Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Novinarstvo i mediji

Gong u EP-u kritizirao izmjene Kaznenog zakona i imenovanje Turudića na čelo DORH-a

  Hina           01.02.2024.         1557 pogleda
Gong u EP-u kritizirao izmjene Kaznenog zakona i imenovanje Turudića na čelo DORH-a

Sloboda govora u Hrvatskoj ugrožena je izmjenama Kaznenog zakona i imenovanjem Ivana Turudića na čelo DORH-a, upozorila je Gongova pravnica Sanja Pavić u srijedu u Europskom parlamentu na konferenciji "Kako poboljšati obranu od SLAPP-ova".  "U Hrvatskoj se danas prosvjeduje protiv izmjena Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje. Na to su se vladajući odlučili nakon što su inicijali premijera Andreja Plenkovića isplivali u SMS porukama između bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac, a da u odredbu nije bila ugrađena iznimka kada se radi o javnom interesu. Tek je jučer ministar pravosuđa, nakon pritisaka sa svih strana, objavio da će biti uvedena takva iznimka", rekla je Pavić.

"Na čelo DORH-a dolazi Ivan Turudić koji je sedam godina vodio postupke protiv novinara Dražena Ciglenečkog jer ga je u svom tekstu usporedio s Vojislavom Šešeljom i za što mu je u drugostupanjskom postupku bilo dosuđeno 90.000 kuna zbog velike duševne boli, nakon što je tražio gotovo dvostruko više", dodala je Pavić.

Ocjenjuje da su to "zabrinjavajući regresivni trendovi za slobodu govora i novinarstva" i da će "najskuplju cijenu platiti građani do koji neće dolaziti relevantne informacije o (ne)radu vladajućih i moćnih", rekla je Pavić, koja je u Europskom parlamentu sudjelovala na konferenciji o SLAPP tužbama.  To su strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja, predstavljaju neosnovane tužbe protiv novinara i aktivista s ciljem zastrašivanja, gušenja kritičnih glasova i financijskim opterećenjem.

Hrvatska je specifična u Europi po tome što veliki dio SLAPP-ova iniciraju suci, a pritom si međusobno dosuđuju previsoke iznose na ime naknade štete koji nisu razmjerni učinjenoj povredi. O tome je 2018. godine odlučivao i Europski sud za ljudska prava u slučaju Narodnog lista, protiv kojeg je niz sudaca podnio tužbe i tražio enormne iznose za naknadu štete, priopćio je Gong.

Koalicija protiv SLAPP-ova u Europi (CASE) je na European SLAPP Contest u Strasbourgu 2022. godine proglasila predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi i to zbog serije optužbi protiv portala Telegram i novinara Drage Hedla kojima traži oko 100.000 eura na ime klevete i duševne boli prouzrokovane Hedlovim tekstovima, dodaje se u priopćenju

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji