Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Gospodarstvo

Gospodarsko vijeće HGK: Inspektori umjesto da preveniraju dolaze s ciljem represivnog djelovanja

        12.11.2015.         2180 pogleda
Gospodarsko vijeće HGK: Inspektori umjesto da preveniraju dolaze s ciljem represivnog djelovanja

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Ivana Slamića, predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica, 11. studenog, održana je 86. sjednica Gospodarskog vijeća, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u županijskom gospodarstvu, a polazna osnova za raspravu bili su podaci iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, iz studenog 2015. god., koju je izradio Odjel za makroekonomske analize HGK – Županijske komore Virovitica.

 Sjednici je prisustvovala i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

 Broj od 1.906 nezaposlenih, koji prvi puta traže posao na području Virovitičko-podravske županije, prema podacima HZZ Područnog ureda Virovitica, u rujnu 2015. god. veći je za 3,2%, odnosno 59 osoba, prema rujnu 2014. god..

Izuzetno visoka stopa nezaposlenih od 30,29%, u razdoblju siječanj – lipanj 2015. god., pozicionira Virovitičko-podravsku županiju na drugo mjesto u RH.

 Ukupan prihod tvrtki na području Virovitičko-podravske županije, a koje su predale temeljna financijska izvješća, iznosi 3,29 mlrd. kn, za razdoblje I-XII mjesec 2014. i veći je za 7,8%, u odnosu na prihod istih tvrtki, od 3,06 mlrd. kn, u istom razdoblju prethodne godine, dok su istovremeno ukupni rashodi od 3,20 mlrd. kn, veći za 5%, te je ostvarena pozitivna razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda u Virovitičko-podravskoj županiji od 93,3 mil. kn.

 Pokazatelji insolventnosti pravnih osoba pokazuju da su, na dan 30. lipnja 2015. god., u Virovitičko-podravskoj županiji bile insolventne 232 osobe, što je povećanje od 19 pravnih osoba ili 8,92%, u odnosu na 30. lipnja 2014. god., dok je iznos nepodmirenih obveza, na dan 30. lipnja 2015. god., u Virovitičko-podravskoj županiji, iznosio 124,6 mil.kn, što je više za 12,32%, u odnosu na 30. lipnja 2014. god..

 Vanjskotrgovinska razmjena Virovitičko-podravske županije, u razdoblju 01.01.-31.08.2015. god., odraz je recesijskih kretanja na svjetskoj razini, koja su se reflektirala nepostojanjem adekvatne tražnje proizvoda najvećih županijskih izvoznika, što je doživjelo kulminaciju u smanjenju ostvarenog izvoza i efekata vanjskotrgovinske razmjene.

 Izvoz od 91,66 mil.$ Virovitičko-podravske županije, za razdoblje 01.01. - 31.08. 2015. god., ostvarenom dinamikom proicira, ostvarenje izvoza za 2015. god. u iznosu većem od 130 mil.$, što će biti manje od razine ostvarenog izvoza u 2014. god..

Istovremeno, ostvareni uvoz od 37,10 mil.$, za isto razdoblje, manji je prema 2014. god., te je u korelaciji sa obimom ostvarenog izvoza.

 Anketom o procjeni poslovanja industrijskih poduzeća, ne očekuje se, do kraja godine, znatniji kvalitativniji iskorak u poslovanju.

 Članovi Gospodarskog vijeća dali su prijedloge za optimalizaciju gospodarskog života Virovitičko-podravske županije i Republike Hrvatske, a posebno je akcentirana potreba adekvatnog reguliranja tečajne politike mjerama monetarno-kreditne politike.

 Istaknuto je i djelovanje raznih inspekcijskih službi, koje umjesto da po uzoru na Europsku uniju, preveniraju određene aktivnosti u poslovnim procesima, to ne čine, već dolaze s ciljem represivnog djelovanja.

Prometna infrastruktura na području Virovitičko-podravske županije je neadekvatna, jer nema moderne cestovne prometnice po kojoj bi protok sudionika prometa, ljudi roba, bio brži i sigurniji.

Ostale izgrađene auto-ceste povezale su Hrvatsku i koriste gospodarstvu i stanovništvu, iako u potpunosti nisu dale očekivane efekte generiranja gospodarskih aktivnosti, tako da koristi od njih, osobito u ljetnim mjesecima, imaju strani poduzetnici koji svoje turističke kapacitete, brzo i sigurno snabdijevaju proizvodima svojih domicilnih zemalja.

 Potrebno je, u cilju poboljšanja trenutne poslovne pozicije i postojećeg stanja gospodarstva, napraviti temeljne reforme i promjeniti tečaj, jačati proces decentralizacije i smanjiti nepotrebna davanja.
U drvno-prerađivačkoj industriji, u strukturi izvoza, izrazit je izvoz sirovina i poluproizvoda, umjesto da se izvoze finalni proizvodi, što bi multipliciralo niz pozitivnih efekata.

 U proizvodnji duhana nastavlja se s ulaganjem u navodnjavanje i sušenje na biomasu,
što je preduvjet stabilne i profitabilne proizvodnje.

 U proizvodnji šećerne repe, osim u Virovitičko-podravskoj županiji i kod većine drugih proizvođača, ugovoreno je manje površina pod šećernom repom, a ostvareni su i niži prinosi s manjim postotkom digestije, što rezultira višim cijenama šećera na tržištu.

 Građevna operativa trenutno ima popunjene kapacitete, temeljem raspisanih javnih natječaja, ali zbog postojećeg Zakona o javnoj nabavi, poslove dobivaju izvođači koji na natječaju ponude najnižu cijenu, ali je upitna kvaliteta i završetak tako ugovorenih radova.

 U trgovini na malo i dalje se bilježi blagi porast prometa, ali je to još uvijek znatno manje u odnosu na 2008. godinu.

U ugostiteljstvu i kontinentalnom turizmu pokušava se kreativnim načinom rada i novim sadržajima, povećati potražnja za turističkim uslugama, čiji trenutni obim je na granici rentabilnosti poslovanja.

 Na sjednici je prezentirana brošura Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK: Robna razmjena RH, učinci pristupanja EU i „Rotterdam – Antwerpen efekt“.

 Data je i informacija o tradicionalno organiziranom i realiziranom stručnom putovanju članova Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, 4. listopada u Villany, Mađarska.

 Članovi Gospodarskog vijeća donijeli su i odluku o dodjeli priznanja - plakete „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, za najuspješnije tvrtke na području Virovitičko-podravske županije, u 2014. god., koja će biti uručena na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća, 09. prosinca.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pero
13.11.2015. 8:21
``Istaknuto je i djelovanje raznih inspekcijskih službi, koje umjesto da po uzoru na Europsku uniju, preveniraju određene aktivnosti u poslovnim procesima, to ne čine, već dolaze s ciljem represivnog djelovanja``

Ovo su pogodili, situacija izmiče kontroli, inspekcije, porezna, carina pa čak i neke javne tvrtke poput hrvatskih cesta, voda, komunalne firme vrše neviđen teror, reket ili jednostavno pljačku na ono malo poduzetnika koji još rade, dok rješenja da zagrebu po crnoj i sivoj zoni nemaju i ne trude se.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.