Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitica

Gong: Brojne dojave o kršenju izborne šutnje

        10.01.2010.         1449 pogleda
Gong: Brojne dojave o kršenju izborne šutnje

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača te neanonimnim prijavama građana.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10% biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 10 mobilnih timova, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj.

Do 10.00 GONG je zaprimio izvještaje sa 199 biračkih mjesta.

Otvaranje biračkih mjesta i početak izbornog dana protekli su bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom. Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača - Sjeverna Hrvatska).
Primijećeno je da su birački odbori vrlo dobro educirani, no na nekim mjestima educirani su samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.
Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, dok promatrači iz BiH javljaju o nešto višem odazivu u BiH te se na nekim biračkim mjestima, primjerice u Grudama, već stvaraju gužve na biralištima.

Tijekom jutra nije bilo dojava o kritičnim situacijama na biralištima te možemo reći da se izbori za sada odvijaju u mirnoj i staloženoj atmosferi.

GONG je do 10.00 sati zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su se uglavnom bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta. Ponovno je kao problem uočena činjenica da se ne organizira glasanje za birače u bolnicama, stacionarima i staračkim domovima te tim građanima nije omogućeno da glasuju, dok se primjerice redovito organizira glasanje za osobe u zatvorima ili na brodovima.

No, GONG već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih možemo zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske (Osijek, Split, Bjelovar...). Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms poruka. Dodatno, na području grada Zagreba i okolice (Zagrebačka županija), građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Milan Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega. Osim što je riječ o kršenju izborne šutnje, također je riječ i o kršenju Zakona o tajnosti osobnih podataka te pozivamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po ovom pitanju i ispita na koji je način kandidat, odnosno njegov stožer, došao u posjed osobnih podataka građana.
Također smo zaprimili i jednu prijavu za dijeljenje letaka i slanje sms poruke za kandidata Josipovića, također na području Zagreba.
Iz Samobora smo zaprimili prijavu o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića.

Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata (Bandić - na više mjesta u Zagrebu, u Virovitici; Josipović - u Osijeku).

Dodatno, popriličan broj poziva i e-mailova odnosio se na postupanje osoba iz crkvenih redova, odnosno činjenicu da je vjernicima na misama dijeljen letak pod nazivom „Zašto Ivo Josipović NE!" (Karlovac, Varaždin) te da su župnici prilikom blagoslova kuća sugerirali građanima da glasuju za Milana Bandića, odnosno nikako ne za Ivu Josipovića (Zagreb - Dubrava, Čučerje).
Što se tiče medija, zaprimili smo jučer prijave da su na teletekst stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi kandidata („Bošnjaci za Josipovića", „Bandić razvlašten u Holdingu"...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasati za Milana Bandića.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica