Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Prosvjeta

Gradonačelnik.hr: Uz Pazin, Križevci i Poreč Virovitica najviše izdvaja za obrazovanje

        23.06.2020.         1430 pogleda
Gradonačelnik.hr:  Uz Pazin, Križevci i Poreč  Virovitica najviše izdvaja za obrazovanje

Prema podacima Ministarstva financija i konsolidiranih proračuna gradova, najviše su novca za obrazovanje u 2018. godini izdvojili gradovi Pazin i Križevci, a u odnosu na broj stanovnika predvode Poreč, Pazin, Virovitica, Labin, Umag… Usporedimo li brojke s godinom ranije, najviše je sredstva za obrazovanje povećala Virovitica, piše Gradonačelnik.hr

Čak 23 grada u Hrvatskoj za obrazovanje izdvaja ispod 10 posto proračuna, najviše – njih 40-ak izdvaja između 10 i 20 posto, 34 izdvajaju preko trećine proračuna, 17 gradova premašilo je 40 posto proračuna a njih pet – Pazin, Križevci, Slavonski Brod, Čakovec i Kutina za obrazovanje su izdvojili više od polovice svog proračuna. Gledajući per capita, 12 gradova izdvaja preko 3.000 kuna po stanovniku, uvjerljivo vodi Poreč sa izdvojenih 6.500 kuna po stanovniku. Gledajući poredak prvih deset gradova vidljivo je da je većinom riječ o srednjim gradovima, da se, gledajući izdvojene iznose u odnosu na broj stanovnika, velik dio vodećih gradova nalazi u Istri, a od komentara koje smo dobili iz gradova, vidljivo je da su stipendije sve izdašnije, da se sve više potiču deficitarna zanimanja, ali se i više nagrađuju najuspješniji učenici kojima se daju i nove mogućnosti usavršavanja kroz primjerice centre izvrsnosti. Velik je broj EU projekata u koji su se gradovi uključili, pa se puno radi na energetskim obnovama škola, financiraju se pomoćnici u nastavi, logopedi, prehrana…, više se potiču nadareni učenici, a i socijalna osjetljivost je pojačana. Od kako je država preuzela nabavu udžbenika, gradovi sudjeluju u pomoći pri nabavi ostalih potrepština, kao što su radne bilježnice ili atlasi. Sve više gradova rekonstrukcijom i gradnjom novih škola, uvodi jednosmjensku nastavu.

Ulaže se i u predškolsko obrazovanje, grade se i proširuju vrtići, sve je više kapaciteta po gradovima kako bi sva djeca mogla biti upisana, uvode se i dodatni programi u predškolski odgoj…

Iz proračuna smo izvukli sredstva namijenjena za – predškolsko obrazovanje, osnovno obrazovanje, srednjoškolsko obrazovanje (AOP 115+116), poslije srednjoškolsko, ali ne visoko obrazovanje, visoka naobrazba (AOP 119+120), obrazovanje koje se ne može definirati po stupnju, dodatne usluge u obrazovanju, istraživanje i razvoj obrazovanja te usluge obrazovanja koje nisu drugdje svrstane.

Nakon Poreča, po glavi stanovnika najviše je izdvojio spomenuti Pazin, pa zatim Virovitica – 4.164,60 kuna. Virovitica je ujedno prva po više izdvojenim sredstvima u 2018. godini u odnosu na godinu prije – 41.958.554 kuna.

Virovitica: Sufinanciranje studija Drvne tehnologije

U Virovitici je u razdoblju od 2018. godine u zgrade odgoja i obrazovanja putem obnova kao i energetskih obnova te izgradnje uloženo je 25.000.000 kuna kako bi se poboljšali materijalni i tehnički uvjeti te proširili kapaciteti i podignula kvaliteta pruženih usluga. Tako je u energetske obnove ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja uloženo 18.500.000 kuna i to za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica (zgrade 2,3,4) ukupno 11.500.000 kuna, u energetsku obnovu OŠ IBM Virovitica 7.000.000 kuna, za sanaciju krovišta na Školskoj sportskoj dvorani IBM 625.000 kuna, za sanaciju stropova u učionicama razredne nastave matične škole IBM 615.000 kuna te za energetsku obnovu područne škole Milanovac 750.000 kuna.

Ove školske godine izgrađen je Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i trodijelna školska sportska dvorana s pristupnim trgom ukupne vrijednosti 84.000.000 kuna.

Zbog potrebe samih škola kao i prijevoza djece za posebne razredne odjele Grad Virovitica je za COOR, OŠ IBM i OŠ Vladimir Nazor Virovitica kupio vozila ukupne vrijednosti 400.000 kuna, a u svrhu povećanja sigurnosti prilikom prijevoza djece i nastavnika na nastavne i izvannastavne aktivnosti.

U skladu sa Smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu i jednosmjenski rad Grad Virovitica poduzeo je daljnje aktivnosti ulaganja u školstvo te je tako završena dokumentacija i dobivena suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju Srednje glazbene škole s koncertnom dvoranom vrijednosti 15.000.000 kuna te je izrađen idejni projekt izgradnje III. osnovne škole s dvodijelnom školskom sportskom dvoranom i izgradnja područne škole Čemernica.

– Ove akademske godine imamo 39 stipendista, stipendija iznosi 800 kuna mjesečno i studenti će je i dalje primati svih 12 mjeseci u godini. U proračunu se za tu namjenu izdvaja 400.000 kuna godišnje. Ujedno, sa 100.000 kuna godišnje sufinanciramo i rad Visoke škole u Virovitici. Grad Virovitica će u suradnji sa Šumarskim fakultetom i Virovitičko-podravskom županijom sufinancirati studij Drvne tehnologije kroz 6 semestara u iznosu od 950.000,00 kuna. Unatoč krizi, ove se naknade neće ukidati, stipendirat ćemo i nove studente i uvijek pomagati školstvu i obrazovanju – kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

U ovoj školskoj godini Grad Virovitica osigurao je sredstva za kupnju radnih bilježnica, obveznog radnog materijala i listića koji su obvezni uz udžbenike za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole.

Nakon Vinkovaca, najviše u relativnom iznosu za obrazovanje izdvajaju Krapina – 46,84 posto, Labin – 45,85 posto i Zaprešić 44,81 posto.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta