Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

GONG: Lokalnoj samoupravi slijedi refeudalizacija.


  Politika           18.10.2012.         955 pogleda
GONG: Lokalnoj samoupravi slijedi refeudalizacija.

GONG je u povodu objave prijedloga izmjene zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i lokalnim izborima upozorio da umjesto većeg sudjelovanja građana, lokalnoj samoupravi slijedi refeudalizacija. Iako je razvidno poboljšanje procesa izmjena zakona u odnosu na sve dosadašnje pokušaje, zabrinjava sadržaj zakonskih prijedloga koje je vlada danas poslala u saborsku proceduru, priopćio je GONG.

Ta udruga zadovoljna je što su nezavisni stručnjaci i predstavnici civilnog društva bili uključeni u uglavnom transparentan rad radnih skupina Ministarstva uprave i što će se zakonski prijedlozi raspravljati u redovnoj, umjesto hitne saborske procedure.

No, drže da konačni prijedlozi ne održavaju ključne prijedloge stručnjaka i civilnog društva pa se umjesto povećanja participativnosti i demokratičnosti izbornog procesa, uloga aktivnih građana marginalizira.

Uz nedostatke u sustavu međusobnog ograničavanja institucija i ravnoteže vlasti (checks and balances), popuštanje pritiscima gradonačelnika i župana na štetu predstavničkih tijela i građana vodi u smjeru refeudalizacije lokalne samouprave, zaključuju u GONG-u.

Zamjeraju što se ukida mogućnost birača da sudjeluju u smjeni (grado)načelnika i župana, bez smislenog obrazloženja, ograničavaju mogućnosti birača da pokrenu referendum, neprimjereno jačaju ovlasti i pozicije gradonačelnika i župana bez djelotvornih mehanizama ravnoteže i kontrole.

Drže također da je neprimjereno gradonačelnicima i županima dati ovlasti da samostalno, bez suglasnosti predstavničkog tijela, imenuju članove uprava i nadzornih odbora u javnim ustanovama i tvrtkama u vlasništvu jedinice ako ne postoji adekvatan mehanizam kontrole predstavničkog tijela i nadzora javnosti.

Nejasno je, smatraju, zašto se razrješenje (grado)načelnika i župana predviđa samo u slučaju istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i to samo za slučaj nedonošenja lokalnog proračuna. Drže da predloženo rješenje ne sprječava zloupotrebe u slučaju bojkota od strane predstavničkog tijela ili neprofesionalnosti samih čelnika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

MMMM
18.10.2012. 20:06
Baš me zanima odgovor na ove probleme. Hoće li se uopće odgovoriti ili čak možda poduzeti nešto?


Još iz kategorije PolitikaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: