Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier Nemec

Gradonačelnik kažnjen jer je piće kupovao od sina

  vecernji.hr           13.06.2015.         6989 pogleda
Gradonačelnik kažnjen jer je piće kupovao od sina

-Pa kako!? Tražio sam samo mišljenje... – u čudu je ostao Josip Nemec, HDZ-ov gradonačelnik Orahovice, kad smo mu jučer prenijeli vijest da mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "odrapilo" 25.000 kuna kazne, što je jedna od strožih dosad izrečenih sankcija dužnosnicima.

Tvrtku darovao 2011.

Orahovački je gradonačelnik dobio po prstima jer je tvrtka Nemec, koju je 2011. darovao sinu, poslovala s Gradom. Trajalo je to i prije darovnice, sve od 2007., a gradonačelnik je tek u prosincu prošle godine zatražio mišljenje Povjerenstva o tome je li ili nije u sukobu interesa.

– Na jednom savjetovanju o sukobu interesa u Virovitici čuo sam da bih trebao zatražiti tumačenje pa sam to i učinio. Nisam još dobio odgovor, a ovo da su me kaznili, to mi je prvi glas – kaže. Povjerenstvo će, osim što je izreklo novčanu kaznu, predmet dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu koje će utvrditi jesu li poslovi između tvrtke Nemec i Grada ništetni.

Josip Nemec je nakon Domovinskog rata otvorio veleprodaju alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kad je 2005. izabran za gradonačelnika, izašao je iz tvrtke, a 2011. darovao ju je sinu. Tvrdi da je to jedina veleprodaja pića u tom kraju, koja daje i mogućnost povrata nepotrošene robe, pa je poslovanje s Gradom, smatra, neizbježno.

Sam se prijavio

– Nema drugog tko bi Grad opskrbljivao pićem, a na natječaj se, osim te tvrtke, nije nitko javio. Radilo se o manjim količinama robe – objašnjava.

Roba se naručivala usmeno i narudžbenicom. Prve godine Grad je tvrtki platio 40.019 kuna, rekordan iznos od 67.078 isplaćen je 2012., a lani 47.381 kunu. U osam godina isplaćeno je ukupno 380.000 kuna.

– Gradonačelnik nas je trebao obavijestiti o svakom eventualnom stupanju u poslovni odnos s tvrtkom u kojoj član obitelji ima više od 0,5 posto udjela – objašnjavaju u Povjerenstvu. Kao otegotna okolnost uzeto mu je to što posao gradonačelnika obavlja u trećem mandatu, i to profesionalno, a olakotna je to što je postupak pokrenut na njegov zahtjev.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

josip
13.6.2015. 6:52
Baš me zanima tko nabavlja piće za Sve kafiće po Orahovici? A za Orahovačko proljeće i štandove sa hranom i pićem? A za Feragosto jam čiji je pokrovitelj turistička zajednica grada Orahovice. Ovo su sitni iznosi što ide direktno gradu! To je ono što se direktno proda gradu kad su neke sitne feštice. Zanima me koji bi bio iznos kad se zbroji koliko proda na manifestacijama kojima je grad sponzor a o čijem sponzorstvu i najmu prostora za prodaju odlučuje grad. Nije li tu pravi sukob interesa?


Još iz kategorije Dossier Nemec