Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Priroda društva

Globalni savez za slobodu sjemena

  Davor Suhan/Moja Rijeka           03.05.2013.         1382 pogleda
Globalni savez za slobodu sjemena

Život na udaru korporativnog kapitalizma sve više postaje neizdrživ. U takvom nesnošljivom okružju jedini način sigurnog preživljavanja je povratak majci prirodi, koja pruža besplatnu hranu i smještaj za sve žive vrste na ovoj predivnoj planeti Zemlji. Tako je, barem u Europi, izgledalo sve do jučer, no stvari se iznenada mijenjaju - Europska komisija upravo donosi uredbu sa nizom zakonskih regulativa koje život u prirodi reguliraju na način da u njoj više ne bi mogao preživjeti ni Tarzan.

Kao i mnogi drugi europski zakoni i ovaj bi zasigurno prošao u tišini, da cijelu galamu nisu podigle mreže civilnog društva:

"Posljednjih dana EU javnost potresa afera sa novom regulativom o sjemenu koja je u pripremi....Nova regulativa direktno ugrožava očuvanje i unaprjeđenje genetske raznolikosti kultiviranog bilja i ugrožava prava potrošača i proizvođača na slobodan izbor sorata koje će sijati. ...Donošenjem nove regulative u Hrvatskoj više neće vrijediti postojeći zakoni i pravilnici, nego ćemo, kao i ostale zemlje članice preuzeti novu regulativu." - kaže su priopćenju udruge ZMAG.

Ova pravna smicalica, umotana u brigu za okoliš, nije samo europska civilizacijska stečevina; Sjedinjene američke države već imaju odnedavno usvojen zakon prema kojemu se sva briga o pojedinim biljnim kulturama izuzima iz nadležnosti federalnih sudova i predaje isključivo u nadležnost matične tehnokracije čiji inženjeri se bolje razumiju u kvalitetu biljnog sjemenja od pravnika, pa je i red da oni sami, valjda, odlučuju o tome što, gdje, kako i pod koji uvjetima se smije saditi.

Slična je situacija i drugdje. Novi Zeland je zabranio uzgoj hrane u vrtovima i distribuciju sjemenja bez prethodnog odobrenja vlasti, a gotovo ista nadzorna politika sprovodi se u zemljama trećeg svijeta.

Sve je to, dakako, u cilju unošenja reda u hranidbenom lancu koji se još od pojave prve amebe odvija van svake kontrole - glasi, otprilike, diplomatska finta kojom nadležni zakonodavci i političke elite brane razloge ovakvih odluka, iako je sasvim jasno da se iza svega krije interes multinacionalnih kompanija čiji je jedini cilj ovladati tržištem sjemena.

I dok su stanovnici Amerike, Australije, Azije i Afrike već osjetili posljedice ovakve politike, žitelji Europske unije tek se trebaju suočiti sa izazovom koji je pred njima. A kakve će ovo imati posljedice po naše krajeve mogli smo ovih dana pročitati gotovo u svim hrvatskim medijima:

"Novom će se uredbom poljoprivrednicima i povrtlarima zakonski propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja, pri čemu će korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti -  koje nemaju gotovo nikakve šanse dobiti dozvolu za promet -  biti kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu!  Zahvaljujući uredbi Europske komisije, koja će vrijediti i u Hrvatskoj, autohtone sorte, koje su dosad bile izuzete iz europskih pravila, brzo će iščeznuti s trgovačkih polica. Oni koji ne budu postupali po uredbi bit će strogo kažnjeni, a oni koji budu poželjeli registrirati vlastito sjeme suočit će se s nepremostivim birokratskim preprekama, budući da predviđena regulacija registracije sjemenja diskriminira autohtone sorte u odnosu na industrijsko sjeme, čime se diskriminiraju mali proizvođači u odnosu na velike kompanije, zbog čega ekološke organizacije i upozoravaju na skori potpuni nestanak autohtonog sjemenja." - piše Novi list.

Može li se ova sramotna zakonska regulativa ikako zaustaviti?

U konkretnom slučaju, ovu odluku treba ratificirati Europski parlament, ali ne treba gajiti veliku nadu da će ona biti odbijena. Ako kojim slučajem i ne bude usvojena u svibnju ove godine, biti će usvojena u svibnju slijedeće. To je naprosto provjereni obrazac po kojemu se usvajaju sve problematične odluke Europske komisije i ostalih nadnacionalnih političkih tijela.

Ali rješenje postoji na drugoj strani - kroz aktivni GRAĐANSKI OTPOR, po uzoru na gandijevski neposluh.

Upravo takvu inicijativu pokrenuo je Globalni savez za slobodu sjemena koji je prošle godine na godišnjicu Gandijeva rođenja ( 02. listopada) organizirao četrnaestodnevnu akciju kojom se ovaj problem željelo aktualizirati na svjetskoj razini.

Program ove inicijative ide dalje, objedinjujući lokalne aktivnosti istog karaktera u raznim državama u jedinstveni svjetski pokret.

Za zemlje kao što je Hrvatska - čiji glas u EU nema relevantnu političku snagu - ovakav način borbe jedini je model po kojemu se možemo oduprijeti korporacijskom nasilju sjemenske industrije.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.