Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Dossier Palm

Godina dana bez Siniše Palma: (2) Kraj potrage i dan koji je zaustavio vrijeme u Virovitici

  Iva Anzulović           07.06.2020.         6710 pogleda
Godina dana bez Siniše Palma: (2) Kraj potrage i dan koji je zaustavio vrijeme u Virovitici

Tog petka 31.svibnja 2019.godine Virovitičani su, bez da su znali, ispratili jedan mladi život. Siniša Palm, njihov sugrađanin, prijatelj, kolega, dotadašnji pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo i financije, nestao je zauvijek iz njihovih života pod kapima kiše koja je tog vikenda neumorno padala. Iako je majka Jadranka Palm cijelog vikenda tražila sina te prijavila njegov nestanak već u subotu, službena je potraga krenula tek u nedjelju u 17.45 sati.

<<< Godina dana bez Siniše Palma: (1) Donosimo preciznu rekonstrukciju brojnih okolnosti smrti mladog pročelnika koje su nas dovele i do potencijalnog ubojice

Policijska uprava virovitičko-podravska imala je saznanje o lokaciji Sinišinog automobila već u nedjelju ujutro no, iz nekog razloga, nije reagirala. Mnoge neobičnosti u potrazi Siniše Palma dobile su novu dimenziju upravo pronalaskom tijela i svime što je uslijedilo, počevši sa izostankom obdukcije tijela te optužujućim priopćenjem gradonačelnika Ivice Kirina o nestanku 17 milijuna kuna iz gradske blagajne.

CRNI PONEDJELJAK

U službenu policijsku potragu za Sinišom uključila se i Hrvatska gorska služba spašavanja koja koristi i dron i psa tragača. Uspjeli su locirati signal privatnog mobitela i u 11 sati pronalaze automobil u Prodorini, nadomak obale Drave. Ipak, potraga nije završila jer Sinišu nisu pronašli. Jedan od policijskih službenika u jednom trenutku prolazi kroz gusto žbunje kako bi došao do same obale te nadomak rijeke, vezano konopcem o obližnje drvo, u 12.50 sati uočava beživotno tijelo za koje se utvrdilo kako je Siniša. "Takvo što još nisam vidio. Tijelo mu je bilo jako napuhnuto.", otkrio nam je jedan od sudionika očevida.

 

Mrtvozornica Ivana Kepke, medicinska sestra Opće bolnice Virovitica, primila je poziv u 13.27 te otišla put Terezinog Polja i dalje do Prodorine. Nakon kratkog pregleda tijela, posegnula je za telefonom te zvala starijeg kolegu Zorana Popovića, člana Povjerenstva za nadzor mrtvozornika, kako bi se savjetovala sa njim. Ivana Kepke odlučuje upisati u Potvrdu o smrti uzrok "samoubojstvo vješanjem" te podatke o vremenu kada je nastupila smrt - 31.05.2019. u 18 sati.

Članovi obitelji neumorno su do posljednjeg trenutka i sami tražili Sinišu. U obiteljskoj su kući dočekali dvoje policijskih službenika koji su između 15.30 i 16 sati došli kako bi majci prenijeli vijest o ishodu istrage. Gledajući u susjede i prijatelje kojima je bila okružena a koji su šutjeli jednako kao i policijski službenici, pitala je;"Što je?". Tada su joj policijski službenici izrazili sućut te joj rekli kako je Siniša pronađen obješen, kako je posrijedi samoubojstvo i neka organizira prijevoz tijela i traktor kako bi odvezla automobil. Upitavši policajce kada može pokopati sina, odgovaraju joj kako ga može pokopati odmah sutra jer "nema potrebe za obdukcijom, visio je četiri dana". Također, sugeriraju joj pokop odmah sutradan objašnjavajući kao razlog jako loše stanje Sinišinog tijela. "Mi se tada nismo snašli u svemu tome i radili smo kako su nam rekli. Organizirala sam prijevoz a sina prepoznala na fotografiji koju su mi na mobitelu pokazali, samo lice.", sjeća se Jadranka Palm.

Dok je obitelj bila posvećena organizaciji verestovanja i posljednjeg ispraćaja koji je, odlukom majke, ugovoren sa poduzećem Flora VTC za utorak 4.lipnja, gradom je odjeknula nova šokantna vijest koje je autor bio gradonačelnik Ivica Kirin. Iz ureda gradonačelnika je, prije nego je obitelj saznala kako je Siniša pronađen mrtav, medijima poslano priopćenje slijedećeg sadržaja: "Dužni smo obavijestiti javnost da je na štetu Proračuna Grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela. Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka. Hvala na razumijevanju!", u potpisu Gradonačelnik Ivica Kirin.

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ POD SJENOM OPTUŽBE

Dakle, nedugo nakon pronalaska Siniše a gotovo dva sata prije nego je obitelj saznala kako je zauvijek iz njihovih života otišao njihov sin, brat, ujak i šogor, gradonačelnik se javnosti oglasio sa viješću o nestanku novca iz gradske blagajne. Na ulicama i trgovima grada, u kafićima i u parkovima, tema razgovora bila je samo jedna - pročelnik Gradske uprave koji se objesio te nestanak novca za koji ga je gradonačelnik optužio. Ipak, obitelj o priopćenju i o nestanku novca nije znala ništa. Saznali su tu vijest tek sutradan, tijekom samog posljednjeg ispraćaja na virovitičkom Gradskom groblju kada im je prijateljica prišapnula kako je u svim medijima objavljeno da je Sinišu Ivica Kirin optužio za nestanak novca iz gradske blagajne.

 

Uskoro doznaju i kako je u Sinišinom automobilu pronađen rokovnik i oproštajno pismo koje je, u tom trenutku već bilo u rukama policije. Majci Jadranki, policijski službenici na kratko su dali uvid u kopiju oproštajnog pisma za koje nije sigurna da je pisano rukopisom njenog sina niti je upoznata sa sadržajem pisma. Suočena sa optužbom Ivice Kirina, obitelj je spremno očekivala dolazak policije te zatvorila Sinišinu sobu kako bi sačuvala sve onako kako je on sam ostavio. "Odmah smo sve zatvorili jer znamo kako su sve Sinišine stvari dokaz u istrazi. Nitko nije ulazio u njegovu sobu i očekivali smo kako će svakoga trenutka policija pozvoniti na vrata te uzeti sve iz njegove sobe.", rekli su članovi obitelji. Nitko od policijskih službenika nije došao a slijedeći je dan donio novi šok obitelji i Virovitičanima.

Gradonačelnik Ivica Kirin, naime, medijima je poslao priopćenje slijedećeg sadržaja:

“Zbog velikog broja upita medija te interesa javnosti, osjećamo se dužni u ovom trenutku podijeliti sve nama dostupne informacije, a koje mogu rasvijetliti cijeli slučaj koji istražuju nadležne institucije. Nužno je reći da je gradonačelnik Ivica Kirin odmah po saznanju za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice, već u petak, 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe.

Istoj su odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta. Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta, zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno.

Odgovorna osoba u petak je uredno došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati ista je, bez javljanja suradnicima otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala. Slučaj su preuzela nadležna tijela. U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu”

ZAVJET ŠUTNJE NADLEŽNIH INSTITUCIJA

Netom položen u obiteljsku grobnicu, Siniša je optužen kako je i lopov i kockar. Ta javna optužba gradonačelnika navela nas je da posegnemo za terenskim novinarskim alatom rada. Od četvrtka 5.lipnja do subote 7.lipnja proveli smo anketu sa stanovnicima Virovitice te time istražili javno mnijenje sa preko sto i šezdeset nasumično odabranih ispitanika. Postavili smo dva pitanja; koji je njihov stav o optužbi gradonačelnika te vjeruju li u službenu verziju kako je Siniša počinio samoubojstvo. Odgovori koje smo sakupili dali su slijedeći rezultat: 98% ispitanika ne vjeruje kako je Siniša bio kockar te sam skrivio nestanak novca a preostalih 2% su odgovori "ne znam" i "vjerojatno jest". Na pitanje o samoubojstvu, 97% ispitanih ne vjeruje kako je počinio samoubojstvo. Ostalih 3% ispitanika nije znalo što misliti ili je izrazilo sumnju u službeno izvješće PU virovitičko-podravske dok je dvoje ispitanika odgovorilo kako vjeruje da se Siniša objesio. Svakako zanimljivom jest činjenica kako baš nitko od ispitanih nije imao nikakvu lošu uspomenu na Sinišu, naprotiv - svi su ga se spomenuli kao "dobrog i dragog, pristojnog dečka".

Atmosfera u gradu postala je iznimno teškom. Kao zajednica u kojoj svatko svakoga zna, Virovitica je iščekivala informacije o uzroku Sinišine smrti i tražila pojašnjenja na koji način u jednom složenom sustavu, što svaka gradska uprava jest, jedan čovjek može neopaženo pokrasti gradsku blagajnu za iznos četvrtine gradskog proračuna. Činjenica kako je Siniša pokopan bez da je nad njegovim tijelom izvršena obdukcija, samo je dodatno u ljudima hranila sumnju u službenu verziju kako je izvršio samoubojstvo.

Tu je sumnju tih dana povećala Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb virovitičko-podravske županije svojom potvrdommedijima kako do propusta jest došlo.

 

"Ivana Kepke me zvala trećeg dana, nakon što je upoznala i sve okolnosti tog suicida i shvatila kako je pogriješila u svom protokolu mrtvozorničkog uviđaja. Ovo nam je prvi takav slučaj ikada i tražimo načina za njegovo ispravljanje kao i detektiranje svih okolnosti koje su do istoga dovele kako bi trajno promijenili praksu na bolje.", otvoreno je priznala Sirovica za naš portal tada te najavila "kako će razgovarati sa svojim nadređenim i vidjeti u kojem će smjeru djelovati ali dobar je put onaj prema nadležnom Državnom odvjetništvu u Bjelovaru kojem mogu poslati svoja saznanja te pozvati na otvorenost za suradnju u zajedničkom pronalasku rješenja."

Policijska uprava virovitičko-podravska odbila je novinarima dati podatak o mjestu pronalaska tijela, opravdavajući se razlogom "ugroze istrage" iako taj podatak nije tajan ni po kojem zakonu niti pravilniku o postupanju.Bez ikakve suradnje nadležnih tijela, novinari uspijevaju tek neslužbenim kanalima i međusobnom suradnjom doći do informacija o mjestu pronalaska tijela te kako na uviđaju nije bio nazočan istražni sudac već samo policijski službenici, djelatnici HGSS-a, mrtvozornica i djelatnici Flora VTC.

Županijsko državno odvjetništvo oglasilo se tek u četvrtak 13.lipnja na upit redakcije Jutarnjeg lista zašto nije zatražena obdukcija tijela Siniše Palma. “O pronalasku mrtvog tijela muške osobe PU virovitičko-podravske PP Virovitica izvijestila je dežurnog državnog odvjetnika Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, koji je naložio policijskom istražitelju provođenje očevida, a sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Kako nakon provedenog očevida i pregleda od strane mrtvozornika nije utvrđeno postojanje osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela, nije naloženo provođenje obdukcije. O navedenom događaju PU virovitičko-podravska provest će izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti, o čemu će izvješće biti dostavljeno ovom Državnom odvjetništvu”, odgovorila je Sandra Knok-Čanić, glasnogovornica bjelovarskoga Državnog odvjetništva.Tužiteljstvo je izvijestilo da do tog četvrtka 13.lipnja nije zaprimilo kaznenu prijavu koju je protiv Palma podnio gradonačelnik Virovitice, a iz priopćenja proizlazi da je podnesena PU virovitičko-podravskoj.

Pitanja:

 • Kojim putevima je išlo policijsko vozilo u službenoj potrazi za Sinišom od nedjelje 2.lipnja u 17.45 ako su već u 9 sati toga dana imali informaciju o lokaciji Sinišinog automobila?
 • Zašto policijska potraga nije odmah krenula u smjeru Prodorine?
 • Zašto su tek u ponedjeljak 3.lipnja u 11 sati posegnuli za lociranjem GPS signala privatnog mobitela Siniše Palma a ne ranije?
 • Zašto potraga nije krenula odmah u subotu?
 • Da li je PU virovitičko-podravska raspolagala nekim informacijama i radila protuzakonito u smjeru opstruiranja istrage okolnosti smrti Siniše Palma?
 • Ukoliko jest - zašto?
 • Da li su zaposlenici PU virovitičko-podravske namjerno ili slučajno napravili nekoliko značajnih propusta u potrazi za Sinišom?
 • Ukoliko su ih napravili slučajno - jesu li pojedinci snosili disciplinske mjere?
 • Ukoliko su namjerno zaobilazili Prodorinu i poznatu lokaciju Sinišinog automobila do ponedjeljka - zašto su to činili?
 • Zašto je Siniša, ukoliko se sam objesio, izabrao baš to mjesto?
 • Kako je, ukoliko se sam objesio, pogodio baš tih pedesetak metara koliko je taj dio obale Drave unutar državne granice Hrvatske?
 • Da li bi tijelo ikada bilo pronađeno da se nalazilo samo dvadesetak metara ulijevo ili udesno jer je to teritorij Republike Mađarske?
 • Je li Siniša već mrtav dovezen na to mjesto sa ciljem da se tijelo pronađe?
 • Ukoliko jest - tko ga je tamo doveo i zašto?
 • Zašto nije obavljena obdukcija tijela Siniše Palma a posrijedi je nasilna smrt i u tom slučaju je obdukcija obavezna?
 • Na temelju kojih informacija je Ivana Kepke upisala uzrok smrti?
 • Na temelju kojih dokaza je Ivana Kepke upisala vrijeme smrti 31.05.2019. u 18 sati?
 • Zbog čega je Ivana Kepke posegnula za telefonom i zvala Zorana Popovića?
 • Što je Zoran Popović mogao putem telefona pomoći Ivani Kepke oko odluke o upisivanju vremena i uzroka smrti bez da je vidio tijelo koje nije bilo na obdukciji?
 • Zašto su policijski službenici izjavili majci "kako nema potrebe za obdukcijom jer je visio četiri dana"?
 • Odakle policijskim službenicima informacija kako je Siniša visio četiri dana a ne manje?
 • Zašto su policijski službenici sugerirali majci neka već sutradan pokopa Sinišu?
 • Što je Ivica Kirin čekao kako bi javnosti objavio da u gradskoj blagajni nedostaje novac?
 • Zašto tu informaciju nije objavio u petak, dan nakon što je saznao, kako je rekao, za neobične transakcije?
 • Zašto informaciju o nedostatku novca nije objavio u subotu ili u ponedjeljak odmah ujutro?
 • Zašto se Ivica Kirin obratio javnosti tek u ponedjeljak poslijepodne, u vrijeme kada je pronađeno tijelo Siniše?
 • Iz kojeg je razloga Ivica Kirin odgađao objaviti javnosti nestanak javnog novca puna četiri dana?
 • Na temelju kojih dokaza je Ivica Kirin utvrdio kako je Siniša Palm bio kockar?
 • Zašto, ukoliko ima dokaze, nije nikada iste objavio javnosti?
 • Koji su to "kolege i poslovni suradnici", koji se navode u drugom priopćenju a koji su pokušavali stupiti sa Sinišom u kontakt i - zbog čega?
 • Zašto u priopćenju i izjavama Ivica Kirin tvrdi kako su u petak "odmah oduzete i ovlasti pristupa računima, kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta" a Siniša Palm je u svom uredu u petak radio na transakciji novca potrebnog podmirivanje troškova putovanja i boravka puhačkog orkestra Glazbene škole Jan Vlašymski u hotelu Vyhlidka u Blanskom u Republici Češkoj? Ispravak netočnih navoda iz prvog dijela ovog feljtona gdje smo naveli kako je Siniša bio u glazbenoj školi - nije Siniša bio u glazbenoj školi već su zaposlenice škole bile u njegovom uredu u Gradskoj upravi; nije novac prebačen s računa Grada na račun škole kako smo napisali jer za to nema potrebe budući da je škola dio zajedničke Riznice.
 • Je li za otkaz Siniši znao samo gradonačelnik ili cijela Gradska uprava?
 • Zašto nema službene zabilježbe kaznene prijave za koju Ivica Kirin kaže kako ju je podnio u petak 31.svibnja 2019.?
 • Zašto Ivica Kirin i nitko iz gradske Uprave nije izrazio sućut majci i članovima obitelji na posljednjem ispraćaju Siniše?
 • Zašto Melita Sirovica nije učinila ništa u smjeru ispravljanja priznate pogreške Ivane Kepke?
 • Zašto Državno odvjetništvo u Bjelovaru nije naložilo ekshumaciju i obdukciju tijela Siniše Palma?
 • Zašto su sve institucije odbijale davati zakonom propisane informacije novinarima koje su od javnog interesa i navele novinare da se koriste poznanstvima kako bi došli do informacija?

U slijedećem nastavku pročitajte: Prva izjava medijima Ivice Kirina nakon aktualnog sata na sjednici gradskog Vijeća održanog, bez hitnog sazivanja, 18.lipnja 2019.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm