Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virkas

Gledat ćemo na Virkasu: Miroslav Krleža, Legenda - novozavjetna fantazija u tri slike

  Goran Gazdek           06.02.2024.         944 pogleda
Gledat ćemo na Virkasu: Miroslav Krleža, Legenda - novozavjetna fantazija u tri slike

U subotu 24. veljače dolazi nam Hrvatsko narodno kazalište s predstavom Miroslava Krleže Legenda. Autorski je to projekt Vesne Kosec-Torjanac, Filipa Eldana i Nikše Eldana premijerno izveden 14. travnja 2023. na Sceni Rogoz. Legenda, koju je Krleža napisao u jesen 1913., a tiskana je godinu dana kasnije bila prva legenda iz njegove zamišljene simboličke pentalogije, tzv. Gigantomahia, koja je trebala objediniti Krista, Michelangela Buonarrotija, Columba, Kanta i Goyu, a praizvedena je tek 1978. u Narodnom pozorištu u Zenici u režiji Slobodana Unkovskog. Scensko čitanje (Centar M. Krleže, Gvozd) u režiji G. Para 2015. godine uzima se kao prva izvedba u Hrvatskoj.

Isus vodi žestok dijalog sa svojom Sjenom koja ga nagovara da odustane od križa i da se posveti jednostavnom građanskom životu. U „priči punoj mjesečine“, Sjena, Isusov alter-ego, „njegov mistični pratilac za dugih besanih noći“, u „krvavim vizijama“ anticipira buduća krvoprolića i ljudsku opačinu kao posljedicu ostvarenja Isusove nakane da se žrtvuje za narod. Poput meditativne poezije s oštrom kritikom zbilje koja metafizički propituje „veliku priču“, tzv. „komad ideja“, traži ključ za scensko ostvarenje.

"Uvjereni smo da je bezvremena tema i Krležino pismo kreativna poslastica za proces u kojem se nalazimo. Kao autorski tim, Krležinu temu i motive uzimamo kao „vlastito breme“ da bismo prikazali probleme ljudske egzistencije danas kada sve manje tragamo za istinom i sve rjeđe prihvaćamo odgovornost slobode i ljubavi", poručuju iz varaždinskog HNK.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas