Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Graditelji Virovitičko-podravske županije izgubili 60 milijuna kuna

        27.11.2012.         2051 pogleda
Graditelji Virovitičko-podravske županije izgubili 60 milijuna kuna

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Rajka Stilinović, direktora tvrtke Croming d.o.o. Pitomača i predsjednika Strukovne grupe, održana 39. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja HGK - Županijske komore Virovitica.

Članovi Strukovne grupe raspravljali su, temeljem pokazatelja o «Graditeljstvu i projektiranju na području Virovitičko-podravske županije« koji je pripremio Odsjek za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK - Županijske komore Virovitica, o aktualnom stanju u graditeljstvu na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na problematiku u provedbi zakona vezanih uz prostorno uređenje i graditeljstvo tj. Zakona o prostornom uređenju i gradnji i Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

U graditeljstvu i projektiranju županije prevladava usitnjenost, ali je to omogućilo elastičnost ovim tvrtkama u ovo recesijsko vrijeme da opstanu na tržištu. U graditeljstvu radi 55 tvrtki s 451 stalno zaposlenim, a u projektiranju 24 tvrtke sa 74 zaposlenih, odnosno ukupno 525 zaposlenih.

Zbog nelojalne konkurencije kojoj pogoduje postojeći Zakon o javnoj nabavi, predloženo je da se taj Zakon korigira jer poslove putem javne nabave dobivaju tvrtke koje nude materijale ispod tržišne cijene, i istovremeno ugrađuju materijale lošije kvalitete, kako bi bile što jeftinije, a to povećava troškove održavanja građevinskih objekata nakon isteka garantnog roka, s obzirom da nekvalitetni materijali (pretežno iz uvoza) nemaju vijek trajanja kao domaći kvalitetni materijali.

Državni proračun trpi zbog smanjenog PDV-a i ostalih obveza (porezi, doprinosi) zbog neprimjereno date niske cijene koja je ispod stvarnih nabavnih cijena.

Građevinskoj operativi Virovitičko-podravske županije iz navedenih razloga u svezi Zakona o javnoj nabavi, izostali su poslovi u vrijednosti preko 60 milijuna kuna. Umjesto novog zapošljavanja, umjeće je zbog nedovoljne zaposlenosti građevinskih kapaciteta zadržati i postojeću zaposlenost. Nelojalna konkurencija će se eliminirati uz poštivanje zakonske regulative u potpunosti, izvođenjem radova prema utvrđenim satnicama i iskazivanjem stvarnih cijena i naknada, u ponudbenoj dokumentaciji priključaka na javnu infrastrukturu.

Na taj način, radove bi dobile građevinske i projektantske tvrtke s područja Virovitičko-podravske županije, što bi doprinjelo povećanju zaposlenosti njihovih kapaciteta, smanjenju nezaposlenosti na području Virovitičko-podravske županije, kao i prihoda gospodarstva Virovitičko-podravske županije i proračuna općina i gradova.

Ukupni prihod graditeljstva Virovitičko-podravske županije za razdoblje 01. - 06. mj. 2012. god. iznosio je 83.183.000 kn i smanjen je za 27,45% u odnosu na isto razdoblje 2011. god.

U svezi provedbe Zakona o prostornom uređenju i gradnji, odnosno Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, treba definirati cijeli niz predradnji (cijena po 1m2 i sl.) kako bi postupak legalizacije nezakonito izgrađenih objekata tekao planiranom dinamikom, a pri tome se postavlja pitanje bilanciranja i utvrđivanja ukupnog broja objekata, te mogućnost apsorpcije struke, u datom roku.

Članovi Strukovne grupe upoznati su i pozvani, ako imaju poslovni interes, da se odazovu predstavljanju Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji će, u zajedničkoj organizaciji Porezne uprave, FINA-e, HOK-a - POK-a i HGK - Županijske komore Virovitica u ponedjeljak,  03. prosinca 2012. u 10 sati u HOK - Obrtničkoj komori VPŽ  u Virovitici i u 13 sati u Hrvatskom domu u Slatini.

Također je zaključeno, da će svi članovi Strukovne grupe koji imaju poslovni interes, izlagati na zajedničkom izložbenom prostoru Strukovne grupe na 18. „VIROEXPO-u 2013" međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati 18. - 20 siječnja 2013. god.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica