Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Slatina

Gradski oci igrali su se menadžera i ostavili rupu u proračunu

  Dragutin Šantoši/Večernji list           25.03.2010.         1991 pogleda
Gradski oci igrali su se menadžera i ostavili rupu u proračunu

Iako su slatinski vijećnici većinom glasova vladajuće koalicije HDZ-HSLS-HSS prihvatili godišnji obračun proračuna za prošlu godinu, brojke koje pokazuju da su u gradsku blagajnu lani ušla 32 milijuna kuna prihoda, a iz nje izašla 41,3 milijuna kuna rashoda, nisu prošle bez burne rasprave.

Zona bez ulagača

– Grad Slatina je u katastrofalnoj situaciji, a rekla bih da je ona gora od Grčke. Godine 2005., odnosno 2006. godine, došlo je do smjene gradske vlasti jer je gubitak bio jedan milijun kuna, a zaduženost kreditom 12 milijuna kuna. Tada su ukupni izvorni prihodi bili 23,6 milijuna kuna. Prošle godine vlastiti gradski prihodi iznosili su 25,5 milijuna kuna, zaduženost je više od 30 milijuna kuna, a gubitak grada je 9,1 milijun kuna. Zašto netko ne kaže da se zaigrao menadžerstvom u krivom smjeru i da su problemi nadišli sposobnosti gradonačelnika i gradske uprave? – prozvala je Ksenija Plantak (SDP).

Ustvrdila je da je novac išao u neproizvodne investicije, koje nisu otvarale radna mjesta, pa Slatina danas nema gospodarski potencijal, a tek će se vidjeti kako će se ti dugovi vraćati.
– Umjesto "mladih lavova", sada imamo "male Sanadere", koji trebaju moralno odgovarati za ovakvo stanje u proračunu – dometnula je.

Slatinu je recesija pogodila na taj način što se investirani milijuni u Industrijsku zonu Trnovača do sada nisu vratili zbog slabog zanimanja ulagača za taj poslovni kompleks.

– Da nismo ušli u brojne projekte, danas bismo imali "superproračun", a prodajom parcela u zoni riješit ćemo ubrzo tu razliku. Nastavit ćemo započete projekte i ne želim ni razmišljati o tome da se sa započetim radovima prestane – odvratio je gradonačelnik Ivan Roštaš (HDZ), odbacujući bilo kakvu odgovornost za nastalu situaciju.

Uskoro o strategiji

Objasnio je da je najveći dio kredita utrošen za komunalnu infrastrukturu, gradnju škola i sufinanciranje izgradnje škola.

Predsjednik Gradskog vijeća Robertino Repić (HDZ) najavio je da će se uskoro održati sastanak na temu strategije razvoja Slatine i pozvao sve građane da u tome pomognu gradskoj vlasti.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mišo111
26.3.2010. 11:25
Nema šanse moj Trepet ni za jedan izvor, zemljište u Trnovači je preskupo, naša tvornica meda drugi pogon gradi u Virovitici, jer je tamo za proizvodnju cijena zemljišta 1 kuna/m2, a što se tiče novaca izvana oni se dijele u Virovitici, a nakon što se podijele Jopa privede Rokija da potpiše što su on i Kiro dogovorili.
Evo samo jedan primjer. Od cca 7.000.000,00 kn nepovratnih sredstava za našu županiju od fonda za energentsku učinkovitost 1.500.000,00 kuna Virovitici, pa onda Orahovica, Suhopolje ...., a Slatina na sedmom mjestu.
Trepet
25.3.2010. 12:17
Pa dobro ima li zainteresiranih više za parcele u poslovnim zonama, što je s tvrtkom koja je bila kupac zemlje u Trnovači i trebala proizvodit ili što već biodiesel? Što je s kupcima nogometnog igrališta?
Normalna je stvar da ako nema gospodarstva, nema ni novca u gradskoj blagajni. A koliko ja znam gospodarstva nema, ili ga ima, ali je kako bi neki rekli "u banani", što vam je onda činit gradonačelniče, dovlačit novce iz Zagreba pretpostavljam, ima li novca, što je s raznoraznim fondovima o kojima se naveliko priča?
Sjetite se svog izbornog slogana- ZNAM KAKO DALJE-POKRENIMO (HRVATSKU) GRAD SLATINU...
E pa, vi ste na redu gradonačelniče!
mišo111
25.3.2010. 11:51
Moral! Što je to??? Gradonačelniče odgovori inače ćeš ostati jedini čovjek u ovom gradu koji to tumači ovisno o kome se radi. Kod tebe očito pravila i kriteriji ne postoje. Tebi je jedini svetinja fotelja, veća ti je od Papuka.
Evo dokaza!
Na dan 06.12.2005 godine kada si iz 5-etog pokušaja uz pomoć prebjega sjedao u tvoju svetinju zvana fotelja diskutirao si 30 minuta i na kraju naveo 3 činjenice po tebi dostatne da tadašnja gradonačelnica podnese ostavku, "ako ima imalo morala" kako to ti tada reče, inače će biti smijenjena, a vlast će preuzeti moralni i sposobni.
Te 3 činjenice su:
1 Kredit grada 12.000.000,00 kn
2. Deficit u proračunu 1.370.000,00 kn
3. U BND županije Virovitica sudjeluje sa 52% Slatina 18%, a Orahovica 14%
Danas:
1. Novi kredit 23.000.000,00
2. Deficit u proračunu preko 9.000.000,00 kn
3. U BND županije Virovitica 58%, Slatina 11%, Orahovica 17%
Ovi pokazatelji dovoljno govore, da ako moral stanuje u tvojoj glavi da ćeš podnijeti ostavku i prepustiti grad kako ti 2005 godine reče moralnim i sposobnim.
U protivnom ćeš zorno potvrditi sve ono što sam rekao u uvodu.


Još iz kategorije Slatina



Virovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.