Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Poljoprivreda

Grupacija vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica: 2017. jedna od najboljih vinogradarskih godina

  hgk           27.01.2018.         1069 pogleda
Grupacija vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica: 2017. jedna od najboljih vinogradarskih godina

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 26. siječnja, pod predsjedanjem voditelja Grupacije i voditelja PJ Vinogradarstvo i voćarstvo u PP Orahovica Josipa Tokića, održana je 23. sjednica Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstva na području Virovitičko-podravske županije.

Članovi Grupacije su istakli da je 2017. godina, bila jedna od najboljih vinogradarskih godina. Suho vrijeme je pogodovalo kvaliteti grožđa, a prinosi su bili zadovoljavajući.

Izuzetno je značajno, da su, prema ocjenama Zavoda za vinarstvo, već u siječnju, vina iz 2017. godine, ocjenjena vrhunskim, što je jedan od pokazatelja, da je 2017. bila jako dobra vinogradarska godina.

Mnogi vinogradari s područja Virovitičko-podravske županije su koristili i sredstva fondova Europske unije, tzv. vinsku omotnicu i započeli su s restrukturiranjem vinograda, te na taj način osigurali kvalitetu i znatno veću učinkovitost proizvodnje grožđa.

Plasman vina je, već duži niz godina, veliki izazov za sve proizvođače vina u Republici Hrvatskoj, što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo, te je poduzimanjem adekvatnih mjera, uvoz vina „upitne“ kvalitete smanjen.

Istaknut je i problem pojave žutice vinove loze, virusnog oboljenja čiji je uzročnik američki cvrčak.

Uz pravovremenu i pravilnu primjenu zaštitnih sredstava i uklanjanja zaraženih trsova, bolest se može spriječiti, te se apelira na vinogradare da prate prisutnost američkog cvrčka, postavljanjem žutih ljepljivih ploča i obavezno suzbijaju američkog cvrčka dopuštenim insekticidima.

Velik problem čine i zapušteni vinogradi, koje treba krčiti, kao i korovi, u vinogradima i u blizini vinograda, kojima se američki cvrčak hrani.

Donijeta je i odluka o, već tradicionalnom, sudjelovanju i načinu prezentacije članova Grupacije na 23. Viroexpu, Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 23. – 25. veljače, kao i o mogućnostima sudjelovanja na ostalim promotivnim manifestacijama, u zemlji i inozemstvu, posredstvom i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica. Svi ti nastupi osiguravaju veći plasman i izvoz vina.

Stručno putovanje, realizirat će se, tradicionalno, jednom godišnje, s ciljem razmjene iskustava i upoznavanja sa saznanjima ostalih značajnih vinogradara i vinara, u destinaciju ovisno o interesima članica, a prema mogućnostima, u jednu od zemalja koje imaju suvremeni pristup u vinogradarstvu i vinarstvu.

Članovi Grupacije su pohvalili suradnju s HGK – Županijskom komorom Virovitica, kao i Središnjicom HGK u Zagrebu, kroz promociju na sajmovima u zemlji i inozemstvu, sudjelovanje u izradi zakonskih propisa, održavanje edukacija i ostale aktivnosti.

Sjednici su prisustvovali najveći proizvođači vina, koji godišnje proizvedu više od 8.700 hl vina prepoznatljive kvalitete, te predstavnici Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.