Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Aktualnosti

Greatest shits

  I.Ž.           30.04.2015.         3002 pogleda
Greatest shits

Sve do promocije knjige Borisa Pavelića „Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“ koja će se održati 9. svibnja u virovitičkom Češkom domu u 19 sati, podsjećat ćemo vas na neke važne događaje u životu tog tjednika koji ostavio snažan trag u hrvatskom novinarstvu i koji je bio lučonoša u vremenu kada je sloboda novinarskog izražavanja bila na najnižim granama u novijoj povijesti. Danas predstavljamo rubriku „Greatest shits“ pokrenutu godine 1993.

Ulomak iz knjige, poglavlje „Greatest shits“

„Ne trošite novac na gluposti – pustite Feralu da to radi umjesto Vas!“, ponuda je čitateljima iz broja 10. kolovlaka“ 1993. Reklama je za novu rubriku, koja će postati vjerojatno najpoznatijom u povijesti novinarstva na južnoslavenskim jezicima, nadrasti novinarske okvire i s vremenom postati ukoričenom riznicom kolektivne psihopatologije devedesetih: Greatest shits. I samo je ime, dakako, persiflaža: pojam popularne kulture „greatest hits“, koji u glazbi označava zbirku „najvećih hitova“, parodiran je u „greatest shits“, što će reći „najveća govna“, posve primjereno cijeloj onoj kloaci mržnje, netrpeljivosti, političke gluposti što je devedesetih nahrupila na sve otvore.

Krenulo je to ovako: Denis Latin, voditelj gledane večernje HTV-ove emisije Slikom na sliku, pitao je 31. prosinca dopisnicu Vesnu Korić iz Bugojna: „Mislite li da bi Muslimani koji su napustili Hrvatsku mogli istjerati Hrvate iz Hrvatske?, za što je dobio „Feralov kvisko, nominaciju za pitanje polumjeseca“. Feralov „zlatni kondom za izuzetne dosege u polju njegovanja kulture dijaloga i razumijevanja „pripao je glavnom uredniku Slobodne Dalmacije Dinu Mikulandri za pitanje predsjedniku Republike tijekom razgovora s urednicima hrvatskih medija 28. srpnja: „Vidite li danas nekoga tko bi vas mogao zamijeniti i da li uopće – ako nije tajna – cijenite ikoga od oporbenih političara?“ Na to je pitanje Mikulandra od Tuđmana dobio ovaj odgovor: „Znate vi novinari biti ovako zločesti, ha, ha…

“Odlikovan je, dakako“ i sam predsjednik, i to „Feralovim zlatnim žezlom za posebne zasluge u unaprjeđenju  parlamentarne demokracije“, za izjavu s redovite mjesečne konferencije za tisak u srpnju: „Jedan od prvaka je rekao da ako on bude predsjednik, tada neće donositi odluke on, nego parlament. Ne znam jesu li ti koji daju te izjave uopće svjesni što govore. Parlament je narodno predstavništvo, i u parlamentu se zaista moraju razmatrati sva bitna pitanja  unutarnjeg i vanjskog života jedne države. Ali, tijelo od 120 ili 160 ljudi nikakve odluke donositi ne može“. Feralov, pak, „Željezni križ za izuzetne učinke na istočnom frontu“ dobit će Smiljko Šagolj donedavni – po vlastitim izjavama – „komunistički čvrstorukaš“, a sadašnji ratni dopisnik HTV-a s hrvatsko-muslimanskih bojišta, za izjavu koja će posredstvom Ferala, ući u anale hrvatskog novinskog besčašća. Šagolj je, naime, izvještaj o pokolju Hrvata u selu Doljani koji su počinili pripadnici Armije BiH okončao ovom rečenicom: „….A Muslimani su još u Makarskoj!“ Pod dojmom takva „novinarstva“, u Feralu će biti skovan i nov pojam iz kritičke teorije balkanskih medija. Predrag Lucić definirao ga je već u tom broju: „….šagoljica je inače skup isfrfljanih, istrtljanih, izmrmljanih, izbrbljanih glasova teško povezivih u suvislu cjelinu. A  šagoljica je ujedno i nadnaravno umijeće da se u svim i svakodnevnim vremenima izgovori samo ono što žele čuti naćuljene uši gospodara“.

Kolovoz 1993. zabilježit će još jednu veliku Feralovu priču: objavili su faksimil naredbe kojom ustaški stožernik Dubrovnika Ivo Rojnica 25. lipnja 1941. Židovima i Srbima zabranjuje „kretanje na ulicama kao i držanje otvorenih radnja od 7 s. uveče do 7. s ujutro“. Istog tog Rojnicu koji je poslije rata pobjegao u Argentinu, Tuđman je bio odlikovao i imenovao šefom hrvatskog ureda u Buenos Airesu. Nakon što je Feral objavio spomenuti faksimil, imenovanje je povučeno, ali Hrvatska nikada nije tražila izručenje Rojnice.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.