Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Gubitnički spoj neoliberalizma i državne intervencije

  Miodrag Šajatović/Lider           16.03.2010.         1432 pogleda
Gubitnički spoj neoliberalizma i državne intervencije

Da bi se plastično opisao rad ministara u vladi Jadranke Kosor, najbolje je preuzeti terminologiju iz Pomorske večeri na Hrvatskom radiju. I to iz dijela u kojem se govori o kretanju brodova. Dakle, brod 'Đuro Popijač' vraća se iz Splita gdje je, da bi radnici Splitske željezare prestali štrajkati glađu, iskrcao 1.400 tona željeza, koliko je na otvorenom moru 'preoteto' logističkoj tvrtki  Supertanker 'Petar Čobanković' plovi prema Slavoniji gdje treba iskrcati teret repromaterijal kojim će smiriti seljačku pobunu nakon najave da će poticaji biti smanjeni 40 posto. Istodobno 'Ruđer Friganović' je u Puli iskrcao gomilu obećanja štrajkašima u nekadašnjoj Uljanikovoj tvornici TESU. Tu je tvornicu prije nekoliko godina država dobila u zamjenu za neplaćene poreze pulskog 

I tako ministri i njihovi državni tajnici plove Hrvatskom intervenirajući gdje god se pojavi neki oblik socijalnog bunta. Upali su u staru zamku da se od problematičnog drveća ne stignu brinuti o šumi, tj. budućnosti nacionalne ekonomije i ono još malo koliko-toliko zdravog dijela poslovne zajednice.

Otrovni 'gemišt' Treba konačno ispraviti ocjenu o tome da je Hrvatsku u sadašnju depresiju doveo samo neoliberalni ekonomski model. To je poluistina. Druga je polovina istine da je većinu godina na djelu paralelno bio i državni intervencionizam. Ali ne kvalitetan kakav je trebao biti, nego diletantski. Pod diletantizmom mislim na amatersko bavljenje nekim ozbiljnim poslom za koji su potrebna određena znanja i vještine. Dakle, Hrvatska je cijelo vrijeme žrtva pogubnog djelovanja 'gemišta' nekontroliranog tržišta i pogrešnih državnih intervencija. Nažalost, čini se da čak ni dramatična kriza ne mijenja staru gubitničku kombinaciju.

Neoliberalizam se, prije svega, ogleda u potpunoj slobodi dotoka inozemne robe na hrvatsko tržište, slobodi formiranja cijena, pa čak i u uvjetima vladavine monopola ili kartelskih dogovora. Liberalno pravilo prema kojemu je dopušteno sve što nije zabranjeno u Hrvatskoj je zamijenjeno onim: 'Radi što god hoćeš, samo se osiguraj da te ne uhvate.'Primjera diletantskoga državnog intervencionizma ima bezbroj. Od poticaja seljacima kojima su se godinama na taj način slali pogrešni signali o tome da je njihov način poslovanja održiv, a pokazalo se da nije. Nabubreni državni proračun i potražnja državnih tvrtki prema privatnom sektoru gospodarili su životom i smrću mnogih privatnih tvrtki. One koje su imale rođake u strukturama vlasti rasle su zahvaljujući tim specifičnim intervencijama države, dok su drugi živjeli u posve drugačijoj poslovnoj klimi.Primjer državnog intervencionizma jest i navodno intervencija nekadašnjega potpredsjednika vlade Damira Polančeca kad je trgovao upravljačkim pravima u Ini ne bi li namaknuo kredit za preuzimanje 

Nevidljiva državna ruka Državni intervencionizam najgore vrste jest i višegodišnja praksa ministra financija Šukera da neke tvrtke ne tjera da uredno plaćaju poreze i doprinose, a da istodobno nekim drugima njegovo ministarstvo cijedi do zadnje kune. Državni intervencionizam jest i toleriranje prakse neplaćanja, izbjegavanje uvođenja čvrstih pravila plaćanja.
Gdje je rješenje? Sigurno nije ni u jednoj krajnosti. Kao što se ne smije pretjerano umanjivati uloga tržišta i njegove nevidljive ruke, ne smije se ni ukidati državna kontrola, ali i upravljanje ekonomskim procesima u zemlji. Bez osmišljene industrijske politike Hrvatska se još godinama neće izvući.

Ovo što sada Vlada nespretno i u strahu pokušava napraviti, a svodi se na ukidanje dijela po Šukeru 'zadanih' prava korisnika proračuna, nužna je iako dobrano zakasnjela politika za koju i nije sigurno ima li je ova vlast hrabrosti provesti. To je, međutim, tek manji dio domaće zadaće koja očekuje Vladu. Sve je to igranje 'crnim figurama'. Jednako, ako ne i više vremena mora se posvetiti pripremi drugog oblika državnog intervencionizma. Za koji je potrebno konačno napraviti koliko-toliko suvisao popis ciljeva koji se žele i moraju postići. Izjava ministra financija da svako poduzeće u problemima 'ima specifične probleme, pa će se tako trebati i rješavati' zastrašujuća je kad se zna da ista ekipa koja je i dosad pojedinačno rješavala sudbine posrnulih poduzeća namjerava to ponovno činiti. Takve je vrste državnog intervencionizma doista bilo i previše.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
30.3.2010. 18:51
G. Sajatovic !
Vas clanak je za pet . Pisete mi iz duse i mislim da ste pogodili u crno .
Jedino zalosno ...... to nam kraj tih svemogucih diletanata (glupih politicara) , nece puno pomoci.


Još iz kategorije Komentar