Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Virkas

GLEDAT ĆEMO NA VIRKASU: Mala Moskva, Kazalište Playdrama i HNK Split

  Goran Gazdek           10.02.2020.         1019 pogleda
GLEDAT ĆEMO NA VIRKASU: Mala Moskva, Kazalište Playdrama i HNK Split

U petak, 14. veljače na programu 16, Virkasa je predstava Tomislava Zajeca Mala Moskva u režiji Olje Lozice i izvedbi Kazalište Playdrama i HNK Split u kojoj igraju Petra Kovačić Pavlina, Monika Vuco Carev, Ana Marija Veselčić i Nikša Arčanin. Predstava je premijerno izvedena u Splitu, 3. studenoga 2018. godine.

Mala Moskva fragmentarna je i filmski skrojena dramska forma čija četiri lica nose dobro poznata imena iz Čehovljeve drame Tri sestre. No Čehovljevo je djelo Zajecu tek inicijalni poticaj koji pomaže ocrtavanju temeljnih odnosa među likovima, bez želje da dobro poznata priča zagospodari novim dramskim djelom. Zajecove tri sestre i njihov brat u dubinski su sličnim suodnosima kao i Čehovljevi likovi, no tu prestaje i svaka sličnost, ona u radnji, strukturi te namjeri.

Tako Čehovljeve nesretnice očajnički i jalovo streme prema Moskvi, a većina Zajecovih likova kreće se u suprotnome smjeru: iz bijeloga svijeta prema zabiti s rodnom kućom unutar koje likovi pokušavaju sagledati životne okolnosti u kojima se nalaze. Mala Moskva tijesan je, ali utješno poznat prostor djetinjstva, špilja ispod obiteljskoga stola zazidana nogama odraslih koje te slučajno okrznu po leđima, okrznu kratko, ali nekako utješno i toplo.

To su dječji glasovi kojih se nastojimo prisjetiti jer ćemo tako možda u sjećanje prizvati i vlastiti dječji glas. Mala Moskva sjećanje je na ono što je bilo, to je tinjajuća svjetiljka utjehe koja je podjednako izmaštana koliko je i stvarana.

Više u tekstu Tomislava Zajeca na službenim stranicama HNK Split

Mira Muhoberac, izbornica 29. Marulićevih dana U svojoj dramaturškoj radionici autor stvara tekst referirajući se na Čehovljevu ingenioznu dramu Tri sestre redefinirajući čehovljanske međusobne odnose i pozicioniranje brata u kući triju suđenica. Nemogućnost odlaska u Moskvu koja se u Čehova stalno priziva kao beckettovski leit-motiv potiče autora na stvaranje inteligentno napisana teksta temeljena na izvrsnoj ideji fokusiranja na najvažniji dio poznatoga teksta, što rezultira kvalitetnom predstavom redateljice i četvero mladih glumaca koji svojom mladenačkom energijom i svježinom, ali i glumačkim iskustvom na relativno skučenu prostoru scene-stana pokazuju sve nijanse voljenja i mržnje, nemogućnosti promjene, odlaska, bivanja i trajanja.

Još o predstavi

Intervju s autorom Tomislavom Zajecom: Pravo na vlastito viđenje doma danas je političko pitanje

Premijera Male Moslve oduševila publiku: Mlada glumačka družina je čak pet puta pljeskom vraćana na bis

Mala Moskva: Treba žudjeti, treba živjeti
Mala Moskva: Autopsija društva, obitelji, insta-savršenstva i ljubavi

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije VirkasVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.