Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Gospodarsko vijeće HGK-Županijske gosparske komore: Stanje u gospodarstvu nikad teže

        18.11.2009.         1565 pogleda
Gospodarsko vijeće HGK-Županijske gosparske komore: Stanje u gospodarstvu nikad teže

Stanje u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije što se tiče konkurentnosti na tržištima i iskorištenosti kapaciteta nije bilo nikada teže. Preživjet će samo oni koji mogu upravljati troškovima i tako dočekati stagnaciju svjetske globalne  krize - rekao je na jučerašnjoj sjenici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Virovitica njen predsjednik Ivan Slamić.

Prema podacima koje su stručne službe HKG-Županijske komore Virovitica prikupile i obradile u publikaciji „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije" ukupni prihod poduzetnika u prvih šest mjeseci ove godine bio je manji za 12, 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a zabilježen je i pad rashoda za 9,9 posto. U strukturi ostvarenih prihoda najveće učešće ima prerađivačka industrija (47,86 posto), trgovina (23, 86 posto), poljoprivreda (12,15 posto). Broj insolventnih pravnih osoba u odnosu na prošlu godinu je smanjen za 59. Trenutno ih je 223 s dugom od 148,9 milijuna kuna.

U prvih osam mjeseci ostvaren je suficit vanjsko-trgovinske razmjene od 31,6 milijuna dolara što je za 18,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine - izvoz  je bio manji za 29,3 posto, a uvoz za 35,1 posto. Po ostvarenom suficitu u vanjsko-trgovinskoj razmjeni Virovitičko-podravska županija nalazi se na trećem mjestu u Hrvatskoj. Suficit je ostvarilo deset županija, a cijela Republika Hrvatska zabilježila je deficit od 31,6 milijardi dolara.

Gospodarsko vijeće je zaključilo kako se u borbu protiv recesije i očuvanje radnih mjesta i postojećih tržišta još aktivnije trebaju uključiti jedinice lokalne uprave i samouprave te država odgovarajućim mjerama antirecesijske  politike poticanjem onih djelatnosti koje imaju izvozne programe.   

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
20.11.2009. 22:37
"Loši smo jer nam je proizvodnja nekonkurentna jer kako reče Kovačević iz HUPa- gospodarstvenici NE ULAŽU U ZNANJE I TEHNOLOGIJE jer su opterećeni raznim dadžbinama prema državi i njenim institucijama... "
Tu se slažemo Marc, ali ja bih to proširio jer ni država, a ni lokalne vlasti ne ulažu u znanje, a što je najgore - u startu se čini greška zapošljavanja neškolovanog kadra ili školovanog ali bez pravog znanja i volje.
Marc
20.11.2009. 18:07
"Gospodarsko vijeće je zaključilo kako se u borbu protiv recesije i očuvanje radnih mjesta i postojećih tržišta još aktivnije trebaju uključiti jedinice lokalne uprave i samouprave te država odgovarajućim mjerama antirecesijske politike poticanjem onih djelatnosti koje imaju izvozne programe"
1. Zašto nisu pozvani kompetentni stručnjaci iz županije na vijeće, "ako je već županija odgovorna" za stanje gospodarstva?
2. Da li su prijedlozi rješavanja problema koje daje vijeće poslani prema jls i županiji?
Loši smo jer nam je proizvodnja nekonkurentna jer kako reče Kovačević iz HUPa- gospodarstvenici NE ULAŽU U ZNANJE I TEHNOLOGIJE jer su opterećeni raznim dadžbinama prema državi i njenim institucijama...
mastermind
20.11.2009. 17:46
Baš me zanima jel ima i u VT koji "Buljubašić"...hehehe:)
xxll
20.11.2009. 14:07
KAKO I NEĆE KADA U FIRMAMA MORAJU BITI PLAĆENI RAZNI BULJUBAŠIĆI I TO SA 30 000 KUNA:

Uhvatili smo ga u laži. Na posao dolazio u 8, a odlazio u 10

HSLS-ovom kadru iz Vrbovca, koji je prije godinu i pol “uhljebljen” na dobro plaćenom mjestu pomoćnika direktora za financije, Uprava HPB-a jučer je, kako smo neslužbeno doznali, uručila izvanredni otkaz ugovora! I to zato što je nedvojbeno utvrđeno ono o čemu je Jutarnji list prošli tjedan pisao - da HSLS-ovac Mijalić gotovo ništa ne radi i da ustvari u državnoj instituciji ima fiktivan posao.

ZAMISLITE DA U SVAKOJ DRŽAVNOJ TVRTKI IMA SAMO DESETAK ZAPOSLENIH "BULJUBAŠIĆA". MORA PROPASTI SVAKA. A DA SE TA LOVA ULOŽI U RAZVOJ?????


Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica