Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virkas

Gledat ćemo na Virkasu u petak: Tri žene

  vn           14.02.2022.         2014 pogleda
Gledat ćemo na Virkasu u petak: Tri žene

U petak 18. veljače u 19:30 sati na rasporedu 18. virovitičkih kazališnih susreta na rasporedu je predstava "Tri žene" Verdane Klepice u režiji Roberta Raponje, Tigar teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture. U predstavi igraju: Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Dramski omnibus ‘Tri žene’ koncentrira se na život i rad vjerojatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić Mažuranić.

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost koja je uokvirivala ne samo njihov rad, već i samo postojanje i interakciju s klasnim i rodnim okvirima koji su oko njih isprepleteni.

Ustrajnost i tvrdoglavost koju već generacije mogu iščitati u njihovom književnom radu tek je nusproizvod jedne šire odluke o traženju prava u zauzimanju javnog pa i političkog prostora i davanju glasa onima koje su u tom trenu smatrane ne puno više od supruga i majki.

Štoviše za neke od njih poput Dragojle Jarnević i Marije Jurić Zagorke čak je i taj okvir obiteljskog manirizma bio dubinski odbojan i nepoželjan. Ono što je rezultat te opstojnosti je ne samo književna baština od neupitne važnosti, već i konkretni pomaci u percepciji društvene paradigme, paradigme koja je te tri autorice ponekad skupo koštala u svakodnevnom životu – i privatno i javno-politički. Upravo zbog toga Dragojla Jarnević, Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić nisu samo relevantne pojave na domaćoj književnoj sceni. One su dug čije utjecaje sasvim sigurno živimo još i danas.

Kritika Olge Vujović: Ustrajne, buntovne i nesretne

Kritika Marine Mađarević: Izuzetno snažan kazališni komad, koji bi trebale pogledati i „velike“ i nešto „manje“ žene, ali i njihovi muškarci

Vizualni identitet i online video realizacija: Leo Vukelić, Kamera i live video režija: Filip Maločak. Autor glazbe: Nikša Marinović. Online praizvedba realizirana je kao dio programa Dana Matice hrvatske ogranka u Osijeku na YouTube kanalu Tigar teatra 10.lipnja 2021. godine u 20 sati. Nastala je u okviru programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih sadržaja MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA RH.

***

Tigar teatar je osnovan 2004. godine. Prvu igrano lutkarsku predstavu za djecu i mlade “Priča o šarenoj divljoj svinji” producirao je odmah po osnivanju, prema tekstu Ide Loher i režiji Ive-Matije Bitange. Do danas osmislio je i napravio 15 profesionalnih predstava za djecu i mlade. U njima je sudjelovalo, ili sudjeluje, više od 40 različitih mladih autora - redatelja, likovnih umjetnika, glazbenika, glumaca i lutkara.

Teatar Fort Forno mjesto je susretanja i kreativnog dijaloga u kojemu sudjeluju glumci, lutkari, redatelji, dramaturzi, kreatori lutaka, redatelji, glazbenici, plesači, kostimografi i scenografi sa zajedničkim ciljem stvaranja kazališnih predstava snažnih dojmova i emocija. U produkciji Tearta Fort Forno do sada su nastale dvije ambijentalne predstave: “Istarske priče” i “Sanjari budućnosti” u režiji jednog od najboljih suvremenih hrvatskih redatelje Roberta Raponje.

Osječko ljeto kulture Dvadeset godina najraznovrsnijih izvedbi, performansa, glazbenih večeri, izložbi i predstava najbolji su pokazatelj kako je ta kulturna manifestacija apsolutni je kulturni brend Grada Osijeka. Prošle je godine održano 53 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas