Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Gospodarsko vijeće HGK: U cilju očuvanja i povećanja konkurentnosti realni sektor treba fiskalno rasteretiti

        10.04.2015.         1494 pogleda
Gospodarsko vijeće HGK: U cilju očuvanja i povećanja konkurentnosti realni sektor treba fiskalno rasteretiti

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 8. travnja 2015. god., pod predsjedanjem Ivana Slamića, predsjednika ŽK Virovitica, održana je 84. sjednica Gospodarskog vijeća. Sjednici Gospodarskog vijeća prisustvovala je i Sanja Bošnjak, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije. Članovi Gospodarskog vijeća su, na temelju prezentiranih podataka iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, koju sedmu godinu za redom, na početku poslovne godine, HGK – Županijska komora Virovitica provodi, među vodećim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, kao i stanja u vlastitim tvrtkama, raspravljali o aktualnom stanju u gospodarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

U anketiranim županijskim tvrtkama iz različitih djelatnosti, koje su odgovorile na anketu, ostvareno je, u 2013. god., 24,30% (odnosno 921,9 mil. kn) sveukupnog prihoda svih poduzetnika na području Virovitičko-podravske županije, a u njima radi 1.350 zaposlenih, što je 9,84% svih zaposlenih u županijskim tvrtkama.

 Iz „Ankete o sadašnjem stanju u gospodarstvu Virovitičko-podravske županije“, evidentno je da je i na početku 2015. god., nastavljena intenzivna negativna refleksija svjetskih recesijskih tokova i utjecaj recesije na poslovanje tvrtki i gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, kao i poziciju županijskog gospodarstva u RH, te je još više izraženo i najaktualnije temeljno pitanje, kako u takvim uvjetima očuvati i zadržati postojeću zaposlenost.

 Evidentno je da je u pojedinim djelatnostima izuzetno visoka neiskorištenost proizvodnih kapaciteta, a u korelaciji s time je i neiskorištenost radne snage. Zaduženost tvrtki je manja, prema prethodnom razdoblju, a evidentna je uredna otplata kratkoročnih i dugoročnih obveza, prema državi.

 Zabrinjava pad broja narudžbi za domaće i strano tržište.

 Svi anketirani planiraju, kao osnovu razvoju, ulaganje u suvremenu opremu.

 Članovi Gospodarskog vijeća su predložili niz konkretnih mjera za zaustavljanje negativne recesijske refleksije na županijsko gospodarstvo, a dio prijedloga koje su davali i u anketama prethodnih godina, odnose se na rješavanje problema nelikvidnosti, adekvatnu tečajnu politiku kojom bi se poboljšala pozicija izvoznika, te razvoj domicilnih tvrtki utemeljen na postojećim resursima .

 U raspravi svih članova Gospodarskog vijeća, temeljem prezentiranih podataka, istaknuto je da je nužno napraviti strategiju gospodarskog razvoja, kao i strategije onih gospodarskih grana koje imaju perspektivu i koje bi bile okosnica gospodarskog razvoja.

 Realni sektor treba fiskalno rasteretiti, u cilju očuvanja i povećanja konkurentnosti domicilnih proizvođača, a kreatori mjera ekonomske politike trebaju biti partner gospodarstvu i zajedno sa relevantnim liderima gospodarskog života, na županijskoj i državnoj razini, iznaći najoptimalnija rješenja kako bi se pokrenuo razvojni ciklus.

 Tečajna politika treba biti u funkciji razvoja i treba je postupno mijenjati.

 U drvno-prerađivačkoj industriji, kod pojedinih proizvođača, izražen je nedostatak sirovine, iako su finalni proizvodi kvalitetni i konkurentni na ino-tržištima.

 U poljoprivrednoj proizvodnji, nedostaje organizacijska struktura, jer se „velike“ tvrtke bore sa konkurentnošću i više nisu nosioci kreditiranja.
Poticaji bi trebali biti u funkciji razvoja, što bi se trebalo izmijeniti novom poljoprivrednom politikom.

Mnogi poljoprivredni proizvođači su se javili na natječaje vezano za strukturne fondove EU (ruralni razvoj, vinska omotnica, ribarska omotnica i dr.), ali je procedura veoma složena i dugotrajna, što ih koči u daljnjim ulaganjima i razvoju.

 U proizvodnji duhana je, zbog nepovoljnih klimatskih promjena, u posljednje 3 godine, došlo do smanjenja proizvodnih površina. Taj trend je zaustavljen dodatnim poticajnim mjerama koje daju organizatori proizvodnje, za proizvođače duhana.

Mnogo se radi i na i na smanjenju troškova proizvodnje duhana, ulaganjem u

navodnjavanje, čime se povećavaju prinosi po jedinici površine, te sušenjem duhana
na biomasu, što znatno smanjuje troškove sušenja.

Novim Zakonom o duhanu koji je u izradi, bit će propisana pojačana kontrola svakog prometa duhanom, što bi trebalo utjecati i na smanjenje ilegalne trgovina duhanom, kao „gorućeg“ problema u proizvodnji, otkupu i preradi duhana.

 U proizvodnji šećera, 2014. godina je bila izuzetno teška, jer je zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta ostvarena rekordna proizvodnja šećerne repe, ali je digestija bila izuzetno niska. Loša kvaliteta šećerne repe i niske cijene šećera na tržištu, znatno otežavaju daljnje poslovanje.

 U građevinskom sektoru potrebno je izmjeniti postojeći Zakon o javnoj nabavi, prema kojem se u javnim natječajima bira najpovoljniji i najjeftiniji izvođač, što ne garantira i kvalitetu izvršenih radova, a pojedini izvođači na natječaj idu s cijenom ugradbe materijala, nižom, nego što je stvarna nabavna cijena tih materijala. Prisutan je i nedostatak investicija u javnom sektoru, a financijske institucije (banke) ne prate financiranje investicija.

Iskorištenost građevinskih kapaciteta bi se mogla znatno povećati otvaranjem investicija u energetsku obnovu zgrada, pri tome vodeći brigu o selektivnosti, na način da prioritet imaju oni projekti, gdje je povrat uloženog brži.

Na povećanje iskorištenosti kapaciteta u građevinskom sektoru, značajno mogu utjecati zahtjevi koje su investitori podnijeli na natječaje raspisane u sklopu strukturnih fondova EU, osobito za ruralni razvoj, jer investitor bira izvođača radova.

 U trgovini je krajem 2014. i početkom 2015. god., prisutna deflacija, cijene su pale zbog manje potražnje, a u 2015. god., se očekuje blagi porast prometa.

U ugostiteljstvu i turizmu, objedinjavanjem turističke ponude i novim sadržajima, želi se povećati potražnja turističkih usluga, koja je niska i zbog pada kupovne moći.

 Razmotrena je i analiza Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK o „Kretanju tečaja kune i njegovom utjecaju na gospodarstvo RH“.

 Na sjednici je, jednoglasno, prihvaćeno i izvješće o radu HGK – Županijske komore Virovitica u 2014. god., a donesen je i plan rada za 2015. god..

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica