Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zdravstvo

Građani će imati kvalitetnije i brže liječenje zahvaljujući EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici

  ts/vn           03.12.2023.         1837 pogleda
Građani će imati kvalitetnije i brže liječenje zahvaljujući EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici

Na zajedničkoj sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta, usvojena je EU digitalna zdravstvena putovnica tj. europski prostor za zdravstvene podatke. Hrvatski eurozastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol posljednjih je mjeseci kao izvjestitelj Europskog parlamenta za ovaj zakonodavni akt radio na tekstu izvješća i vodio pregovore s ostalim političkim grupacijama s ciljem da novi sustav funkcionira u praksi te da se građanima omogući kvalitetnije i brže liječenje.

 „Da bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, nužno je omogućiti građanima da pristupe svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku koji će biti standardiziran i prihvaćen u cijeloj Europskoj uniji. Stoga EU digitalna zdravstvena putovnica predstavlja važnu prekretnicu u digitalnoj transformaciji zdravstva u Uniji. Uspostavit će se digitalni prostor u kojem će građani moći jednostavno i besplatno pristupiti svom zdravstvenom kartonu u elektroničkom obliku putem računala ili mobitela. Na primjer, trenutno u nekim državama EU, medicinsko osoblje ne može pristupiti potpunom medicinskom kartonu kada pacijenti odu na pregled ili medicinski zahvat u drugi grad unutar svoje države. To u većini slučajeva znači nedostatak informacija o povijesti bolesti ili mogućim alergijama na pojedine lijekove te predstavlja udvostručenje pretraga ili povećava mogućnost liječničkih pogrešaka. Digitalizacija zdravstvenih podataka to će promijeniti, omogućavajući pristup podacima čak i kada se putuje u druge države članice EU. Na taj način, EU digitalna zdravstvena putovnica donijet će hrvatskim građanima kvalitetnije i brže liječenje, ali će i ujedno olakšati liječenje u inozemstvu i povećati pristup jednakoj zdravstvenoj zaštiti u svim državama članicama EU“, istaknuo je zastupnik Sokol.

 „EU digitalnom zdravstvenom putovnicom promicat će se i bolja razmjena različitih vrsta elektroničkih zdravstvenih podataka i pristup tim podacima. Time će se poduprijeti zdravstvena istraživanja, inovacije te oblikovanje politika“,dodao je Sokol.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo