DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Govornik ispuhanih mitova


  Politika           Boris Pavelić/Novi list           30.11.2012.         2305 pogleda
Govornik ispuhanih mitova

Pet do dvanaest je da se ujedine državotvorne stranke i pokušaju Hrvatsku učiniti boljom i pravednijom. Nećemo dopustiti da se bilo koja hrvatska vrijednost nastala devedesetih godina relativizira i stavlja u drugi plan iza socijalističkih vrijednosti koje nam se danas nude i nameću - prenijela je Hina izjavu Tomislava Karamarka nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma HDZ-a i HSP-a Ante Starčević.

Predsjednik najjače oporbene stranke tim je rečenicama još jednom demonstrirao zapanjujući retorički manjak i nesposobnost da politički misli izvan HDZ-ovih stereotipa devedesetih, danas ispražnjenih od svakoga stvarnog značenja - ako su ikad išta i značili. 

   Jer što danas znači govoriti o »državotvornim strankama«? Ako naime postoje »državotvorne«, postoje i one druge, nedržavotvorne. Te su pak, u diskursu »vrijednosti nastalih devedesetih«, bez sumnje - izdajničke. Možda IDS? SDP? HNS? Te stranke, koje su Hrvatsku 2000. izvukle iz izolacije a danas je vode u EU, jesu li one »nedržavotvorne«?

Ili su takve možda ipak bile koje su svojedobno činile sve da Hrvatska ne uđe u EU, na čelu sa strankom koju danas vodi Karamarko? Jer je jasno da bi ostanak izvan EU Hrvatsku gotovo sigurno približio socijalnome rasapu kakvome danas svjedočimo u Srbiji i BiH. 

  Ili, koje su to »hrvatske vrijednosti nastale devedesetih«? Nezavisnost? A tko to nezavisnost »relativizira i stavlja u drugi plan«? Ili je to možda Tuđmanova pretvorba? Smeta li Karamarku što je HDZ-ova većina 2010. provela ustavne promjene kojima je potencijalno, ali trajno, kriminaliziran svaki čin te »vrijednosti devedesetih«? Na koga cilja Karamarko: na Tuđmana, koji je kriminalnu pretvorbu omogućio, ili na Kosor, koja ju je kriminalizirala? Koji je HDZ tu za Karamarka kriv? 

   I koje nam se to, naposljetku, »socijalističke vrijednosti danas nude i nameću«? EU? Čekajte, pa nije li EU kapitalistička? Ili Karamarko ima neke ekskluzivne informacije? Ili možda misli na onu »socijalističku vrijednost« nerada koju nam je ovih dana tako zabavno priuštio Karamarkov uzdanik Milijan Brkić, kada je prepisao diplomski rad? 

  Cijela knjiga apsurda dala bi se ispisati na temelju jedne jedine Karamarkove politički bedaste rečenice. Ali nije dobro za europsku zemlju da joj glavnu oporbenu stranku vodi čovjek koji tako loše govori. Karamarko iz dana u dan potvrđuje obeshrabrujuću retoričku skučenost.

Nedavno je, primjerice, vladajućoj koaliciji predbacio da ništa na radi, nego »samo citira Voltairea«. Trebalo je to zvučati kao posprdna i duhovita dosjetka. Ali nije: političar koji učenje od Voltairea tumači kao dokaz nerada i besposličarenja, a istodobno se ne uspijeva odmaknuti od davno ispuhanih nacionalističkih mitova, vlastitoj zemlji ni ubuduće neće moći priskrbiti ništa bolje od najbližih suradnika koji prepisuju diplomske radove.

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nož
7.12.2012. 21:51
Ima njih dosta sa kupljenim diplomama samo što je to još uvjek javna tajna naprimjer diplome sa prometnog fakulteta koje su završavali u vrijeme najveće agresije na Hrvatsku a istodobno bili na razištu.To se lako može da provjeri.
pikacu
1.12.2012. 14:28
ovo sve govori:
Nedavno je, primjerice, vladajućoj koaliciji predbacio da ništa na radi, nego »samo citira Voltairea«. Trebalo je to zvučati kao posprdna i duhovita dosjetka. Ali nije: političar koji učenje od Voltairea tumači kao dokaz nerada i besposličarenja, a istodobno se ne uspijeva odmaknuti od davno ispuhanih nacionalističkih mitova, vlastitoj zemlji ni ubuduće neće moći priskrbiti ništa bolje od najbližih suradnika koji prepisuju diplomske radove.
Karamarko di si bija i šta si radija za vrijeme vladavine HDZ-a ?
maky_horzic
30.11.2012. 11:18
kad s ekipom šaltam po kanalima tv-a i naletimo na Karamrka, plačemo od smjeha.
Jedan kolega mu je nadjenuo nadimak shupak koji govori, i od onda umiremo od smjeha kad Tomo govori.
mika
30.11.2012. 10:56
Bog oslobodi, što bih rekla baba Žagarka za nešto što nevalja. E pa ja kažem oslobodi nas Bože ako nam ovaj dođe za vođu države. Da se odmah razumijemo! Nemam ja ništa protiv HDZ-a, ali istina je da mnogi od njih ne znaju za poštenje, predugo ih je vodio dr.Ivo kojemu su se klanjali i učili od njega.Kako tima ljudima vjerovati kad kažu da ništa nisu znali, zar misle da smo mi toliko glupi, e pa nismo. Što se tiće diploma i prepisivanja Virovitica je puna ekonomista sa faxa iz Osijeka to je Đura dijelio kao i lovačke diplome, po stranačkoj liniji.


Još iz kategorije PolitikaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: