Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Komentar

Gospodari Znanja – tajni programeri svjetske krize

  Davor Suhan/Moja Rijeka           31.03.2012.         1528 pogleda
Gospodari Znanja – tajni programeri svjetske krize

Glavno obilježje međuljudskih odnosa koje prevladava u današnjem svijetu jeste natjecanje. Razlog tome leži u sveprožimajućem egoizmu Homo sapiensa - svojevrsnom obliku duhovne retardiranosti - uslijed čije prisutnosti moderni čovjek nije u stanju urediti društvene odnose na bazi suradnje i pomaganja u Vrsti, nego teži osigurati natjecateljsku prevlast u zajednici koja će mu osigurati životni prosperitet. U takvoj vrsti borbe njegovo najvažnije strateško oružje jeste INFORMACIJA. Znanje je oduvijek bilo MOĆ, stoga je potpuno razumljivo da se ono čuva kao tajna, iznad koje danonoćno bdiju organizirani centri moći koji kontroliraju protok i "zdravstvenu ispravnost" novih vijesti.

Ova kontrola je veoma suptilna. Možete biti ugledni znanstvenik, ali sve dok vaše otkriće ne bude i službeno priznato od pravnog autoriteta s vrha piramide, vaša znanstvena studija smatra se običnim blebetanjem.

Na primjer: otkrili ste da u svijetu postoji lijek protiv neke vrste bolesti koji je mnogim drevnim kulturama poznat već tisućama godina. Kao znanstvenik to garantirate svojim ugledom i čašću, ali sve je uzalud, za većinu čovječanstva ono postaje lijek tek onoga časa kada to i javno obznani Svjetska zdravstvena organizacija, krovna medicinska institucija kojom upravlja kapital farmaceutske industrije.  Ili, recimo: na vaše vlastite oči, pred objektivom vaše kamere, u vaše vlastito dvorište može sletjeti NLO. Obzorom da ste iskusni astronaut, prepoznajete susret bliske vrste jer ste jedno takvo slično iskustvo već doživjeli za vrijeme jedne svemirske misije. Ali to postaje istina tek onoga trena kada istinitost ove vijesti potvrdi NASA, vrhovni planetarni autoritet bez čijeg dopuštenja u svemiru nema života.

Žig i potpis vrhovne pravne osobe s odgovarajućim certifikatom jedini je garant da će sva pamet ovoga svijeta stizati do mozga šire javnosti na kapaljku što je sasvim dovoljno da se željena količina - skoncentrirana u bazi znanstvenih podataka -  i dalje zadrži u rukama vladajuće elite; tj. one društvene strukture koja u sustavu kontrolirane moći stražari nad vlastitim sektorom znanja, sa zadatkom da u njemu održi željenu stopu kapitalnog profita.

Za provjeriti ovu tezu dovoljno je samo na nekoliko dana ne čitati novine, ugasiti TV i prošetati Internetom s ciljanom namjerom da se obnovi staro školsko gradivo. Ono što će vas prvo iznenaditi jeste ogromna količina nevjerojatnih informacija koje su vam do sada bile potpuno nepoznate, te vam odmah bude jasno kako očito iz nekog razloga postoji velika cenzura u propuštaju ovih vijesti u javnost. Nakon toga ubrzo postanete svjesni da u svijetu znanosti postoje dva paralelna svijeta. 

Ako pri tome jednu i drugu stranu stavite na vagu kapitalnog profita, jasno se dobije slika kapitalne vrijednosti svake informacije, na kojoj se cijena može izraziti u raznim vrstama valute: političkoj, ratnoj, ekonomskoj...

Do sada je ovo tržište bilo veoma stabilno, godinama funkcionirajući po sistemu: problem-reakcija-rješenje. Internet, međutim, mijenja okolnosti ove igre, šireći "opasnost" da se kaste neovisnih novinara i znanstvenika u potpunosti otmu kontroli i počnu samostalno informirati i educirati svjetsku javnost.

Da li je ACTA bila samo prvi (skriveni) korak u namjeri da se tome stane na kraj, možemo samo pretpostaviti, ali otpor ovom pravnom sporazumu jasan je znak da to, po svemu sudeći, neće uspjeti i da znanje polako postaje moć u rukama većine. To znači da svijet postepeno i  sigurno izlazi iz krize, jer sama kriza, ma kakva ona bila, nikada u biti nije bila ništa više doli smišljeni "laboratorijski" proizvod programiran za zelenim stolom Gospodara Znanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar