Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Kultura

Grad svetog Nikole

  Olga Vujović           01.12.2019.         2159 pogleda
Grad svetog Nikole

Žaruljice, kućice, kobasice, glazbica – sve to su i ove godine odlike turističke manifestacije pod nazivom „Advent u Zagrebu“ koja se djelomično preklapa s razdobljem došašća i traje od 30.11.2019.- 7.1.2020. Ma koliko god pružala veselja, ova priredba stalnim žiteljima grada donosi tegobe u svakodnevnom životu, jer je najveća koncentracija događanja u pratećim objektima smještena u gradskom središtu (koje ipak ne odgovara gabaritima bečkih trgova, ma koliko se na to pozivalo).

Osim programa po ulicama i trgovima Donjeg i Gornjeg grada, postoje i oni malo drugačiji među kojima se može naći jedan nazvan „Advent u muzejima i galerijama“. U jednom od najljepših i najbogatijih zagrebačkih muzeja, Muzeju grada Zagreba (Opatička ulica 20) osmišljen je „Grad svetog Nikole“ i tamošnji je program prvenstveno namijenjen djeci.

U dvodnevnim događanjima, 5. i 6. prosinca 2019., od 16 do 20 sati bit će organizirane radionice namijenjene djeci kroz koje će mališani upoznavati tradicionalne obrte (izrada zagrebačkih licitara), ekološki promišljati okoliš, izrađivati  predmete od recikliranog materijala, a bit će organizirane čitaonice i likovne radionice, dječja modna revija i natječaj za najbolju (najveseliju) fotografiju. Nastupit će orkestri, gledat će se predstave i „crtići“, a neće manjkati ni kulinarstvo.

Posjetitelji Muzeja grada Zagreba poznaju izuzetno dobro osmišljenu muzejsku akciju „Žive slike“ (uoči karnevalskog doba) kada kustosi odjeveni kao povijesne ličnosti vode kroz stalni postav pričajući o pojedinom razdoblju iz života grada. Budući da je ova akcija iznimno popularna, odlučili su u sklopu Grada svetog Nikole, oba dana od 17 do 19 sati, svakih pola sata prošetati kroz muzejski postav s poklonicima svetog Nikole.

A tko je bio ovaj, tako omiljeni svetac? Rođen (vjerojatno) 270.godine u maloazijskom gradu Patari, od malena je pokazivao duboku humanost i sklonost vjeri, pa su se nerijetko, zahvaljujući njegovim predanim molitvama, događala čuda. Vremenom je postao biskup u gradu Myri (današnja Turska), a tamo je preminuo 343. (ili 350.) na datum koji se slavi kao dan svetog Nikole, 6.prosinca (19. decembra prema julijanskom kalendaru).

Među čudima koja mu se pripisuju, jedno od najpoznatijih je smirivanje valovitog mora, pa ga se časti kao zaštitnika moreplovaca  (njemu posvećene kapelice često se nalaze na obali mora). Spašavanje djeteta od gušenja (zbog riblje kosti koja je zapela u grlu) ubrojilo ga je u svece - čuvare djece, a darivanje novcem mladih djevojaka kako bi ih spasio od prostitucije i omogućio miraz za udaju, uključio ga je među zaštitnike sirotinje. Prema legendi, on je spomenutim mladim siromašnim djevojkama vreću s novcem ubacivao kroz prozor, čime se objašnjava običaj ostavljanja čizmica za darove u prozor. Krampus (vrag) sa šibom za nevaljalce kao simbol zla i protuteža dobroti svetog Nikole pripada djelu folklorne predaje o dobru i zlu.

Iako prvi puta u Muzeju grada Zagreba, manifestaciju „Grad svetog Nikole“ portal Wish mama organizira već petu godinu, a ulaz na programe je besplatan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura