Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Prosvjeta

Gornje Bazje obilježava 150 godina školstva

        19.03.2014.         1951 pogleda
Gornje Bazje obilježava 150 godina školstva

Organizirano poučavanje u Gornjem Bazju datira iz 19. stoljeća, točnije iz 1864. godine kada je izgrađena prva školska zgrada. Dao ju je sagraditi vlastelin Janković. Nije imala posebnog naziva te se vodila kao ''škola u Gornjim Bazijama''. Škola je imala slamnati krov i postojala je sve do 1910. godine kada više nije mogla služiti svrsi te je srušena. Tada je sagrađena tzv. ''stara škola'' sa stanom za učitelja koju su učenici pohađali sve do 2002. godine. Stara školska zgrada srušena je 2010. godine. U dvorištu ''stare škole'' je sredinom dvadesetog stoljeća sagrađena nova školska zgrada koja je 29. kolovoza 1965. godine otvorena.

 Današnja suvremena školska zgrada je nadograđena i adaptirana 2002. godine te se sastoji od prizemlja i prvog kata. Učionički prostor, sportska dvorana, školski restoran i školska knjižnica su smješteni u prizemlju a zbornica, stručne službe i uprava škole se nalaze na prvom katu.

 Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija, u svom sastavu ima uz matičnu školu još pet područnih škola u Dugom Selu,  Lukaču, Velikom Polju, Turanovcu i Terezinom Polju.

 Misija škole je postati odgojno-obrazovna ustanova prepoznatljivog poučavanja s kriterijima ocjenjivanja vrlo ujednačene i postojane razine. Cilj nam je postati škola suvremenog pristupa odgoju i obrazovanju temeljenog na univerzalnim vrijednostima svojstvenim našoj zajednici. Za postizanje ovoga cilja potrebno je uložiti velike napore u stručno usavršavanje učitelja te edukaciju učenika i roditelja.  Plan zahtjeva sustavno i sinkronizirano djelovanje svih dionika odgojno-obrazovnog procesa kao i osnivača škole i ostalih subjekata koji mogu doprinijeti ukupnom razvoju ustanove.

 "U 150 godina povijesti organiziranog poučavanja u Gornjem Bazju škola i školstvo su prolazili kroz brojne promjene, i to je neminovno i potrebno. I danas još jednako snažno kuca srce nejakog prvašića kada prvi put zakorači na školski prag i školom odiše jednaka strast učitelja sa željom da prenesu znanje. U ovom svečanom trenutku proslave obljetnice školstva ne smijemo zaboraviti da baštinimo stoljeće i pol iskustva u poučavanju naših prethodnika, što nam je čast, ali ujedno i obveza. Želja nam je postati škola suvremenog pristupa odgoju i obrazovanju temeljenog na tradicionalnim vrijednostima svojstvenim našoj zajednici. Čestitam svim bivšim i sadašnjim učenicima i djelatnicima 21. ožujka, 150. rođendan OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje", kaže Saša Topić, ravnatelj Osnovne škole I. G. Kovačića Gornje Bazje.

 Čestitku povodom obljetnice školstva u Gornjem Bazju ispred Virovitičko-podravske županije uputila je pročelnica Vesna Šerepac,  pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije: "U želji da se učenje u vašoj školi nastavi primjenom suvremenih pristupa u odgojno-obrazovnom procesu gdje svaki dionik odgojno-obrazobnog procesa zauzima važno mjesto u ime Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Tomislavom Toliušićem i svoje ime želim vam čestitati ovu važnu obljetnicu. Uloga vaše škole unazad 150 godina ostavila je trag u razvoju  školstva na našem području, a u budećem radu zasigurno će primjena novih postulata odgojnih znanosti spojiti tradicijsku baštinu i nove vrijednosti".

Plan aktivnosti povodom obilježavanja 150. obljetnice školstva u Gornjem Bazju:

19. ožujka
17.00 sati - Koncert pijanistice Katarine Sobočan i prijatelja škole

 20. ožujka
14.00 sati - Rođendanska veselica

 21. ožujka
Izlazak jubilarnog 10. broja školskog lista Brezići

11.00 sati – Svečano obilježavanje Dana škole (Program svečanosti obuhvaća zborne i scenske nastupe naših učenika, dodjelu priznanja jubilarcima i zahvalnica zaslužnima, ispraćaj u mirovinu…)

Travanj
Kazališne predstave Studija Kubus iz Zagreba

 Rujan – listopad
Izgradnja spomen obilježja u sjećanje na 150. obljetnicu

 Prosinac
Izdavanje monografije ustanove

 

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
20.3.2014. 18:05
Moje srdacne cestitke i lipe zelje u daljnjem uspjesnom radu.
Jos bi sam spomen`jo pokojnog Vladu Bakica. Fala mu na svemu ucinjenom i pokoj mu dusi .
Hej nano-59 ; "nek` jos dugo zvoni djecjom grajom i veseljem (to s` jako lipo rek`o)
Nano-59
20.3.2014. 16:30
E ovako, nešto vrijedno spomena, nisam već dugo čuo. Čestitka od srca, svim prijašnjim a i sadašnjim djelatnicima, te onima koji su tu naučili prva slova i brojke, uz želju da ova škola još dugo i dugo zvoni dječjom grajom i veseljem.


Još iz kategorije Prosvjeta