Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

GRADSKO VIJEĆE Nije odluka o ovlaštenju, nego o postupanju, gradonačelnik se ne ovlašćuje nego zadužije. Nije šija, nego vrat.

  Goran Gazdek           04.07.2019.         4034 pogleda
GRADSKO VIJEĆE Nije odluka o ovlaštenju, nego o postupanju, gradonačelnik se ne ovlašćuje nego zadužije. Nije šija, nego vrat.

Nije odluka o ovlaštenju kako je prvotno predloženo, već odluka o postupanju. Ne ovlašćuje se gradonačelnik kako je pisalo u prvom prijedlogu V. članka Odluke nego se zadužuje. Javnost je reagirala burno pa se predlagač brže-bolje dosjetio jezične finte: ako nekog ovlastimo onda mu dajemo vlast, punomoć, mogućnost da nas zastupa, ako nekome kažemo da postupi onda od njega očekujemo da provede kakav postupak ili radni proces i određuje na način na koji se to obavlja.

U ovom slučaju ipak primjerenije zvuči da onoga kome se sudi za oštećenje državnog proračuna (7,5 milijuna kuna) i tko je odgovoran za nestanak najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna, zadužimo, a ne ovlašćujemo.

Nije šija nego vrat!

Ima narod još jednu prigodnu za lickanje forme, ali je nepristojna. Opsujte sami, jer to je jedino što vam u ovim hrvatskim vremenima punim beskrupuloznih hulja, lupeža, bezakonja, nemorala i nekažnjene pljačke, od Supetra do Virovitice, ostaje.

Dakle, Gradsko vijeće je sa 13 glasova za i 7 protiv na hitno sazvanoj sjenici Gradskog vijeća zadužilo gradonačelnika Kirina „da poduzme sve aktivnosti, donese potrebne akte, uključi tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja“.

Tajnica-pročelnica Grada Virovitice Mirjana Trelecky objasnila je kako je ova odluka nužna „zbog redovnog funkcioniranja Grada kao pravne osobnosti koji ima svoja prava i obaveze“ te da je riječ o pravnom, a ne političko pitanju.

„Grad i dalje mora biti servis građana i svih korisnika koji se financiraju iz gradskog proračuna. Ima i obveze prema zaključenim ugovorima i projektima koji se svakodnevno ostvaruju. Ne možemo stati i čekati da državna tijela i institucije završe radnje po kojima postupaju, moramo voditi brigu da se svi poslovi odvijaju redovno. Upravni odbor za gospodarstvo i financije uložio je maksimalni napore da bi mogao funkcionirati u onim početnim danima kada je otkrivena pronevjera. Nije problem toliko da nema financijskih sredstava nego je problem na koji način nastaviti dalje raditi, a da se eventualno ne prouzroči neka dodatna šteta. Imenovano je povjerenstvo koje je imalo obavezu da utvrdi osnovni položaj financija, svih akata i akata koje je potrebno donositi za funkcioniranje proračuna. Sada se taj postupak privodi kraju“, objasnila je gospođa Trelecky.

Dodala je kako se vanjski stručnjaci za složenu reviziju financijskog poslovanja moraju angažirati jer službenici u gradskoj upravi nemaju dovoljno iskustva i znanja niti mogu preuzeti takvu odgovornost.

„Ovo je izvanredna situacija. Takve poslove do sada nismo radili i potreba nam je pomoć. Osim što će utvrditi visinu i iznose te na koji je način proračun oštećen revizorska kuća će nam pomoći da donesemo određena pravila kako bi se onemogućilo da u narednom periodu dođe do sličnog nesavjesnog poslovanja kakvo se ovdje desilo“, kazala je Trelecky.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
6.7.2019. 21:40
Primam narudzbe zsa zute prszlukove !!
Cena povoljna ..
https://www.youtube.com/watch?v=Xs6yl7ZjusA


Još iz kategorije Dossier Palm