Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Graditelji napustili gradilišta nedovršene škole i dvorane

  D. Š./Večernji list/Foto: M. Šantoši/PIXSELL           27.03.2011.         2807 pogleda
Graditelji napustili gradilišta nedovršene škole i dvorane

Nedostatak investicija najteže je pogodio graditelje kojima je kriza stanogradnje doslovno prepolovila prihode te drastično utječe na smanje broja zaposlenih radnika. Na Gospodarskom vijeću HGK ŽK u Virovitici građevinari su se požalili što i one rijetke poslove u graditeljstvu na području županije najčešće dobivaju tvrtke iz drugih krajeva Hrvatske koje 'dampinškim' cijenama uništavaju županijske graditeljske kapacitete. Predstavnik pitomačke graditeljske  tvrtke 'Croming' Ivan Čurić upozorio je kako bi javne natječaje trebalo zakonski prilagoditi na način da najjeftinija ponuda ne bude i najbolja ponuda.

- Događa se da graditelji s drugih područja ovdje grade po cijenama koje nisu dostatne za pokrivanje troška ugrađenog materijala, da uzimaju podizvođače kojima ne plate posao, a upitna je i kvaliteta svega što su izgradili, izjavio je Čurić ističući da zbog takve (ne)lojalne konkurencije domaći graditelji nemaju posla.

Da u kritikama lokalnih graditelja ima istine pokazuju dva slučaja gradnje u Novoj Bukovici, gdje je lani izvođač radova na dogradnji zgrade osnovne škole, tvrtka 'Djako' iz Đakova, propao, pa škola i danas stoji nedovršena. Jučer ujutro na gradilištu športske dvorane pri Osnovnoj školi Mikleuš preostali radnici tvrtke 'KT Tehnogradnja' iz Osijeka skidali su skele s objekta, prikupljali alat. - Poduzeće, koje je do kraja prošle godine imalo oko 280 radnika ostalo je bez posla i prihoda. Danas radi svega 35 do 40 radnika, a zbog financijskih teškoća  i stečaja koji prijeti poduzeću, nećemo moći dovršiti dvoranu, kažu radnici. 

Dvorana je pod krovom, izgrađenog objekta vrijednog 4,8 milijuna kuna je danas 40 posto. Tko će završiti dvoranu znat će se poslije ponovnog raspisivanja natječaja i izbora najbolje ponude.  U županijskoj upravi kažu da je više od 50 posto njihovih objekata gradila lokalna graditeljska operativa. - Koliko god nam to zakoni omogućuju činimo sve da naše objekte grade tvrtke s područja županije koje su od pet športski dvorana izgradile čak 4. Izgradnju dvorane u Mikleušu preuzet će netko drugi i ona će do početka iduće školske godine biti dovršena prema planu, rekao je župan Tomislav Tolušić pozivajući lokalne graditelje da, prije sudjelovanja na javnim natječajima, dobro proračunaju svoje ponude.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina