i platio HZZO. Jednako tako, protekle četiri godine prisvojili su si niz projekata koje je financirala Vlada, odnosno kako oni kažu „ova nenarodna Vlada“ koja ne brine o Virovitičko-podravskoj županiji, no na sreću ih istina i brojke demantiraju“, rekao nam je saborski zastupnik Tomislav Žagar (SDP).

Vijest o nazočnosti lažnog zastupnika Fazekaša na svečanoj sjednici u Komori prenijeli su drugi mediji u županiji. Očito ih ne smeta prenošenje lažnih vijesti. S aspekta novinarske struke nedopustivo i neetično. No većina medija je također pod kontrolom ovih istih kojima obmane i neistine nisu strane pa takvo ponašanje i ne čudi. No možda bi bilo dobro da se institucije zadužene za provođenje Zakona pozabave ovim slučajem. Valjda je došlo vrijeme da se počne kažnjavati nezakonitosti posebno ako one dolaze od strane najviših državnih dužnosnika ili onih koji to žele biti.  Zakon ne poznaje razliku između lažnog predstavljanja građanina Fazekaša kao saborskog zastupnika i medicinskog tehničara Siniše Filipovića koji se prije desetak godina lažno predstavljao kao kirurg i „operirao“ u KB Sestre milosrdnice. Neka institucije rade svoj posao.

(izvadak iz KZ-a)

Lažno predstavljanje

Članak 328.

(1) Tko se lažno predstavi kao službena ili vojna osoba ili neovlašteno nosi kakve znakove službene ili vojne osobe s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko izvrši kakvu radnju koju je ovlaštena izvršiti samo službena ili vojna osoba.

Samovlast

Članak 329.

(1) Tko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada,

kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

(3) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka pokreće se privatnom tužbom, a za kaznenog djelo iz stavka 2. ovoga članka povodom prijedloga.      

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

franjomrak@gmai
14.12.2015. 18:34
Štovani g. Žada !
Niti jesam , niti ću biti glasnogovornik g. Fazekaša kao ni g. Tolušića , koji je u skladu sa Ustavom RH uoči samog zasjedanja Hrvatskog Sabora ustupio svoje mjesto g. Fazekašu ( koje će najvjerojatnije biti konzumirano od početka konstituiranja istog ) . Ovih smo se dana naslušali ( najvjerojatnije od Vaših istomišljenika) ,kako je g. Leko predsjednik Hrvatskog Sabora , i to Vam za divno čudo nije zasmetalo ?????? A , g. Leko nije g. Fazekaš ( kojega molim da mi ne zamjeri ) pa da to ne upadne u oči na daleko većoj "pozornici" nego što je HGK VPŽ . U istome tekstu sami sebi demantirate jer Vam je( rekao Tomislav Žagar - saborski zastupnik ) ????? Vaš saborski zastupnik , koji se žali na ne pozivanje, može nam svima ( nadam se vrlo lako ) pojasniti i za jučerašnji ne odaziv u Voćin na VII - o Hodočašće Hrvatskih branitelja ,Hrvatske vojske i policije , iako je pozvan kao i ostali hodočasnici ( pa i od g. Ronka) ,koji je došao iz Požege ,kao izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora...??????
Kome koriste ovako različita mjerila g. Žada ????
CRISTO
14.12.2015. 15:59
Poštovani,
Nije SABORSKI ZASTUPNIK nitko,jer doba Rimljana je prošlo.
Naime, svi su samo "zastupnici u Saboru",,trebali bi zastupati narod, a ne obratno saborski zastupnik, pa ispada da zastupaju Sabor prema nekome, što u praksi i ispada tako.


Još iz kategorije Aktualnosti