Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virkas

Gledat ćemo na Virkasu: Guja u njedrima, Gradskog kazališta Požega

  vn           25.02.2022.         2200 pogleda
Gledat ćemo na Virkasu: Guja u njedrima, Gradskog kazališta Požega

Treći vikend 18. Virkasa završava predstavom Guja u njedrima ("Snake In The Grass" 2002.). Kazališni tekst poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna na zanimljiv i intrigantan način donosi dojmljivu i slojevitu priču u režiji  Rajka Minkvića.

A priča ide ovako: nakon trideset godina, Anabela dolazi u obiteljski dom gdje živi njena mlađa sestra Miriam koja je cijeli svoj život ostala uz oca. Neposredno prije smrti otac je neočekivano ostavio cijelo nasljedstvo Anabeli.
Alisa, njegovateljica pokojnog oca, ispriča joj kako je od Miriam dobila otkaz prije negoli je otac preminuo i tvrdi da je njena sestra ubila oca. Alisa prijeti i ucjenjuje kako će sve prijaviti policiji ukoliko joj se ne plati pozamašna svota novca kao kompenzacija za otkaz i šutnju. Dvije sestre, Anabela i Miriam, ujedinjuju se u odluci da pokušaju riješiti problem s ucjenom.

Vješto vođena priča u više obrata donosi studiju obiteljskih odnosa između tri žene kompleksnih i „pomaknutih" karaktera. U izazovnim glumačkim interpretacijama, kroz crni humor i u duhu napetog psihološkog trilera, pratimo potpuno neočekivane smjerove, zaplete i rasplete.

U predstavi igraju Ines Bojanić (Miriam), Jasna Palić Picukarić (Anabela) i Hana Hegedušić/Ružica Maurus (Alisa). "Guja u njedrima" premijerno je izvedena 6. lipnja 2021.

Uoči premijere redatelj Minković je izjavio kako se tekstovi Alana Ayckbourna odlikuju se posebnom kvalitetom. "On piše čisto, njegova dramaturgija je precizna i točna, matematička. Kada čitate tekst imate osjećaj kako je sve vrlo jednostavno, no za raditi i nije tako jednostavno baš zbog te preciznosti i zadanosti. Mi smo poštovali njegov tekst ali srećom, ovdje su sve vrsne glumice koje imaju želju i volju uroniti u posao izvan svih okvira. Postavili smo pred sebe izazov da to bude jedna jaka, dobra glumačka predstava s tri ženska lika postavljena u neobične situacije i slojevitu priču. Na jedan fini način, kroz pomaknuti crnohumorni diskurs , s paletom emocija i kosturima iz ormara, Ayckbourn je i danas jedan od autora koji je aktualan i snažan, prepoznatljiv upravo po jasno strukturiranoj scenarističkoj ideji. Zato mislim kako će ova naša predstava dobro korespondirati s publikom jer će biti prepoznatljiva i siguran sam, neće biti dosadna. Uvjeren sam kako smo uspjeli napraviti nešto što će dati lijepe tri glumačke kreacije” rekao je Minković.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas