Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Dossier Palm

Godina dana bez Siniše Palma: (1) Donosimo preciznu rekonstrukciju brojnih okolnosti smrti mladog pročelnika koje su nas dovele i do potencijalnog ubojice

  Iva Anzulović           10.05.2020.         9131 pogleda
Godina dana bez Siniše Palma: (1) Donosimo preciznu rekonstrukciju brojnih okolnosti smrti mladog pročelnika koje su nas dovele i do potencijalnog ubojice

Uoči godišnjice misteriozne smrti pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Siniše Palma i nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne, po prvi puta na jednom mjestu kronološki u formi feljtona donosimo detaljnu i preciznu analizu događaja koji su prethodili tragediji i onoga što je uslijedilo nakon sramotnog priopćenja gradonačelnika Ivice Kirina u kojem za pronevjeru i krađu novaca optužuje mrtvog čovjeka.

Iznimno je mnogo detalja koji su u ovom slučaju kontradiktorni i u suprotnostima s izjavama Ivice Kirina i službenim verzijama Gradske uprave, Policijske uprave Virovitičko-podravske i Državnog odvjetništva u Bjelovaru. Iz tog razloga, svaki dio ovog feljtona na kraju će imati istaknuta pitanja koja ovaj slučaj, već punu godinu, čine najvećom neriješenom enigmom Virovitice.

Posjedujemo dokaze o tome kako su Virovitičani planski potkradani godinama, a s vremenskim odmakom od gotovo godinu dana, nakon detaljne istrage, imamo još više razloga sumnjati u službenu verziju da je mladi pročelnik sam sebi oduzeo život.

SLUČAJ KOJIM SE BAVE SAMO NOVINARI

Temeljita pravosudna istraga nije nikada napravljena. Njegovo tijelo nije bilo na obdukciji i uzrok smrti se ne zna. Istrage o nestanku 17 milijuna kuna nisu polučile pravni epilog iako je Državni ured za reviziju u službenom izvješću ustvrdio i objavio kako je ustanovljeno da se u gradskoj upravi vodilo dvostruko knjigovodstvo.

Istovremeno, pitanja obitelji Palm i cjelokupne javnosti i dalje su bez odgovora. Suočeni s potpunom kapitulacijom institucija u istraživanju smo posegnuli za drugim izvorima informacija. Tragovi istrage odveli su nas u složene i isprepletene odnose virovitičkog HDZ-a koji sežu daleko u prošlost. Među ostalim, proučavali smo mnoge dokumente Gradske uprave, analizirali okolnosti u kojima je Siniša godinama radio, preslušali snimke sjednica Gradskog vijeća i brojne izjave medijima Ivice Kirina unatrag nekoliko godina.

Razgovarali smo sa starijim kolegama, liječnicima, forenzičarima, policijskim inspektorima, pravnicima, knjigovođama i komunikolozima.

No, krenimo od početka i posljednjeg dana mjeseca svibnja 2019. godine.

ČESTITAO ROĐENDAN, PRIMIO MAJKU ZA RAME, KRENUO NA DRUŽENJE I - NESTAO

Tog petka 31.svibnja 2019., posljednjeg dana svog života, Siniša Palm je već u 8 sati bio u tajništvu Glazbene škole Jan Vlašimsky. S računa Grada Virovitice je na račun ove škole prebacio novac potreban za  podmirivanje troškova putovanja i boravka puhačkog orkestra u hotelu Vyhlidka u Blanskom, gradiću u pokrajini Južnoj Moravskoj Republike Češke. Učenici su tamo od 4. do 6.lipnja sudjelovali u projektu "Tri škole: Češka, Slovačka i Hrvatska" gdje su nakon dvodnevnih radionica održali koncert.

Oko 9 sati ušao u zgradu gradske uprave. Zatim je SMS porukom čestitao rođendan šogoru Kristijanu, suprugu svoje sestre. Telefonom se čuo sa Margaretom Ptiček, direktoricom Virkoma koja ga je zvala sa šljunčare u Okrugljači. Tamo su djelatnici VTA Agencije imali ranije dogovoreno druženje na koje su, od djelatnika gradske uprave, bili pozvani samo Siniša i Dario Vranek. "Rano ujutro se nas nekoliko zaputilo automobilima na šljunčaru mog oca i tog dana nitko u Agenciji nije radio, svi smo bili tamo. To je bilo ranije dogovoreno druženje, team-building za kojeg smo hranu i piće platili svojim novcima. Iz razloga dobre suradnje sa gradskom upravom, zvali smo Sinišu i Darija. Zvali smo Sinišu u nekoliko navrata da ponese otvarač za boce i još neke sitnice koje smo zaboravili uzeti jer je on trebao doći posljednji. Rekao je da će sve donijet i u niti jednom trenutku nismo stekli dojam da ne misli doći. Nakon 9 sati, više se nikome od nas koji smo ga zvali nije javljao", sjeća se Margareta.

Margareta Ptiček nekoć je bila bliska Sinišina prijateljica. Na svadbi Marija Perše, njegovog također vrlo bliskog prijatelja i sina vlasnika Autocentra Pepa u Virovitici mu je bila i pratilja. Kako je otkrila u razgovoru za naš portal, oboje su bili dijelom istog društva koje se godinama družilo i išlo zajedno na ljetovanja.

Dario Vranek potvrdio nam je kratko kako tog petka bio na druženju, a na naš upit je li možda imao namjeru ići istim autom zajedno sa Sinišom, objasnio je kako je tada koristio godišnji odmor pa su planirali ići svaki svojim autom.

U 9.45 Siniša je izašao iz zgrade gradske uprave. Posljednji put. Oko 10.30 sati  došao je na kratko doma gdje je živio sa majkom Jadrankom Palm. Otišao je na kat u kupaonicu, potom izašao u vrt i stao do majke gledajući s njom radnike koji su upravo završavali radove na fasadi njihove kuće. Nimalo uzrujan ili ljut, sjeća se majka, raspoloženja koje ničime nije odavalo da se Siniši netom ranije desilo nešto stresno. Stao je iza nje, oslonio svoju ruku o njeno desno rame, podragao je po kosi i rekao; "Bit' će lijepa boja“.

Bile su to posljednje riječi koje je od njega čula i posljednji njegov dodir koji je osjetila. Tada ga je posljednji puta vidjela. Otišao je.

 Da nešto nije u redu, predosjetila je oko 14.45  kada je službeni dostavljač gradske uprave pozvonio na vrata tražeći Sinišu kako bi mu dostavio neke dokumente. Zvala ga je na oba mobitela, nije se javljao. Uskoro je privatan mobitel postao nedostupan. Nikada se prije nije dogodilo da joj ne uzvrati poziv. Zvala je njegove prijatelje kako bi doznala zna li netko gdje joj je sin i cijelu noć provela tražeći gradom njegov automobil.

 ODGOĐENA POTRAGA I MINUTE DUGE KAO SATI

Subota joj je protekla u vožnji automobilom u društvu zeta, stalnom telefoniranju i traženju kojem su se još u petak priključili i Sinišini prijatelji. Oko 12.30 nazvala je Sanju Kirin, Sinišinu kolegicu iz ureda i pitala zna li gdje je Siniša jer nije došao kući, na što Sanja Kirin odgovara; "Još i to. Javit' ću vam se, imam drugu liniju".

Majci su minute bile kao sati i uskoro je Sanji poslala sms poruku da ide dalje tražiti Sinišu, na što joj stiže odgovor;"Raspitala sam se. Nitko ga nije vidio od jučer u 10.00 kad je otišao i nokome se ne javlja. Reko je da je na godišnjem. Javit ću ako sto saznam".

U 15.20 majka Jadranka otišla je u policiju te prijavila Sinišin nestanak, ali potraga nije krenula iako je prošlo više od 24 sata otkako je posljednji puta viđen. Kuća Palmovih sada je već bila puna prijatelja i susjeda koji su se uključili u potragu. Neki su bili uz telefone i zvali svakoga koga bi se sjetili da bi možda mogao znati gdje je otišao ili koji su ga možda mogli sresti na putu s posla, dok su drugi u svojim automobilima kružili po gradu i njegovoj okolici.

Stalno razmišljajući o Sinišinim planovima, prevrćući u sjećanju njegove riječi iznova i iznova, majka je imala sve manje i manje mogućih objašnjenja za njegov nestanak. Nazvala je Sanju Kirin drugi put i pitala je da li Siniša ima nekih problema na poslu? Sanja Kirin joj je dva puta odgovorila;"Kol'ko znam, ne."

Još jednu noć majka Palm je provela tražeći sinov automobil ulicama grada i bez imalo sna dočekala nedjeljno jutro. Pokušavajući dokučiti gdje je otišao i zašto, ponovo zove Sanju Kirin kako bi je upitala što je Siniša na odlasku rekao i koliko je dana godišnjeg odmora uzeo. No, Sanja Kirin se više nije javljala, niti je uzvratila poziv.

Potom je nazvala Margaretu Ptiček. Ni ona nije znala gdje je Siniša. Majka tada doznaje kako se na druženju u Okrugljači njen sin nije pojavio. Sjetivši se aplikacije kojom se može locirati GPS mobitela, zet Kristijan u nedjelju uspio locirati Sinišin privatni mobitel. Prateći navigaciju aplikacije stigli su u Prodorinu, mjesto gdje je Siniša u ponedjeljak pronađen.

No, zbog velikog blata nakon kiše koja je padala dva dana bez prestanka, nisu uspjeli proći autom te su se okrenuli i vratili u grad. Samo dan kasnije majka je saznala kako je te nedjelje bila nadomak sinu i kako je blato spriječilo da ona ga ona pronađe.

Vratila se kući. Bilo je 17 sati kada su joj u dvorište ušla dva policijska službenika. Došli su kako bi provjerili je li se Siniša pojavio doma jer je službena potraga krenula tek tada, u nedjelju 2.lipnja 2019.godine u 17.45.

PARALELNI DOGAĐAJI I ZABORAVLJENI SVJEDOCI

No, događaji usko vezani uz nestanak, otkrilo se ubrzo, odvili su se na još tri mjesta u četiri vremenska razdoblja. Prvi se zbio u četvrtak navečer u gradskoj upravi. Nakon što je, navodno, u 17.11 primio obavijest iz banke o neobičnoj transakciji, Ivica Kirin sazvao je hitan sastanak. Novinar Kristian Došen za potrebe emisije "Provjereno" pregledavao je snimke nadzornih kamera i uočio kako je na sastanku bila nazočna i Sanja Kirin."Na snimci hitnog sastanka u gradskoj upravi u četvrtak navečer vidjeli smo i gradonačelnikovu ženu pa teško da nije bila upućena u sve", objavio je Došen.

U isto vrijeme, susjeda je vidjela Sinišu kako s nekim dugo priča na mobitel. "Rezala sam ocvale ruže i vidjela Sinišu da je ispred kuće nešto žustro razgovarao na mobitel. Dugo se zadržao u autu, izišao iz auta, još razgovarao i nakon nekog vremena ušao u kuću. Nisam mogla čuti ništa ali se vidjelo da se s nekim prepire.", rekla je susjeda.

 U petak poslijepodne oko 17 sati, poljoprivrednik Ivan Barić uočio je Sinišin automobil. "Išao sam obići njivu poslije jakog nevremena. Došao sam traktorom jer autom ili džipom nisam mogao proći. Tu su kućice za ribiče, ima ih par, i mislio sam da je neki ribič stao tu jer nije mogao proći", rekao je Ivan.

U nedjelju ujutro oko 9 sati, policija je imala informaciju gdje se automobil nalazi. Nekoliko lovaca udruge Jastreb iz Lukača tog se dana okupilo na redovnim akcijama košnje trave, stavljanja soli za divljač i sličnim uobičajenim poslovima vezanim uz održavanje zakupljenog lovišta i brige o divljači. Uočivši automobil marke Lanos, parkiran uz obalu, uočili su kako oko njega nema nikakvih tragova. Znajući da je vikend bio kišovit, zaključili su kako je automobil ovdje nekoliko dana jer su mu i gume jednim dijelom bile ukopane u zemlju.

Obzirom da je automobil bio nadomak jednog od tri mjesta predviđenih za ribiče, isto su kao i Ivan pomislili kako je posrijedi neki ribolovac koji je cijeli vikend proveo ovdje. Ipak, informaciju su u jutarnjim satima prenijeli službenicima Postaje granične policije Terezino Polje. "Svakoga dana se čujemo s lovcima između 8 i 9 sati ujutro. Pomoćnik načelnika Daniel Relić je toga dana zvao lovce koji su nam velika  pomoć na terenu, naše dodatne 'oči'. Tu je granica. Eskalacija situacije sa migrantima i sve ostale situacije koje se inače mogu očekivati uz granicu nalažu nam da cijenimo svaku pomoć u vidu informacija s terena, a lovci jako dobro poznaju teren i odmah smo znali lokaciju gdje je auto uočen te smo obavijestili Policijsku upravu u Virovitici", saznali smo u lipnju prošle godine od djelatnice Postaje granične policije Terezino Polje.

PITANJA

Prvo pitanje koje se pojavilo jest veliki vremenski raskorak od pronalaska automobila do početka službene potrage. Automobil je uočen u nedjelju u jutarnjim satima o čemu su lovci odmah obavijestili policijske djelatnike Postaje granične policije Terezino Polje, no službena potraga za Sinišom krenula je tek u 17.45 sati toga dana. Što je policija te nedjelje 2.lipnja radila od 9 do 17.45?

 • Tko je preuzeo informaciju Postaje granične policije Terezino Polje u PU Virovitičko-podravskoj o uočenom osobnom automobilu registarskih oznaka VT-395-BJ?
 • Zašto policija nije reagirala na informaciju o pronađenom automobilu te krenula odmah na uviđaj, a imali su sve podatke o nestalom Siniši još od subote? I službeno je potvrđeno kako je posrijedi propust i protiv službenika se vodi disciplinski postupak.
 • Zašto je službena potraga za Sinišom krenula tek u 17 sati 2.lipnja ukoliko je majka već u subotu 1.lipnja prijavila nestanak?
 • Što se događalo u vremenu od 9 do 17 sati? Tko je radio u PU Virovitičko-podravskoj tog dana? Čije je odluka bila da se ne odlazi odmah na mjesto pronalaska automobila i zašto?
 • Kako je Sinišin automobil uopće uspio dospjeti preko neprohodnog blata do obale kada niti Ivan Barić džipom nije uspio proći nego samo traktorom?
 • Ukoliko je Ivica Kirin, kako je rekao, tog petka razdužio Sinišu Palma svih ovlasti i punomoći iako ga nije vidio - kako je Siniša mogao u 8 sati prebaciti novac s računa Grada na račun glazbene škole?
 • Ukoliko je dobio otkaz - kako to da je službena iskaznica bankovnog računa Grada i dalje bila uz njega i imao je pristup gradskim novcima.
 • Ako ga je Ivica Kirin prijavio policiji u petak, zašto Siniša istog dana nije bio priveden?
 • Zašto je Sanja Kirin majci Jadranki u subotu na njen upit je li Siniša imao neke probleme na poslu odgovorila "Koliko znam, ne" ako je u četvrtak saznala o nestanku novca iz gradske blagajne?
 • Zašto se Sanja Kirin više nikada nije javila majci Jadranki kako je rekla učiniti? Zašto nikada nije uzvratila poziv niti pomogla oko traženja Siniše?
 • Ukoliko je u petak dobio otkaz, kako to da nije bio nimalo uzrujan niti potišten kada je u 10.30 došao kući i vidio se sa majkom niti joj to spomenuo?
 • Ukoliko je dobio otkaz, kako to da je Margaretu Ptiček, svoju dugogodišnju blisku prijateljicu, ostavio pod dojmom kako će se pridružiti društvu okupljenom na Okrugljači? 
 • Zašto Siniša nikada nije stigao do Okrugljače i što mu se dogodilo putem do tamo?

U slijedećem nastavku pročitajte: Crni ponedjeljak 3.lipnja 2019. - pronalazak beživotnog tijela, odluka o izostanku obdukcije, priopćenje i prve javne izjave Ivice Kirina.

 

Petak, 31. svibnja Siniša dolazi na posao

 

Mjesto pronalska automobila
ž

Mario Perša i Siniša Palm

Siniša Palm s prijateljima i Dariom Vranekom

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier PalmVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.