Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitca: Virovitičko-podravska županija se ističe kontinuiranim rastom izvoza


  Gospodarstvo           hgk           16.11.2018.         1381 pogleda
Gospodarsko vijeće HGK-Županijske komore Virovitca: Virovitičko-podravska županija se ističe kontinuiranim rastom izvoza

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića, 16. studenog, održana je 97. sjednica Gospodarskog vijeća. Sjednici su prisustvovali i direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK mr.sc. Zvonimir Savić i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK mr.sc. Zvonimir Savić prezentirao je pokazatelje iz publikacije „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“, 2018./2019., s naglaskom na Virovitičko-podravsku županiju.

Z. Savić je istakao da se Virovitičko-podravska županija, u odnosu na ostale županije u RH, ističe kontinuiranim rastom izvoza, u posljednjih nekoliko godina, što se reflektira na poboljšanje situacije na tržištu rada, kao i trend povećanja prosječnih neto plaća na razini Županije.

U svim županijama u RH, demografski trendovi su negativni već duži niz godina, npr. broj učenika u osnovnim školama, koji je negativan već 10-12 godina i manji je za cca 30% nego što je bio prije 10 godina.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pohvalio je odličnu suradnju Županije i HGK – Županijske komore Virovitica, te je zahvalio HGK – Županijskoj komori Virovitica na svemu što čini kroz promidžbu i poticanje županijskog gospodarstva.

I. Andrović je naglasio da je od 2015. godine do danas, pokrenuto mnogo projekata u Virovitičko-podravskoj županiji i očekuje da će njihovom realizacijom biti bolji makroekonomski pokazatelji i „krvna slika“ Županije.

U cilju poticanja poduzetnika, Vlada RH je pokrenula projekt Slavonija, ali treba donijeti još niz drugih mjera, osobito u svezi poreznog rasterećenja poduzetnika, da mogu zapošljavati više djelatnika, dati im veće plaće, čime bi se smanjio i odlazak stanovništva iz Županije i cijele Slavonije.

Virovitičko-podravska županija je uvela stipendiranje deficitarnih zanimanja u strukovnom školama, da bi što više učenika upisivalo strukovna zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Sinergijom Virovitičko-podravske županije i gospodarstvenika, koji su dali niz konstruktivnih prijedloga poboljšat će se trenutna poslovna pozicija i postojeće stanje.

Na sjednici se raspravljalo i o aktualnom stanju u županijskom gospodarstvu, a polazna osnova za raspravu bili su podaci iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, koju je izradio Odjel za makroekonomske analize
HGK – Županijske komore Virovitica, u studenom 2018. godine.

Iz općih pokazatelja evidentna je tendencija depopulacije stanovništva u Virovitičko-podravskoj županiji, kao što je to i na razini RH.

Prema podacima DZS, 2017. god. u županiji je bilo 77.086 stanovnika, što je manje za 27.539 stanovnika, u odnosu na broj stanovnika utvrđen popisom iz 1991. godine.

Broj zaposlenih prema podacima HZMO pokazuje da je u razdoblju siječanj – lipanj 2018., na području Virovitičko-podravske županije bilo 20.606 zaposlenih, što je za 693 zaposlene osobe ili 3,48% više, prema prosjeku zaposlenih (19.913) u 2017. godini.

Broj nezaposlenih, prema podacima HZZ, pokazuje da je u razdoblju siječanj – lipanj 2018., na području Virovitičko-podravske županije bilo 4.680 nezaposlenih osoba, što je za 1.545 nezaposlenih osoba ili 24,82% manje, prema prosjeku nezaposlenih u 2017. godini.

U razdoblju siječanj – lipanj 2018. god., stopa nezaposlenih od 18,51%, pozicionira Virovitičko-podravsku županiju na treće mjesto u Hrvatskoj.

Ostvareni ukupni prihod u Virovitičko-podravskoj županiji, u 2017. godini, od 4,25 mlrd. kn, veći je za 10,4% prema ostvarenim ukupnom prihodu u 2016. godini, dok su istovremeno ostvareni ukupni rashodi od 4,17 mlrd. kn, veći za 12,7% prema ostvarenim ukupnim rashodima u 2016. godini.

Bruto dobit u 2017. godini od 78,9 mil. kn manja je za 68,85 mil. kn, odnosno za 46,6% prema bruto dobiti ostvarenoj u prethodnoj godini.

U razdoblju 31.12.2017. – 30.09.2018. god., u Virovitičko-podravskoj županiji broj insolventnih pravnih osoba povećan je sa 48 na 53, dok je iznos prijavljenih neizvršenih osnova povećan sa 17,08 mil. kn na 18,91 mil. kn, odnosno za 10,74%.

 Ulaskom Republike Hrvatske u EU, izuzetno je povećan obim vanjskotrgovinske razmjene poduzetnika iz Virovitičko-podravske županije, uz progresivniji rast izvoza prema rastu uvoza, tako da je ostvaren izuzetan saldo vanjskotrgovinske razmjene.

Izvoz u 2017. god., povećan je za 16,46% prema 2016. god., za 69,46% prema 2013. god. i za 99,38% prema 2009. godini.

Uvoz u 2017. godini povećan je za 11,88% prema 2016. god., za 91,95% prema 2013. god. i za 96,92% prema 2009. godini.

Saldo vanjskotrgovinske razmjene u 2017. godini povećan je za 22,49% prema 2016. god., za 48,55% prema 2013. god. i za 102,43% prema 2009. godini.

Anketom o procjeni poslovanja industrijskih poduzeća za četvrti kvartal 2018. godine, očekuje se uobičajena dinamika, karakteristična za kraj svake tekuće poslovne godine.

Članovi Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica pohvalili su publikaciju „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“ i prezentaciju direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK mr.sc. Zvonimira Savića, kao i publikaciju „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“.

Nakon rasprave svih članova Gospodarskog vijeća o stanju u gospodarstvu, konstatirano je:

 • U interesu Republike Hrvatske je da se sve županije ravnomjerno razvijaju, a i jedna od odrednica EU je ravnomjeran razvoj svakog njenog dijela i regije, stoga je potrebno napraviti Strategiju gospodarskog razvoja kojom će se odrediti djelatnosti i definirati proizvodi, koji će biti okosnica gospodarskog razvoja RH i županije.
 • Krucijalno pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije je dovršetak izgradnje brze ceste (Vrbovec II (Gradec) – Bjelovar – Virovitica – Barcs – Szigetvar – Szentlorinc – Pecs,…), što će povećati sigurnost sudionika u prometu, konkurentnost županijskih gospodarstvenika, potaknuti nove investicije, a time povećati i zapošljavanje, zaustaviti daljnji odlazak mladih obrazovnih kadrova, te generirati niz drugih pozitivnih efekata.
 • Razlozi za trenutnu poslovnu poziciju i postojeće stanje u gospodarstvu su: posljedice i učinjene štete od agresije na Hrvatsku, pojedini slučajevi netransparentne privatizacija i tečaj, koji pogoduje uvoznicima, a trebao bi biti u funkciji razvoja i stimulativan za izvoznike.
 • Vlada RH bi trebala respektirati stavove i racionalizaciju gospodarstvenika, u svezi kalkulacija i udjela u inputima, na način da se racionalizira rad državnih tijela, javnih – državnih tvrtki i dr.
 • Vlada RH poticajnim mjerama poticati izvoz da bi proizvodi prerađivačke industrije bili što konkurentniji, zadržali poziciju na stranim tržištima i time omogućili daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.
 • Potrebno je povećati produktivnost u tvrtkama da bi bili konkurentni na ino-tržištima.
 • Izražen je nedostatak radne snage u poljoprivredi, ali i određenih struka i zanimanja, osobito u graditeljstvu, te se traži hitno redefiniranje sustava obrazovanja.
  Građevinske tvrtke nude učenicima stipendije i zapošljavanje po završetku školovanja, unatoč toga nedostatno je iskazan interes za zanimanja građevinske struke.
 • Jedan od prioriteta realnog sektora je koordiniranje obrazovnih programa s obrazovnim institucijama, na način da obrazovni programi prate potrebe tržišta rada (npr. nedostatak je kvalificirane radne snage u graditeljstvu).
 • Financijske institucije bi trebale kroz održivu razinu otplate osigurati sredstva za financijsko restrukturiranje u graditeljstvu, što bi imalo pozitivne učinke na poslovanje tvrtki u graditeljstvu.
 • U trgovini je nastavljen trend porasta prometa, a problem u poslovanju čini nedostatak kvalitetne radne snage.
 • U djelatnosti turizma je trend rasta prometa zahvaljujući infrastrukturnim investicijama, kao i aranžmanima koji objedinjuju županijske destinacije od rijeke Drave do Parka prirode Papuk.
 • Data je i informacija o tijeku aktivnosti za pripremu 24. Viroexpa, međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, te izgradnji hale u kojoj će se održavati sajmovi Viroexpo i ostale promo-manifestacije.

 Članovi Gospodarskog vijeća dobili su i informacije o novoosnovanim predstavništvima i uredima HGK u inozemstvu, projektu HGK Digitalna komora, te o objavljenom EU natječaju za sufinanciranje projektnih prijedloga znakova kvalitete Hrvatske gospodarske komore.

Članovi Gospodarskog vijeća donijeli su i odluku o dodjeli priznanja - plakete „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, za najuspješnije tvrtke na području Virovitičko-podravske županije, u 2017. god., koja će biti uručena dobitnicima na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća, 11. prosinca.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: