Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Godišnje izvješće o radu inspekcije zaštite okoliša za 2009. godinu

        12.07.2010.         1688 pogleda
Godišnje izvješće o radu inspekcije zaštite okoliša za 2009. godinu

Godišnje izvješće o radu inspekcije zaštite okoliša jedna je od provedbenih aktivnosti Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske, u poglavlju 9. BRIGA O PROSTORU I OKOLIŠU u okviru mjere Jačanje inspekcijskih kapaciteta za građevinsku i inspekciju zaštite okoliša.

Sastavni dio Izvješća je i zajedničko izvješće o provedenim koordiniranim inspekcijskim nadzorima u okviru suradnje s drugim nadležnim inspekcijama na temelju Sporazuma o suradnji inspekcijskih službi u području okoliša zaključenog 2007. godine.

Sadržaj Izvješća obuhvaća u sedam osnovnih cjelina ustroj i organizaciju inspekcije zaštite okoliša s opisom ljudskih resursa, provedbu Godišnjeg plana rada s pokazateljima o primjeni propisa o zaštiti okoliša i sankcijama za njihovo nepoštivanje, te međunarodnu suradnju i suradnju s drugim tijelima državne i lokalne (područne) samouprave, te prijedloge za unapređenje inspekcijskog nadzora u području zaštite okoliša.

Tijekom 2009. godine inspektori zaštite okoliša su u kontroli provođenja propisa kojima se uređuje zaštita okoliša, zaštita zraka i gospodarenje otpadom obavili 6.892 pregleda, od kojih je prvi pregled bio u 60% (4.159), a kontrola izvršenja rješenja donesenih tijekom istog razdoblja i u prethodnom razdoblju 40% (2.733) slučajeva.

Zbog utvrđenih nepravilnosti nadziranim pravnim i fizičkim osobama doneseno je ukupno 2039 rješenja i to 1472 (72,2%) zbog povrede Zakona o otpadu, 498 (24,4%) Zakona o zaštiti zraka i 69 (3,4%) Zakona o zaštiti okoliša.

Nadležnim prekršajnim sudovima je tijekom 2009. godine zbog utvrđenih povrede propisa podneseno je 419 optužnih prijedloga, a prekršajni sudovi MZOPUG-u su dostavili 412 rješenja kojima je odlučeno o podnesenim optužnim prijedlozima. Struktura zaprimljenih presuda sudova ukazuje da je izrečeno 225 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 8.707.991,00 kn, dok su u 17 (4,12%) slučajeva zbog počinjenih prekršaja novčane kazne zamijenjene ukorom odnosno opomenom, dok je 160 (38,83%) postupaka obustavljeno i to 124 zbog zastare, a 36 postupaka zbog različitih drugih razloga, a 19 optužnih prijedloga je odbačeno.

Kompletno Godišnje izvješće o radu inspekcije zaštite okoliša za 2009. godinu možete pogledati na www.mzopu.hr

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
14.7.2010. 11:29
Baš bi me zanimalo koliko je među prijavljenim Roma koji u svojim dvorištima sakupljaju opasni otpad, istaču kiselinu iz akumulatora i druge opasne tvari po dvorištima.

Sigurno 0 jer inspektori čak ni ne izlaze na teren, a Romi truju svoje susjede i pale opasne tvari zagađujući okoliš, naše usjeve, voće i rublje koje se nesmije vani sušiti.

Inspektori i inspektorice stavljaju mito u džepove i ne podnose prijava. Isto tako postupa i naša vrla policija koja prvo čeka da Romi spale otpad, pa onda izlaze na teren a od prijava nikada ništa.

Romi na trovanju i zagađivanju okoliša zarađuju grdnu lopvu pa im nije problem podmititi policiju i inspektore da ne podnose prijave protiv njih.
pljuska
14.7.2010. 11:07
a komentar o tome kako Romi koji su najveći zagađivači prirode i okoliša mite policiju i inspektore je netragom nastao.


Još iz kategorije Ekologija