Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Virovitica

Gradski vijećnici dva sata o proračunu

  mm           07.10.2003.         1300 pogleda
Gradski vijećnici dva sata o proračunu

vijece VIROVITICA, 7. listopada - Zašto stoje milijuni kuna, točnije 5,4 milijuna kuna na gradskom proračunu, a u isto vrijeme se u Gradu u ništa ne radi, bilo je glavno pitanje današnje sjednice Gradskog vijeća na koje su vijećnici odgovor tražili gotovo dva sata. Točka u kojoj su trebali prihvatiti ili odbiti Izvješće o izvršenju proračuna grada u prvih pola godine potaknula je žustru raspravu u kojoj je gradonačelnik Ivica Kirin svako malo morao zauzeti mjesto na vijećničkoj govornici i objašnjavati gotovo svaku stavku proračuna.

HSS IZGUBIO VLAST ZBOG POLJSKIH PUTOVA?

Prvu primjedbu na realizaciju proračunskih sredstava u prvih pola godine imali su gradski HSS-ovci na čelu sa vijećnikom Brankom Svobodom, koji je dotakao pitanje prihoda, realiziranih u svega 46 posto. Kao glavno pitanje postavio je zašto se od poreza na tvrtke u prvoj polovici godine realiziralo svega pet posto od planiranog, te istaknuo da se time htjelo dokazati kako pročelnici nisu ništa radili, odnosno da im se nije dopustilo raditi. Zašto se ne naplaćuje za lokale na tržnici i kako Grad planira taj problem riješiti, bilo je drugo pitanje za gradonačelnika.
- Ne možemo vjerovati da je netko potrošio više od 77 tisuća kuna za telefonske razgovore i time već sada iskoristio gotovo sva sredstva planirana za to. O čemu je točno riječ? Previše se priča – konstatirao je Svoboda. Kao glavne razloge zbog kojih HSS nije podržao izvješće Svoboda je naveo i previsoke rashode za dekoraciju grada zbog koje se u toj stavci grad našao u 60 tisuća kuna minusa, te istaknuo da Grad ponavlja grešku zbog koje su HSS-ovci i izgubili vlast - time što se ne brine o održavanju poljskih putova.

NEZADOVOLJNI I LIBRA, SDP i HNS

Primjedbi na način trošenja proračunskih sredstava imali su i SDP-ovci. - Kod donošenja proračuna nije se vodilo brige o zakonitosti ako gledamo na potrebe vatrogastva i socijalne skrbi jer se njihove potrebe ne mogu realizirati. Za udruge u gradu nije ništa izdvojeno, jasno se vidi u postotku realizacije, a da ne govorimo o sportu - istaknuo je Mate Vukušić te napomenuo da je najgori potez vlasti propuštena kupnja Autobusnog kolodvora čime je Grad, prema njihovim izračunima, izgubio pola milijuna kuna prihoda godišnje.
HNS-ovci su imali primjedbu da se ubuduće treba raditi proračun kojega će biti moguće i realizirati i da je vrijeme da gradonačelnik Ivica Kirin od «čovjeka budućnosti» koji samo govori «napravit ćemo, sagradit ćemo, vidjet ćemo…» postane čovjek sadašnjosti i tako djeluje.
- Obzirom da je ovaj proračun napravljen «ad hoc» i trebao je biti samo privremen, očekujte da njegov rebalans nećemo podržati u prosincu – rekao je Robert Korotaj (HNS).
LIBRA je zamjerke na izvršenje proračuna našla u neisplaćivanju plaća zaposlenicima Dječjeg vrtića te financiranju političkih stranaka od kojih su neke dobile više od očekivanog, a neke ispod prosjeka. Pitanja za gradonačelnika bilo je i u vezi Gradske tržnice, planova i kupovine vaga, Gradske knjižnice i Industrijske zone kao projekata koji su već trebali biti pred dovršetkom, a najveću zamjerku proračunu oporbeni vijećnici našli su u čak 150 od ukupno 409 stavaka koje su realizirane – nula posto.

GRADONAČLENIK «VREBA» NA TELEFONE I KREĆE U NAPLATU DUGOVA

- Što se visokih telefonskih računa tiče, moram vam reći da sam «sjeo» na linije, da sam saznao tko je, kada i s kim razgovarao i vjerujte mi da sam i sam iznenađen rezultatima. Nema više uzaludnog trošenja, to vam obećavam. Što se dugovanja od poreza na tvrtke tiče, uplatnice su spremne i sve će se podmiriti do kraja godine – istaknuo je gradonačelnik Kirin. Troškove za intelektualne usluge opravdao je činjenicom da će umjesto zagrebačkih pravnika i ljudi izvana Grad u parnicama ( koje su dosad išle uglavnom na štetu grada) zastupati domaći pravnici, a za ta je mjesta potrebna plaća. Industrijska zona samo što nije krenula jer je dokumentacija pred završetkom zahvaljujući pomoći Hrvatskog privatizacijskog fonda, a Grad kreće i u kupovinu kuća u blizini Gradske tržnice. Pitanje plaća u Dječjem vrtiću više neće biti stvar politike, nego stvarnih potreba, a do realizacije toga može se doći samo programom koji će se izraditi u što kraćem vremenu. Nezakonitosti proračuna što se socijale i vatrogastva tiče nema, nego će se snimiti stanje tko prima socijalnu pomoć i odrediti potrebe. - Shvaćam da je mnogo toga što još nije učinjeno. Prozvan sam za brojne stavke koje su nula posto realizirane. U novom ih proračunu sigurno neće biti. Znamo svi kada je i kako donesen proračun, pa ćemo kod novoga biti pametniji. Novac koji je na računu grada mogao sam potrošiti u pet dana, ali sve odluke treba provesti ozbiljno, a ne ishitreno – objasnio je Kirin. Četiri manifestacije trebale bi opravdati povišenje troškova za uređenje grada, a poljski putovi dosad su uređeni u Golom Brdu, Koriji i Podgorju, nakon dugo vremena. U sport se ove godine uložilo 200 tisuća kuna više nego lani, a neke stvari sportaši će rješavati sami među sobom, a ne Grad.

«NAPADAČI» RADILI PRORAČUN

Svojih pet minuta za govornicom dobio je i Zlatko Lanšćak, predsjednik gradskog Vijeća i tijekom najžustrijeg dijela rasprave vijećnike upozorio na činjenicu da proračun napadaju oni koji su ga najvećim dijelom i sastavili. - Bojim se da su sve primjedbe u tom slučaju odaslali na vlastitu adresu - istaknuo je Lanšćak.
Raspravu o izvješću koje je ipak podržano - sa sedam suzdržanih glasova -zaključio je Kirin pozivajući vijećnike na suradnju, budući da je proračun javan i nije privatno vlasništvo gradonačelnika, nego se može realizirati tek zajedničkim snagama.

AKTUALNI SAT O PROČELNICIMA

Aktualni sat je, sasvim očekivano, pripao uglavnom raspravi o smjeni gradskih pročelnika ali teško da su vijećnici rekli nešto novo što već nisu ispisali u jednom od brojnih priopćenja ili priopćili na nekoj od pressica o kojima smo vas svih ovih dana detaljno izvješćivali.
Jedina je novost da je prof. Branko Svoboda i javno demantirao tvrdnje da je pozivao ljude da se ne javljaju na natječaj, što mu se spočitalo i na današnjoj sjednici uz pitanje o moralnosti njegovog čina – javljanja na natječaj za pročelničko mjesto u Odjelu društvenih djelatnosti.
Bilo je tu, naravno, i nekoliko nezaobilaznih komunalnih tema, a zanimljivo je da je Mate Vukušić (SDP) pitao za spomenik koji je nekada bio u Gradskom parku a sada već godinama leži u komunalnom poduzeću «Flora» i za gradonačelnikovo obećanje da će ga postaviti na Partizansko groblje.
- Što je s tim obećanjem i možemo li i mi nekako pomoći da se to što prije napravi kad ga već nismo postavili dok smo mi bili na vlasti – pitao je Vukušić, a gradonačelnik je ponovio da je to «dio povijesti Grada i da je on ne namjerava mijenjati» ali da su ga «objektivne okolnosti» spriječile da spomenik već ne postavi na groblju. Kirin, naime, smatra da to groblje prvo treba urediti, a kako je u Upravi bilo dosta posla nije se uspjelo i to riješiti.

UNAPRIJED PITANJA ZA AKTUALNI SAT?

Anđelko Ribić je u ime Kluba HDZ-a predložio na kraju sjednice da se slijedeći puta donese odluka po kojoj će vijećnici unaprijed u pismenom obliku u Gradsku upravu morati dostavljati pitanja za Aktualni sat. Kaže da je to Klub HDZ-a već učinio i danas, ali da se na to nisu pozvali jer takva odluka još nije donesena.
Kako je bilo pitanja i o Autobusnom kolodvoru Zvonimir Šimić je predložio oporbi da skupi dovoljno potpisa i da zatraži da se ta tema uvrsti kao točka dnevnog reda na jednu od slijedećih sjednica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.