Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Gospodarstvo

Grad Slatina se u Zagrebu predstavio s pet projekata

  Vinco Gazdik/Slatinski petak           26.09.2009.         1537 pogleda
Grad Slatina se u Zagrebu predstavio s pet projekata

SLATINA - Grad Slatina se na Konferenciji pod nazivom „Obnovljivi izvori energije u javnom sektoru", održane u sklopu Zagrebačkoga velesajma u Zagrebu, među četiri stotine sudionika, predstavio s pet projekata. 

Prvi je projekt Proizvodnja električne energije i topline na lokaciji Industrijske zone Turbina I. Realiziran je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u njega uložio 1,7 milijuna kuna. Drugi projekt odnosi se na izgradnju bio-plinskog postrojenja u Industrijskoj zoni Kućanica - Medinci, treći na proizvodnju industrijskoga peleta, četvrti na proizvodnju bio-goriva iz energetske biljke Miscanthus na Trnovači i peti je projekt korištenje geotermalnih izvora te izgradnja dviju elektrana za proizvodnju električne energije.

Grad Slatinu je na ovoj Konferenciji predstavljalo izaslanstvo na čelu s gradonačelnikom Ivanom Roštašem. Komentirao je kako se Slatina svojim projektima svrstala među najjače.
- Vidite o kojim se gradovima radi! Radi se o Rijeci, Zadru, Karlovačkoj županiji i jednoj općini koji su sudjelovali s po jednim projektom, a Grad Slatina s pet. Već smo dobili pohvale mnogih sudionika i od predstavnika ministarstava. Realizacijom tih projekata, koji nisu samo trend u svijetu, već perspektiva u smislu zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, Slatina sigurno rješava svoju budućnost. Stvar tim više dobiva na važnosti jer smo prilikom prezentacije projekata imali i investitore koji su u njih već uložili određena sredstva. U vrlo kratkom vremenu izgledan je početak realizacije tih projekata, kaže Ivan Roštaš, gradonačelnik Slatine. Dodao je kako ovi projekti nisu samo prednost za Slatinu, već i svojevrsna obaveza.

- Perspektiva Hrvatske, ali i zakonska obveza je da, zbog ulaska u Europsku uniju, do 2020. godine moramo proizvoditi dvadeset posto svoje energije iz obnovljivih izvora. Na tim projektima radimo već duže vrijeme, gotovo tri godine i nisu došli sami od sebe. Nije bilo lako. Trebala je Vlada RH donijeti nove zakone, novi tarifni sustav. Na području grada postoje prirodni resursi, a samim zakonskim regulativama i novim tarifnim sustavom stvorene su pretpostavke za interes ulagača, kaže gradonačelnik. Cijena proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora je 1,25 a ova je 0,65 kuna. Dakle, suština je da na području grada imamo prirodne resurse, da smo te projekte prepoznali kao perspektivu grada Slatine i njihovom realizacijom dolazi bolje vrijeme za naš grad, rekao je gradonačelnik.

Jedan od investitora švicarski je Fond East and west, čiji je direktor Ian Cole i osobno sudjelovao u predstavljanju projekata u Zagrebu. Ovaj će se fond javiti na natječaj za kupovinu 13 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni u sklopu projekta proizvodnje bio-goriva. Drugi investitor dolazi iz Njemačke, zainteresiran je za realizaciju bioplinskoga postrojenja na području Slatine i također je sudjelovao u prezentaciji u Zagrebu.

Organizatori Konferencije su Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva - Uprava za energetiku, Ministarstvo regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornoga uređenja i graditeljstva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pero
26.9.2009. 21:12
godine prolaze i samo seljakaju onaj pano iz gradske viječnice pa naokolo, sve su to privatni projekti koji čekaju nečije novce, ona hala za proizvodnju peleta je prazna preko 2 godine i neznaju šta s njom a ugovori sa fondovima koji su dali novac ih obavezuje, glavno da se pored pravi još jedan stadion u kukuruzima i to na kredit.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.