Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zavičajno društvo Virovitičana

Godina kontinuiteta za Društvo Virovitičana u Zagrebu

  spm           28.12.2022.         2969 pogleda
Godina kontinuiteta za Društvo Virovitičana u Zagrebu
Zavičajno društvo provelo je cijelu prošlu godinu u novom prostoru u Ilici 43, podsjetio je predsjednik Društva Neven Petrović na božićnom domjenku, koji je bio je prilika za rekapitulaciju godine i raspravu o programu sljedeće. Virovitičani su u 2022. godini organizirali bogat i raznolik kulturni program koji je odjeknuo i u virovitičkim i u zagrebačkim medijima.
 
Redovita godišnja skupština održana je u veljači jer u siječnju sastanka nije bilo zbog epidemiološke situacije. Na prvoj skupštini u novom prostoru u Ilici 43 predsjednik Neven Petrović podnio je financijsko izvješće društva i najavio aktivnosti za 2022. godinu. U drugom dijelu sastanka, Draga Vranješ Vargović predstavila je svoju zbirku poezije „Nasmijane suze“ i najavila prijevod zbirke na engleski.
 
Virovitički zet, književnik Kristian Novak predstavio se prvi put u Zavičajnom društvu kao pisac, znanstvenik, sportski reprezentativac, sveučilišni profesor te kao obiteljski čovjek jer je njegova supruga Virovitičanka Mirna rođena Šenjug, trostruka prvakinja Europe u karateu. S Kristianom Novakom u Zavičajnom društvu je razgovarao Kruno Lokotar, nagrađivani književni urednik, inače Daruvačanin.
 
Travanj – Virovitica u Domovinskom ratu
Davor Špoljarić, Mirko Brajtigam, Darko Vampovac i Zoran Kozjak, članovi Hrvatskog časničkog zbora, predstavili su Zavičajnim društvu zbornik „Virovitica u domovinskom ratu“. Zbornik je pratio i istoimeni stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem održan 2016. godine. U zborniku je navedena organizacijska struktura obrambenih snaga na virovitičkom području te formiranje i ratni put 127. brigade Hrvatske vojske.
 
Predstavljanje romana „Ubojstvo na Mrežnici“ u Zavičajnom društvu bila je i prilika za pobliže upoznavanje Anike Rešetar-Drvar, germanistice i simultane prevoditeljice koja je posredovala pri najzahtjevnijim diplomatskim i poslovnim okupljanjima. Anika je osebujna kulturna animatorica koja je pokretala zapažene medijske projekte, a pohađala je isti razred u nekadašnjoj školi „Vladimir Nazor“ kao i predsjednik Društva Neven Petrović. Predstavljanjem krimića, najavljen je festival žanrova održan u prostoru Društva 28. svibnja.
 
Osmoškolke Doris Mihaljević, Larisa Biondić i Emma Bušetinčan izvele su predstavu "Hoću tatu", koju je adaptirala Snježana Lančić. Predstava je nastala na predlošku istoimene priče Drage Vranješ Vargović, koja je uvrštena u čitanke. Izvedba u Zavičajnom bila je posebno dirljiva jer je mlade glumice pozdravila autorica priče Draga Vranješ Vargović, koja je na sastanak u Zavičajnom stigla iz Zadra.
 
Zagrepčanin Marko Maras osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjem natječaju „Kristalna pepeljara“, koji organizira Matica Hrvatska. Mladog dobitnika na rujanskom su sastanku predstavili profesor Vinko Brešić i predsjednica Virovitičkog ogranka Matice Hrvatske Dubravka Sabolić. U rujnu je u prostoru Društva otvorena i izložba karikatura Petra Pismestrovića, u suradnji s Fra Ma Fu festivalom.
 
Sjećanje na Mirka Kovačevića u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu obilježeno je svečanim poetskim recitalom u kojem su sudjelovali Filip Kovačević, sin Mirka Kovačevića, kao recitator te Ljudmila Kozig na violini i Dan Kozig na klavijaturama. Filip Kovačević je za recital iz zbirke "Zagasite sretnosti" izabrao najdojmljivije očeve pjesme koje je zapamtio tijekom godina praćenja njegova rada i nastupa. Violinistica Ljudmila Kozig članica je Zagrebačkog kvarteta, a Nenad Dan Kozig je klavijaturist, kompozitor i dirigent. Uz poeziju, izvodili su, među ostalim, glazbu Mozarta, Offenbacha i Kozigove obrade narodnih pjesama.
 
Studeni – Zoran Kozjak, kreativnost i inovacije
Zoran Kozjak, inovator, mentor i predavač u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica održao je predavanje o inovatorstvu i uspjesima svojih učenika. Kozjak je sa svojim učenicima osvojio tridesetak medalja i priznanja na smotrama inovatora u Hrvatskoj i u regiji, među kojima su i nagrada Ministarstva znanosti za doprinos tehničkoj kulturi te Nagrada Grada Virovitice. Kreativnost i inovatorstvo mogu se poticati i odgajati, posvjedočio je iskusni mentor predstavljajući inovacije svojih učenika, među kojima je masažna klupa za parkove i samonatapajući cvjetnjak

Prosinac – Božićni domjenak
Prvi put bez žive glazbe – zbog bolesti tamburaša – Virovitičani su se okupili na božićnom domjenku i zdravicom pozdravili godinu na izmaku. Predsjednik Neven Petrović podsjetio je da je nakon odlaska Mirka Kovačevića prioritet bio održati kontinuitet društva, što se postiglo, a to dokazuju sadržajni sastanci u novom prostoru svake treće srijede, kako su to zamislili osnivači Društva. U suradnji s udrugama otvaraju se i mogućnosti za nove programe u prostoru Zavičajnog, kao što su aktivnosti udruge Pričalica Snježane Lančić, festival žanrova Dvotočka i suradnja s Fra Ma Fu festivalom zahvaljujući kojem su dosad održane dvije izložbe – izložba karikatura Petra Pismestrovića i aktualna izložba fotografija Matije Turkalja. Predsjednik Društva Neven Petrović zahvalio je članovima Zavičajnog društva na podršci programu Društva i čestitao Božić i Novu godinu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana