Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Komentar

Gusku treba očerupati a da što manje gače

  Miodrag Šajatović/Lider           27.01.2012.         3095 pogleda
Gusku treba očerupati a da što manje gače

Prošli su parlamentarni izbori, prošao je i referendum za ulazak Hrvatske u EU. Sad bi bilo vrijeme za otrežnjenje i otvorenu komunikaciju svih interesnih skupina i Vlade. Međutim, to se ne događa. Ako je ovih tjedana taktički cilj nove Vlade zbunjivanje javnosti - onda u tome sasvim dobro uspijeva. Šalje se gomila takozvanih pokusnih balona o kojima se onda vode beskrajne rasprave. A prava se bit zamagljuje.

Najjednostavnije, kao što se to u poreznoj literaturi katkad spominje, ‘gusku treba očerupati a da ne gače previše'. Pojednostavnjeno, za hrvatske prilike drastično rezanje državne potrošnje (od četiri do pet milijardi kuna na godinu) preduvjet je bez kojega je sasvim nemoguće refinancirati obveze koje proračunu dospijevaju u 2012.

Rezanje je nemoguće a da to većinu građana ove zemlje na neki način ne zaboli. Politička je umješnost obaviti grub posao a da se na ulicama ovog proljeća, kad se u praksi počnu pokazivati posljedice smanjenja potrošnje po ministarstvima, ne pojavi previše prosvjednika. 

Linićeva porezna reforma
Moram priznati da baš ne razumijem do kraja smisao svih poreznih i doprinosnih promjena koje gura ministar financija Slavko Linić. Povećanje PDV-a s 23 na 25 posto još je i najjasnije. U strahu od protesta javnih službenika Vlada (valja se nadati - kratkoročno i taktički) neće hitno reformirati državni aparat, nego će teret podijeliti na sve potrošače robe i usluga na koje se plaća PDV. Ako to izazove i segmentarnu inflaciju, to sa stajališta vlasti neće biti strašno jer je inflacija oblik skrivenog oporezivanja. I tihog ‘čerupanja guske'.
Ostale promjene (smanjenje doprinosa i sl.), čini se, više su stvar Linićeve tvrdoglavosti negoli uvjerenja da bi to moglo rasteretiti prosječnu hrvatsku tvrtku do razine na kojoj će poduzetnici početi s investiranjem i novim zapošljavanjem.

Društvo impresionista
I predlagatelji poreznih promjena i oponenti zapravo se svode na impresioniste. Hrvatska nema ekonometrijski model koji bi koliko-toliko precizno simulirao što neka Vladina mjera na kraju znači. Pa svi zapravo lutaju u magli.
Uzmimo dilemu je li za nacionalnu ekonomiju bolje štedjeti na plaćama zaposlenih u državnom aparatu ili smanjiti tzv. materijalne troškove. Premijer Milanović nekoliko je puta rekao da se ne smije rezati u živo tkivo. Pa se spominje kako bi smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi dodatno smanjilo domaću potražnju za robom i uslugama. Usko gledajući, to bi bilo točno. Dok se god ne uđe u detalje, što znači smanjenje materijalnih troškova.

Ako ministarstva troškove nabave materijala, opreme i usluga budu morala smanjiti za nekoliko milijardi - pitanje je koliko će zaposlenih u realnom sektoru, koji su do sada živjeli od isporuka za državu, ostati bez posla. Pa će se opet smanjiti platežno sposobna potražnja stanovništva, samo što bez posla neće ostati neki činovnik u nerealnom sektoru, nego zaposlenik u realnome.
Može se, naravno, ići i dalje pa analizirati nisu li ti zaposleni u tvrtkama koje su prodavale robu ministarstvima zapravo samo trgovci uvoznim potrepštinama. Ili je riječ o domaćim proizvodima koji će u kratkom roku ostati bez kupca pa će to biti dodatan udar na domaću proizvodnju. Milanovićeva vlada snosi odgovornost za posljedice krivih ili točnih procjena. 

Kad je riječ o rezanju državne potrošnje, ostaje i mogućnost da nova ekipa u Banskim dvorima uštedi sniženjem cijena po kojima se nabavlja roba i plaćaju usluge. Prošlih se godina procjenjivalo da se bar 10 posto državnih izdataka troši u korupcijske svrhe. Odnosno da se u džepovima potkupljivih državnih naručitelja nađe više novca nego što bi i najrigoroznija agencija za ocjenu kreditnog rejtinga tražila od Hrvatske. Kad bi se vlast osposobila da učinkovito odstrani taj dio cijena (koji poslije uglavnom ne završi u novoj potrošnji jer se tako ukradeni novac poreznih obveznika najvećim dijelom pretvori u devize i oroči u domaćim i stranim bankama, koje onda taj novac nemaju kamo plasirati...), reforma proračuna mogla bi ispasti veliko pozitivno čudo.
Neka se napokon prihvati proračun za 2012. Možda će se napokon u novoj Vladi nakon toga početi ozbiljnije govoriti i raditi na poticanju povećanja proizvodnje (za izvoz), a ne nastaviti upadati u staru zamku raspodjele sve ograničenijeg kolača.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
3.2.2012. 20:10
novi pa ni ta osoba nije mikeš a rekao saam nemože se ne pogoditi pomoću ti hnsovac.
NOVI
3.2.2012. 16:56
Ajde stole budi malo precizniji,ima nas ovdje na vtc netu koji nismo Mikeši,pa nismo iz prve ruke informirani.
Malo konkretnije,plis ?
stole123
2.2.2012. 18:51
e pljuska a da znaš samo tko se sprema za načelnika policijske postaje u virovitici a nema nikakve veze sa policijskim poslovima a pogodi iz koje stranke ,imate samo jednom pravo pogađati.jer nemožete promašiti.točan odgovor.
pljuska
2.2.2012. 17:21
Kolega NOVI, glede činjenice da sam na izvoru informacija vjeruj mi na riječ da se smiju glupom narodu kojeg će u iduče četiri godine voditi žednog preko vode.

Kolega Klauški s kojim se baš i ne slažem uvijek s izborom objekata njegovih kritika je ovaj puta napisao komentar u kojen je lijepo opisao ne samo marionete Zokijevog lutkarskog kazalište, već i samog Zokija. www.index.hr/vijesti/clanak/srecko-ferencak-moralni-pobjednik-izbora/597058.aspx

Citiram: "Bi li o tome šutio i Zoran Milanović? Pa, on vjerojatno bi. Kao što je godinama šutio o Milanu Bandiću. On se čvrsto drži parole: "Mi se nećemo boriti protiv korupcije. Mi jednostavno nećemo biti korumpirani".

Ne znamo je li pritom mislio i na HNS."

Da su političari kriminalci nije ništa novo, isto kao što nije novost da se Zoki i nova vlast zbog kohezije vladajuće koalicije nije u stanju i ne može obračunati sa kriminalcima unutar svojih redova.

Ali će zato Zoki ekspresno smijeniti svakog kritičara koji se usudi kazati što misli i nisu li zato svi ministi pa svojevremeno najglasniji SDP-ov pjetao u saborskom kokošinjcu Željko Jovanović, čak četiri puta odšutio postavljeno pitanje smije li se nepravomoćno osuđena osoba staviti u nadzorni odbor javnog poduzeća!

Jedno je vikati "držite lopova" kada se radi o lopovima i lopovluku u tužim redovima, a drugo je kada lopovi dolaze iz HNS-a, koallicijskog partnera koji koji je poznatiji kao Čačićeva i Pusićkina sekta.

NOVI
2.2.2012. 15:20
...pljuska...,mislim da te moram ispraviti,da,ovi dijele fotelje ali nevjerujem da se baš smiju.
Ali zato oni koji su sišli sa vlasti mislim da umiru od smijeha.
pljuska
2.2.2012. 8:50
Ma dajte ljudi dok se mi prepucavamo stranački lupeži kukurikavaca nam se smiju i dijele položaje. www.zadarskilist.hr/clanci/02022012/ferencak-osuden-za-lopovluk-a-nadzirat-ce-janaf www.vecernji.hr/komentar/372462/ linea.com.hr/ferencak-osuden-za-lopovluk-a-nadzirat-ce-janaf-2/ www.braniteljski-forum.info/content/9328-Osu%C4%91enik-za-gospodarski-kriminal-Sre%C4%87ko-Feren%C4%8Dak-nadzirati-%C4%87e-JANAF

Sve je jasnije da je Zoki smjenio Vladimira Ferdeljija zbog verbalnog delikta, i najave da će Nadzornim odborima poduzeća u državnom vlasništvu od sada sjediti stručnjaci, a ne politički smutljivci i stranačke ulizice i podguznjaci!

Zoki=Jaca, SDP=HDZ!
NOVI
1.2.2012. 19:06
...stole123...,ma sve je to jasno već odavno,ali nije i razlog da se s time moramo i pomiriti.
Pravo da se bunimo nam nemogu zabraniti,imamo kao i oni ustavno pravo da živimo od svoga rada,i nemože si netko uzimati za pravo da kaže suprotno,ma kako se on zvao,ili zvali!!!!
stole123
1.2.2012. 17:17
novi pa zar još nisi shvatio da je bankarstvo država u državi. oni su nedodirivi ni prošloj ni sadašnjoj vlasti oni kroje kapu svima ,pa zar ti nije to jasno pogledaj sanadera hipo mu je dala mito i to se nemože dokazati ,meni to nije problem saamo što bankarstvo vodi cijelu eu. i tu je mnogo veći problem .
stole123
1.2.2012. 17:12
guru. radio sam moj posao za vrijeme juge.pa za vrijeme tuđmana pa račana i sanadera i u mom poslu sam zaključio da je bilo korupcije i za vrijeme račana to sam jednu noć razgovarao sa dragutinom vukušićem tada saborskim zastupnikom i on mi je dao odgovor da nije čovjek iz njegove stranke nego iz hns .meni je osobno svejedno tada je hns bio u koaliciji sa sdpeom .isto tako i hdz je u koaliciji sa hssom . prema tome meni je svejedno. osim toga račanova vlada je digla gorivo za 1 kunu po litri za autoputeve, koliko puta treba da platim autoput.kad točim gorivo,kad registrujem auto i kad se vozim tim autoputem ,ima tu još jako puno stvari koje su zabrljali tadašnja račanova vlada.ali i hdzeoova nije bila ništa bolja nego gora.sad je milanovićeva a ja se pitam dali će nastaviti kao i do sad ili će jednom lupiti rukom po stolu i napraviti bolne rezove bez kojih je neizvedivo da država iziđe iz krize.
NOVI
1.2.2012. 16:47
...stole123...,dobro kažeš,jer zašto nebi i netko iz državnih službi mogao na biro kao i iz privatnog sektora.
Gledao sam i ja otvoreno,jedino da te ispravim da je Goran Marić rekao jednu dobru stvar,treba natjerati bankarski sektor da jednim dijelom se odrekne ekstra profita,i da se oporezuje dividenda.
guru
1.2.2012. 6:53
Pljuska da te samo podsjetim da je dolaskom na vlast Račana situacija bila slična. Nelikvidnost su riješili, investicije započeli (auto-cesta Zagreb SPLIT). Dolaskom dragog Ive kilometri poskupjeli dvostruko, nelikvidnost ponovo narasla i to dva puta. Hobotnica raširila krakove u sve pore društva.
Zmija je dobila mlade i nije dovoljno samo zmiji odsječi glavu. Dobro je što uz dragog Ivu odlaze i oni koji su govorili (kud Ivo tu i ja).
Sve dolazi na svoje možda za naša očekivanja presporo ali se kreče.
Teško onom tko će nasljediti dragog Ivicu iz Virovitice. Virovitica je Hrvatska u malom samo što nam se kroz medije drugačije prezentira.
stole123
31.1.2012. 23:05
novi pa dali si ti ikad u povjesti čuo da je krizu u zemlji izvukao netko drugi .svaku krizu je ivlačio seljak i radnik i nitko drugi.ali sad je vrijeme da ovu krizu iz koje nismo ni izišli a ulazimo u drugu podmetnu leđa i ostali a ne samo radnik i seljak.večeras sam slušao linića i dobro govori za razliku od gorana marića iako je hdzeovac nema pojma .po mom mišljenju on zagovara da se ne otpuštaju ljudi iz državnih službi. ako ih ne otpuste pdv će doći u ovoj godini na 50 posto a nećemo povećati bdp .
NOVI
31.1.2012. 21:10
...stole123...,nema odgovora na tvoje pitanje,ili bolje rečeno sam si naveo neke od odgovora zašto je tako kako je.
Očigledno da Zoki nema hrabrosti uhvatiti se fajta sa sindikatima,te ukinuti nekima privilegiju previsokih plaća i drugih beneficija koje plaća realni sektor,pa i svi drugi.
Zašto je nekome normalno ukinuti 40% poticaja poljoprivredi a istodobno ne dirati državne službenike,ne gasiti kako i sam kažeš nepotrebne općine koje služe same sebi i na teretu su građana,ima toga i previše za nabrajati.
To nam Zoki nije obećao,obećao je pošteniju raspodjelu tereta krize,da svi podnesemo otprilike jednako spram primanja,normalno oni sa većim i više.
Znali smo da Čačić nema osobito mišljenje o seljacima i sustavu potpora,ali ovo je prevazišlo sva očekivanja.
Ispada da je on šef i da je njegova zadnja a ne Zokijeva ili Liničeva,ili sam se ja gadno prevario u vjerovanju u Zokija i "poštenu raspodjelu tereta krize".
stole123
31.1.2012. 19:18
i još jedna stvar.koliko imamo škola u virovitičko podravskoj županiji koje imaju nekoliko učenika. (neću pisati o kojim se školama radi) dali znate da škola ima grijanje,struju,vodu,učiteljicu,spremačicu itd.a samo nekoliko učenika, a druga škola ima isto to sve a samo par kilometara je udaljena od predhodne škole. zar nebi bilo jeftinije tih par učenika staviti u auto i odvesti ih u jednu školu . kad sam takav prijedlog dao ravnatelju rekao mi je da bi ja zatvarao škole ali ja ih nebi zatvarao kad bude dovoljan broj učenika nemam ništa protiv da se ta škola ponovo otvori .nedavno je jedan novinar dao primjer na tv. kako učiteljica putuje 36 km. do škole a ima samo jednu učenicu, pa sad zamislite koliko takvih škola ima u rh. i koliko one koštaju državni proračun, to jest nas koji ga punimo. i zato očekujemo od milanovića da jednom zaustavi potrošnju na državnim jaslama to će zaista nekom biti bolno ali ako ovako ostane nemoguće je to izdržati,povećanjem pdva se nemože napuniti državna blagajna samo se još više prazni jer su nameti preveliki a narod sve manje troši ,jer nema .razmislite pa mi dajte konkretan odgovor
stole123
31.1.2012. 19:07
e pa drevil.guru i ostali mogu vam samo reći da je pljuska i ovaj put u pravu .obećanja su obećanja, ali mi od milanovića očekujemo oštre rezove i to za poneke jako bolne .dat ću vam primjer dali znate koliko virovitička županija ima općina.koliko svaka općina ima zaposlenih ,koliko svaka općina ima službenih automobila. koliko svaka općina ima potrošnje struje vode,plina,itd. i sad mi recite ,šta se radi u tim općinama ,koliko sam ja upoznat ama baš ništa za svaku sitnicu se ide u županiju. a koliko nas ti ljudi zaposleni u općinama koštaju,razmislite pa mi dajte odgovor
pljuska
31.1.2012. 11:48
Slažem se guru s tobom i što se tiče nasljedstva i kostura u ormaru, ali meni je još jako dobro u sjećanju da su prije deset godina isti ovi koji danas čine novu vlast imali četiri godine u kojoj su se jedino dokazali kao koalicija rogova u vreći, a rezultati te četverogodišnje vladavine su bili poražavajući.

Dobro se sjećam tadašnjeg izbornog obećenja na kojem je tadašnja koalicija dobila izbore, da će odmah na prvoj sjednici sabora pokrenuti otvaranje debelih dosijea, akata i nalaza glavne državne revizorice koji jasno ukazuju na učin kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Zato cijeneći i promatrajući što se trenutačno događa bojim se da ćemo manje, ili više doživjeti reprizu Račanove vlasti. Jedina razlika je što smo još dublje u govnima, što nam za vrat pušu evropski komesari i strani kapital kojima smo prepušteni na milost i nemilost, i što su uvjeti za izvlačenje iz krize znatno teži nego prije deset godina.

www.index.hr/vijesti/clanak/linic-u-ozujku-ide-u-ameriku-zaduzit-ce-se-za-milijardu-eura/596549.aspx
www.index.hr/vijesti/clanak/mmf-stigao-u-hrvatsku-sastanci-s-vladajucima-trajat-ce-cijeli-tjedan/596513.aspx
www.index.hr/vijesti/clanak/rohatinski-2012-ce-biti-najteza-od-svih-kriznih-godina/596529.aspx
dr. evil
31.1.2012. 10:18
"Pljuska". Ja sam samo spominjao tvoje "pišanje na vjetar" a drugi kompaktniji dio je dio tvojeg vokabulara.
S dolaskom nove vlasti nisam riješio svoje probleme jer ih riješavam u hodu i inače s lakočom. Samo mi je onako u duši lakše jer se sada vidi ko nas je vodio i doveo dovde.
guru
31.1.2012. 9:04
Pljuska čovjek od roditelja može nasljediti kuču , auto , razna matrijalna dobra. Neki pak nasljede razne kredite i dugove. Odredi se što je nasljedila ova vlast.
Koliko će još kostura od devedesetih ostati čvrsto zaključani od javnosti.
pljuska
30.1.2012. 17:11
Kolega guru živi bili pa vidjeli.

dr. evil, važno je da si ti dolaskom nove vlasti riješio svoje probleme. Meni osobno ni stara ni nova vlast ni iz đepa, ni u đep, a kao što sam napisao:Svaka vlast ima svoje pristaše koji je brane. Nemam ništa protiv toga da braniš Zokija i novu vlast, ali mislim da to treba činiti snagom argumenata, a ne pričama o pišanju i kakanju."

Inače što se tiče uveseljavanja i toga da sam kontra bez nekog vremenskog odmaka i argumenata, priznajem kriv sam što me pamćenje tako dobro služi da pamtim što su Zoki i ostala politička spadala i gramzivci za vlast govorili tijekom laktašenja na putu do Banskih dvora i Markovog trga.

Vjerujem da te i Zoki uveseljava svojom izjavom da je rejting SDP-a kredit na kratak rok. Paravi komičar koji bez nekog vremenskog odmaka i argumenata priznaje da je "svjestan da povjerenje građana u vlast brzo hlapi, pa je jučer poručio kako je "rejting što ga SDP trenutno ima beskamatni kredit građana na vrlo kratak rok, koji moramo vratiti"." www.zadarskilist.hr/clanci/30012012/milanovic-rejting-sdp-a-je-kredit-na-kratak-rok

Kontradiktorno s onim izjavama o tome da će se ON Milanović i njegova stranka okrenut važnijim stvarima. "Ne obračun s korupcijom, to neka rade oni koji su ogrezli u korupciju"

Pa ima li vežnije stvari u ovoj državi koja srlja u bankrot važnijih stvari od smanjivanja državnih izdataka koji se troši u korupcijske svrhe i vraćanja onih sredstava koje su sprega lupeža i politike u proteklih dvadeset godina ukrale i otuđile od vlastitog naroda i time natjerali državu da iz godine u godinu ne samo rasprodaje bisere nacionalnih resursa, već i zaduže Hrvatsku do te mjere da će unuci naših unuka vraćati te dugove.

"Veselo" dr. evil zar ne, veselo kao što je "veselo" gledati one nesretnike koji po ovoj zimi kopaju po kontejnerima za smeće!
dr. evil
30.1.2012. 16:00
Ma "Pljuska" ja sam jasno što se "pišanja na vjetar" tiče da si kontra bez nekog vremenskog odmaka i argumenata što samo ti znadeš. "Guru" je na tragu tvojeg problema. Dok god ne rasčistiš neke stvari sam sa sobom dotle ćeš nas uveseljavati na našem voljenom vtnetu.
Za "Novi". Seljaci će platiti cijenu promašaja u kreiranju kojih su i sami nesvjesno i povodljivo sudjelovali. Samo neka bude što manja. Ionako su nam sela od popisa do popisa po petnaestak posto manje brojna. Kao šezdesetih: deagrarizacija i negativna selekcija u selu plus inustrijalizacija sela. Pročitaj knjigu "Sociologija sela" od S.Š.
guru
30.1.2012. 15:27
Pljuska gledaj na sve ovo malo realnije. Kreni od vlastita praga. Što ćeš reći ženi kad te šalje u trgovinu da joj kupiš novi lak za nokte a novca nemaš ni za jedan kruh?
U takvu je poziciju došla vlada. Ima pravo Siniša treba neko vrijeme pričekati. Na vladi je da donese zakonske akte kako bi neke stvari gospoda u pravosuđu mogla lakše i brže odraditi.
Zar još netko vjeruje da je Jaca bila incijator progona kriminala i korupcije. Gospodo Evropa nas stišće i dobro da je tako.
Kad bi svi mi koji iz fotelja kritiziramo svaku vlast pokazali snagu na ulicama možda bi se nešto i mjenjalo ovako imamo vlast kakvu zaslužujemo a najbolje vidimo na primjeru Virovitice.
pljuska
30.1.2012. 8:00
Kolega NOVI čini mi se da dr. evil misli na onu "po redu se koze .....", a seljaci i težaci uvjek prvi na redu.

Svaka vlast ima svoje pristaše koji je brane. Nemam ništa protiv toga da dr. evil brani Zokija i novu vlast, ali mislim da to treba činiti snagom argumenata, a pričama o pišanju i kakanju.
NOVI
29.1.2012. 22:57
...dr.evil...,kako kažeš "sve ima svoj red",pa zar seljaci opet prvi, i opet jedini koji bi trebali platiti cijenu.
Zar čemo MI biti jedina "očeruoana guska" ?
dr. evil
29.1.2012. 21:57
Pljuska! Pišaš na vjetar! I samo tepeš svoje. Daj malo osvrni se oko sebe. Sve ima svoj red!
pljuska
29.1.2012. 20:43
Siniša slažem se da je HDZ prošlost, ali ovako kako je nova vlast krenula ne vidim da je to bolja budućnost.

Povećati PDV na 25 posto, uvoditi nove namete najširim masam puka u obliku plaćanje poreza na mukotrpnu od usta otkidanu stećevinu nije rasterećenje najugroženijih skupina puka, već naprotiv čerečenje upravo onih koje su politička oligarhija, interesno klanski i rodjačko zavičajni lobiji, ratni i poratni profiteri opljačkali, uništili i rasprodali, čine su hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu prepustili uvoznim lobijima i sverc-komercu i trgovačkim lancima i bankarskoj mafiji koju je država financirala sanacijskim novcem hrvatskih poreznih obveznika.

I onda su nas, zahvaljujući lupežima iz Banskih dvora i s Markovog trga, te strukture odveli u recesiju iz koje se ne možemo izvući ovakvim samo kratkotrajnim vatrogasnim mjerama kojima će se financirati preglomazni državni aparat i administracija.

siniša prpić
29.1.2012. 16:44
@pljuska, pročitajte što pišem ( predlažem ). HSPD je podržao Kukuriku koaliciju jer je HDZ svojim lopovlukom zaslužio da ode s vlasti. Ja nisam Kain, a "slučaj Ferdelji" se po meni nije trebao dogoditi. Rana je faza. Ako ste u politici, tada preuzimate i odgovornost. Pa i odgovornost za izrečeno.
Nisam u poziciji da donosim odluke. No gledam i slušam....
slavujj
29.1.2012. 13:28
Pljuska je potpuno u pravu!
Nova vlada koja je dobila tako veliku podršku naroda ,koji očekuje ono što je obećano, promjene i rezanje u svim državnim institucijama ,besramnim privilegijama i svemu što naš proračun tj. MI- građani ove zemlje,ne možemo VIŠE plaćati,kreče u "promjene" s velikom PREVAROM -povećanjem pdv
a to nam očigledno kazuje da ni on NEMAJU hrabrosti za rezove koji se MORAJU provesti ako žele da zemlja krene ka boljitku,
naravno da za neke stvari treba vremena,ali
nikome normalnom ne treba puno vremena da shvati da se NE SMIJE dizati kredit da bi se plaćala nepotrebna državna administracija,
ako to njima nije jasno,neka pokušaju naći nekoga poduzetnika ,obrtnika ili vlasnika bilo kakvog gospodarskog objekta ,koji ne može uprihoditi za plaće zaposlenika da će podići kredit da bi plaćao zaposlene,
takvoga NEĆE naći jer su izgleda pametniji od njih i vide da se tako ne može, jer će oni ili smanjiti neučinkovitost i ili propasti a vlada to ne vidi
Mikeš09
29.1.2012. 13:14
ni od ove vlasti opet ništa samo kemijaju a o kemiji nemaju pojma znaju samo muljat i već sada izvrću stvari po svome a zna se točno zbog čega im je narod dao povjerenje ...korupcija,smanjenje državnog aparata ,registar branitelja,pokretanje proizvodnje ali oni od svega eto znaju samo povisiti pdv ...e moj narode ...
pljuska
29.1.2012. 12:28
Siniša, nije mi jasno zašto stalno obigravaš oko ključne stvari kao mačak oko vruće kaše.

Nova je vlast dobila izbor na obećanju da će biti drugačija od bivše vlasti, a svi znamo da je bivša vlast bila korumpirana, neučinkovita i spora.

Nova je vlast izbore dobila obećavajući da je ima planove, znanje i sposobnost brzo i učinkovito izvesti gospodarstvo i privredu na pravi put i smanjiti nezaposlenost. Umjesto toga na 25 posto se povećava harač, koji će neminovno dovesti do porasta cijena što će poput domino efekta odraziti na i onako niski standard preko 80 posto hrvatskog puka.
siniša prpić
29.1.2012. 10:27
Valja se prisjetiti i Helmuta Hohla, koji je praktički nestao iz politike zbog nekih "pišljivih" 2 milijuna maraka, a koji su bili uplačeni na račun njegove Stranke. Dakle ne njemu osobno. Sve to govori u prilog tvrdnje da i u E.U. ima korupcije, no konsekvence za "umočene" su rigorozne. To na našim terenima tek treba profunkcionirati. Ništa ne dolazi preko noći. Sve je to put, a da bi se prešao treba vrijeme. O poticajima u poljoprivredi, toliko je toga rečeno, da sve stane u par redaka - smanjiti ulazne cijene ( gnojivo, repromaterijal...), a ne "debelim guskama vrat mazati". Pa to zadnjih desetak godinama znaju i mala djeca, a mi si i dalje lažemo.... I zaista bi se teret trpljenja trebao ravnomjerno rasporediti. No tu je J.Kosor bila u pravu - svi se kunu da su za rezove, ali nisu za to da ti isti rezovi krenu od njih. Pretpostavljam da se to isto događa i novoizabranoj vlasti.
pljuska
29.1.2012. 8:58
Točno kolega NOVI; Teško je svima, očekivali smo rezove, treba stegnuti remanje, maksimalno što se može, ali to moraju učiniti svi, počev od onih koji su na državnim jaslama, koje pune porezni obveznici.

Blasavo mi je tvrditi da će se uštediti na isplati prekovremenih sati kada znamo da imamo preglomazan činovnički i dužnosnički državni aparat i javnu upravu koja ni za vrijeme svog radnog vremenane radi svoj posao. Zar su to milijuni i milijarde s kojima će Milanović izvući državu iz recesije, ili se te milijarde koje nam nedostaju trebaju omogućiti, olpemeniti i vratiti u državni proračun nasušno potrebnim reformama u gospodarstvu i poljoprivredi, novom fiskalnom politikom i vraćanjem opljačkanog na principu takozvanog "prvog milijuna".

A materijala i dokaza o nelegalnom i nezakonitom sticanju bogatstva, firmi, banaka, poljoprivrednog i drugog zemljišta i državne imovine ima na tone!

Pa da vidimo, tko je pošten, i jesu li Todorići, Kutle, Rajići, Šimare, Čačići i niz drugih postkomunističkih bogatuna svoja bogatstva stekli na legalan i zakoniti način. a ne da i Milanović poručuje; tko je jamio, jamio, mi se time ne želimo baviti!

A što se tiče Sinišinog uvjerenja da će nam EU pomoći da pospremamo u vlastitok kući mislim da se ta nada može vezati mačku o rep, jer mito, kriminal i korupcija nije hrvatski izum.
Dodao bi samo da je predsjednik Njemačke Christian Wulff već je tjednima tema medijskog skandala jer je otkriveno da je za kupnju kuće preko prijatelja dobio poseban zajam od pola milijuna eura uz niske kamate. Potom je prijetio predsjednik najmnogoljudnije države u EU u pokušaju da zaustavi članak o tome kako je dobio neobičnu pozajmicu od obitelji jednog njemačkog biznismena, prijetio uredniku najvećih dnevnih novina Bilda. U susjednoj nam Sloveniji premijer je upravo posta Janez Janša, protiv koje je podignuta optužnica za korupciju.

A o tome moj Siniša da će neuspjeh Zokija i njegovih muljatora, jebivjetara i lupeža biti politički suicid mislim da treba primjetiti da bi svaki hrvatski građanin i građanka žarko željela biti na mestu tih političkih suicidaša i nakon odlaska s političke scene uživati u "stećenim pravima" političke lupeži i parazita iz Banskih dvora i Markovog trga koji provode dane bez ikakve odgovornosti za bilo što čine, tj. za ono ne čine, a izbore su dobili upravo na tim lažnim obećanjima!
NOVI
29.1.2012. 0:10
"Rezanje je nemoguće a da to većinu građana ove zemlje na neki način ne zaboli"
Tako piše kolumnista,i u pravu je,samo sebi postavljam pitanje a i svima vama.
Zašto jedino seljak na poljoprivredi se nalazi u prvoj rečenici?
Sve ove uštede i rezanja proračuna ne zadiru ama baš nikome u plaće,jedino se agraru doslovno krešu poticaji i to za najmanje 700 miliona kuna.
Pa nisam mogao vjerovati kada sam pročitao,pitao sam samoga sebe ko je tu lud?
Teško je svima,očekivali smo rezove,stegnuti remanje i više no što se može,ali da samo mi na selu platimo ceh zbog toga što vlada nama hrabrosti ,e to neće proći.
Pa ako smo trpili lopovluke,malverzacije,naštimavanje natječaja za zemlju,laži i pogodovanja podobnima osam godina, to ne znači da ćemo mirno promatrati novu nepravdu.
Ako ostane najava rezanja samo nama,odmah molim da nam oproste sve neugodnosti svi građani koje će imati zbog blokada prometnica,jer zaista nećemo imati izbora.
Ili čemo SVI platiti cijenu oporavka,ili neka nitko neplati, pa idemo do dna zajedno.
siniša prpić
28.1.2012. 22:41
Vrijeme ispred nas će pokazati koliko nova vlast ima snage obračunati se s korupcijom i kriminalom. Ne učine li to, bit će to tipični politički suicid. Ke vidimo....
stole123
28.1.2012. 21:51
siniša pa već sam jednom pisao da korupcija i kreće iz eu. netko je čak spominjao hipo banku i sanadera pa sam pisao o mađarskoj. ti još uvjek vjeruješ da ćemo kao 28 članica eu. rješiti se korupcije .ja sam ubeđen da ćemo kao 28 članica legalizovati ono što su pokrali i da ih neće nitko pitati kako su došli do imovine možda grješim ali živi bili pa vidili
pljuska
28.1.2012. 20:27
Siniša neće nama EU otkrivati i hvatati lopove i kriminalce koji koji su kako si napisao " stekli imovine po modelu urara Ive.., već to treba činiti policija po nalogu DORH-a i USKOK-a.

Neće nama EU otkrivati i hvatati onih10 posto potkupljivih državnih naručitelj u čijim džepovima završavaju milijuni kuna, već to moraju činiti policija, DORH, USKOK, državni inspektorati i sve one institucije koje su direktno, ili posredno pod ingerencijom vlade, tj. Zokija kao premijera.

Na jednoj strani Milanović izjavljuje: "Život i politika bez korupcije, samo tako zemlja može izaći na pravi smjer, samo tako Hrvatska može postati uspješna država i 28. članica EU, iskoristiti svoje šanse i omogućiti svojim ljudima bolji život".

Istovremeno dok je nedvojbeno utvrđeno da se 10 posto državnih izdataka troši u korupcijske svrhe, Milanović izjavljuje: "Milanović i njegova stranka okrenut će se važnijim stvarima. "Ne obračun s korupcijom, to neka rade oni koji su ogrezli u korupciju"

siniša prpić
28.1.2012. 17:58
Borba protiv kriminala i korupcije inicirana je izvan Hrvatske. S obzirom da je prošao referndum ZA E.U., mislim da više nije upitno da će se ta borba i nastaviti. To je jedan od razloga zašto sam i sam zaokružio ZA. Dakle ( i na sreću ), pitanje borbe protiv korupcije više nije samo u djelokrugu R.H.. Bogu hvala.
pljuska
28.1.2012. 16:15
Kolega siniša prpić borba protiv korupcije počinje tako da i sam nisi korumpiran, a evo što je izjavio Zoran Milanović 28. listopada 2010. godine u Dnevniku HTV-a. "Protiv korupcije ne mogu se boriti oni koji su je stvarali, ali ni oni koji su šutjeli, koji su radili kompromise. Mogu se samo boriti oni koji su potpuno nekontaminirani i koji će to raditi na sasvim novim osnovama".

A evo što je Zoran Milanović izjavio proteklog vikenda na stranačkom skupu. "Ne obećavamo obračun s korupcijom, jer s korupcijom se, kao i sa svim zlima, obračunavaju oni koji su za nju odgovorni".

Što Milanović misli o korupciji?

Koji je pravi Zoran Milanović? Koji Zoran Milanović želi postati premijer? I koji stav u vezi borbe protiv korupcije taj budući i potencijalni premijer zastupa?

Mjesecima kritizira Jadranku Kosor, a naročito Mladena Bajića, tvrdeći kako su neiskreni u svom obračunu s korupcijom, da ne treba vjerovati onima koji su u korupciji sudjelovali, oni koji su je prikrivali ili se izbjegavali protiv nje boriti.

Poštenjaci se ne bi šteli u to miješati

Sada izlazi pred stranačke kolege i tvrdi nešto sasvim suprotno. Da korumpiranima treba ostaviti da se obračunaju s korupcijom. Da lopov treba uhvatiti lopova. Poštenjaci se "ne bi šteli" u to miješati. To nije njihova borba.

Milanović i njegova stranka okrenut će se važnijim stvarima. "Ne obračun s korupcijom, to neka rade oni koji su ogrezli u korupciju", izjavio je predsjednik SDP-a. "Život i politika bez korupcije, samo tako zemlja može izaći na pravi smjer, samo tako Hrvatska može postati uspješna država i 28. članica EU, iskoristiti svoje šanse i omogućiti svojim ljudima bolji život".

Zvuči obećavajuće

To je, dakle, jedini recept za borbu protiv korupcije. Ne biti korumpiran. Oni koji su korumpirani neka sami sebe kazne kako najbolje znaju i umiju. Pa onda možemo dalje.
Izvor: www.index.hr/vijesti/clanak/zoran-milanovic-neka-se-korumpirani-obracunaju-s-korupcijom/534580.aspx

To su prije godinu dana jasni i precizno izrečeni stavovi i mišljenje današnjeg premijera, čime je Zoran Milanović jasno dao do znanja da se on i njegova vlada ne žele i neće provesti odluku sabora od 13.05.2011, tj. da resorni ministri neće voditi brigu o tome provodi li policija, DORH, USKOK i Porezna uprava radnje i postupke sukladno Zakonu o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/sabor-donio-zakon-o-nezastarjevanju-ratnog-profiterstva.html

Drugim riječima lopovi koji su opljačkali državu i narod mogu mirno spavati jer Zoran Milanović nije obećao primjenu Zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, tj. obračun s korupcijom, jer s korupcijom se, kao i sa svim zlima, misli Zoran Milanović trebaju obračunavati oni koji su za nju odgovorni".

Pri tome zaboravlja da on u najmanju ruku spada u skupinu onih koji su je prikrivali ili se izbjegavali protiv nje boriti.
siniša prpić
28.1.2012. 10:24
"Prošlih se godina procjenjivalo da se bar 10 posto državnih izdataka troši u korupcijske svrhe. Odnosno da se u džepovima potkupljivih državnih naručitelja nađe više novca nego što bi i najrigoroznija agencija za ocjenu kreditnog rejtinga tražila od Hrvatske."
Zašto izmišljati "toplu vodu", kada je ovo opće poznata stvar u R.H ?! Tu treba "čerupati gusku", jer će na taj način građani Hrvatske lakše otrpjeti udar na vlastiti buđet. Paralelno treba ići sa procesuiranjima lopovluka i oduzimanje imovine stečene po modelu urara Ive....


Još iz kategorije Komentar