Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Gospodarstvo

Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitica: Ključno pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije je dovršetak izgradnje brze ceste

  vn           29.06.2017.         1168 pogleda
Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitica: Ključno pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije je dovršetak izgradnje brze ceste

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića, 28. lipnja, održana je 92. sjednica Gospodarskog vijeća. Sjednici su prisustvovali i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, te predsjednik Hrvatske obrtničke komore - Obrtničke komore VPŽ Ivan Kostelac.

Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura upoznao je članove Gospodarskog vijeća s nizom pokazatelja i pozicioniranjem Virovitičko-podravske županije na razini u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj, prema analizi Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, iz publikacije „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“, te s podacima prezentiranim u publikaciji „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, iz lipnja 2017. god., koju je izradio Odjel za makroekonomske analize HGK – Županijske komore Virovitica.

To je bila polazna osnova za raspravu članovima Gospodarskog vijeća.

U Virovitičko-podravskoj županiji, koja bilježi depopulaciju stanovništva, u posljednjih dvadeset godina, demografska kretanja su izuzetno negativna.

Broj stanovnika u županiji smanjen je za 19.789 u 2011. godini, prema 1991. godini, a 2015. godine u Virovitičko-podravskoj županiji je bilo 80.610 stanovnika.

Depopulacija stanovništva u ovim razmjerima je izuzetno zabrinjavajuća, te trenutno treba, sinergijskim djelovanjem svih relevantnih čimbenika, poduzeti sve aktivnosti, da se zaustave negativna demografska kretanja.

Broj nezaposlenih, prema podacima HZZ – Područnog ureda Virovitica, na području županije, u travnju 2017. god., iznosio je 6.937 osoba i manji je za 18%, odnosno za 1.518 osoba, u odnosu na travanj 2016. god..

U razdoblju siječanj – ožujak 2017. god., visoka stopa nezaposlenih od 28,34%, pozicionira Virovitičko-podravsku županiju na drugo mjesto u Hrvatskoj.

Ukupan prihod tvrtki registriranih na području Virovitičko-podravske županije, a koje su predale temeljna financijska izvješća, iznosi 3,88 mlrd. kn, za razdoblje I - XII mjesec 2016. god., što je više za 10,05%, u odnosu na prihod od 3,53 mlrd. kn, u istom razdoblju prethodne godine, dok su istovremeno ukupni rashodi od 3,75 mlrd. kn, veći za 7,9%, prema prethodnoj godini.

U razdoblju I - XII mjesec 2016. god., ostvarena je pozitivna razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda u Virovitičko-podravskoj županiji od 135 mil. kn, što je povećanje za 145,2% prema istom razdoblju 2015. god., kada su ostvarene razlike iznosile 55,2 mil.kn.

Pokazatelji insolventnosti pravnih osoba pokazuju pozitivne trendove, kroz smanjenje broja insolventnih pravnih osoba i iznosa prijavljenih neizvršenih osnova.

Na dan 31. ožujka 2017. god., u Virovitičko-podravskoj županiji bile su insolventne 73 pravne osobe, što je manje za 19,78%, prema 31. prosincu 2016. god., dok je iznos prijavljenih neizvršenih osnova, na dan 31. ožujka 2017. god., u Virovitičko-podravskoj županiji, iznosio 31,6 mil.kn, što je smanjenje za 19,20%, u odnosu na 31. prosinac 2016. god..

 Vanjskotrgovinska razmjena Virovitičko-podravske županije, u razdoblju 01.01.-31.12.2016. god., odraz je gospodarskih kretanja na svjetskoj razini, koja su se reflektirala nepostojanjem adekvatne tražnje proizvoda najvećih županijskih izvoznika.

Izvoz u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. god., ostvaren je sa 146,2 mil. €, što je više za 45,3 mil. €, odnosno 44,9%, prema izvozu u 2010. god., te za 21,5 mil.€, odnosno 17,3% prema izvozu ostvarenom u 2016. god..

Istovremeno ostvareni uvoz u 2016. god., od 83,2 mil.€, veći je za 119,1% prema ostvarenom uvozu od 37,9 mil.€ u 2010. god., te za 16,8 mil.€, odnosno 25,3% prema županijskom uvozu u 2015. god..

Ostvaren je suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, u 2016. god., u iznosu od 63 mil. €.

Anketom o procjeni poslovanja industrijskih poduzeća, očekuje se uobičajena dinamika, bez znatnijeg povećanja u poslovanju.

Nakon rasprave svih članova Gospodarskog vijeća o stanju u gospodarstvu, konstatirano je:

• Ključno pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije je dovršetak izgradnje brze ceste: Vrbovec II (Gradec) – Bjelovar – Virovitica – Barcs – Szigetvar – Szentlorinc – Pecs, što će generirati niz višestrukih pozitivnih učinaka: nove investicije, zapošljavanje, zaustavljanje daljnjeg odlaska mladih obrazovanih kadrova i dr., a sve radi snažnog usmjeravanja županije na razvoj konkurentnog gospodarstva i izvozne industrije, u skladu s prirodnim resursima, znanjem i iskustvom te u skladu s načelima održivog razvoja, očuvane prirodne i kulturne baštine.

I župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović je istakao da će se delikatno stanje u gospodarstvu županije (jer je županija, po svim pokazateljima, među posljednjima u RH), izmijeniti izgradnjom brze ceste, kao jednim od najvažnijih projekata Virovitičko-podravske županije, što će stvoriti preduvjete ravnomjernog razvoja.

• Potencijalni investitori u drvno-prerađivačkoj industriji, temeljem iskazanog interesa, imaju za cilj doći do sirovine, primarno hrasta, a ne zanima ih finalna proizvodnja s novostvorenom vrijednošću i generiranjem ostalih efekata, među kojima je osobito veće zapošljavanje.

• Potrebno je napraviti Strategiju gospodarskog razvoja i odrediti djelatnosti i definirati proizvode, koji će biti okosnica gospodarskog razvoja županije.

•Tečajna politika (koja trenutno pogoduje uvoznicima), treba biti u funkciji razvoja i stimulativna za izvoznike, te je istu potrebno mijenjati.

• Vlada RH bi trebala respektirati stavove i racionalizaciju gospodarstvenika, u svezi kalkulacija i udjela u inputima, na način da se racionalizira rad državnih tijela, jedinica lokalne i regionalne samouprave, te javnih – državnih tvrtki, raznih agencija,…

 • Kreatori ekonomske politike trebaju poticati finalnu proizvodnju i mjerama monetarno-kreditne i porezne politike.

• Duhan je u dobroj kondiciji i očekuje se proizvodnja u obimu proizvedenih količina u 2016. godini.

•Unatoč niza poduzetih aktivnosti kompetentnih službi, i dalje je prisutan znatan promet duhanom na „crno“, te su organizatori proizvodnje, s ciljem sprečavanja nedopuštenog prometa duhanom, prestali ugovarati proizvodnju s takvim proizvođačima, koji nisu postupali po ugovornim obvezama.

• Sjetva šećerne repe napravljena je u optimalnim agrotehničkim rokovima, a konačna visina prinosa ovisit će o vremenskim uvjetima.

•U natječajima javne nabave treba izabrati najpovoljniju ponudu, što garantira i kvalitetu izvršenih radova, a ne najjeftiniju.

Jedan od prioriteta realnog sektora je koordiniranje obrazovnih programa s obrazovnim institucijama, na način da obrazovni programi prate potrebe tržišta rada (npr. nedostatak je kvalificirane radne snage u graditeljstvu).

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.