Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Blog urednika

Građani zagrebačke Savice u dva su navrata obranili svoj park od najezde Bandićevih bagera. Imaju li Virovitičani snage za takvo što?

  Goran Gazdek           09.03.2018.         4096 pogleda
Građani zagrebačke Savice u dva su navrata obranili svoj park od najezde Bandićevih bagera. Imaju li Virovitičani snage za takvo što?

Građanska inicijativa Prijatelji malog parka došla je prekasno, ali bolje ikada nego nikada. Virovitica se napokon budi, ljudi su konačno shvatili da od šutnje i strahova koje su im u kosti utjerali kabadahije s rukom na srcu, stranačkim iskaznicama na čelu i manjkom empatije prema onima u čije se ime kunu, nemaju baš ništa. Samo očaj, patnju i putnu kartu u jednom smjeru. Nedostatak građanske hrabrosti, uz nesposobnu i kilavu oporbu u Gradskom vijeću, omogućila je vladajućoj oligarhiji da se ponašaju kao lokalni šerifi bez bojazni da će ih itko išta pitati.

Tko mi je uplašio Viroviticu?

Eventualna gunđanje za šankom i jalova piskaranja na Facebooku nisu dovoljna. Ako se problem ne može riješiti za vijećničkom govornicom ili javnim tribinama i raspravama (zbog građanske inertnost, lijenosti i neznanja ili bahatosti i netransparentnosti vlasti, sasvim je svejedno) ostaju prosvjedi kao legitimni oblik borbe. Ne radi se ovdje da je netko protiv razvoja i napretka grada kako su stranački jurišnici već etiketirali organizatore prosvjeda već elementarnom građanskom pravu da o uređenju moje ulice, moga kvarta i moga parka odlučujem ja, da se mene informira i pita što i kako raditi, a ne birokrate i uhljebe koji s ulicom, kvartom, parkom, a vrlo često i gradom nemaju nikakvih dodirnih točaka.

Razvoj nije rušenje postojećeg nego gradnja novoga. Virovitica ima vrlo kvalitetan urbanistički plan i puno prostora za širenje. Oplemenimo medenim parkovima nova stambena naselja, utkajmo život četvrtima koji vape za takvim sadržajima.

Ne želimo rušenje malog parka - ovakvog ga želimo ostaviti našoj djeci

Uklanjanje staroga je pljuvanje naših očeva i djedova, hračak na povijesnu baštinu, kakva god ona bila. Takve mrlje na obrazu grada Virovitica već ima i teško ih je isprati. Sjetimo se samo Bingovog čoška. Građani su bili protiv, ali ne dovoljno glasni. I nitko ih nije pitao. A obrazloženja su bila ista.

Ne dovodim u pitanje kvalitetu projekata, siguran sam da su ih radili profesionalci koji dobro znaju svoj posao. Vjerujem i u dobre namjere onih koji Viroviticu žele ušminkati, promijeniti joj vizuru. Ali uoči tako velikih zahvata potreban je dijalog, detaljna javna rasprava i temeljita obrazloženja stručnjaka svih profila.

Građani zagrebačke Savice u dva su navrata obranili svoj park od najezde Bandićevih bagera. Imaju li Virovitičani snage za takvo što?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Blog urednika