Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Virkas

GLEDAT ĆEMO NA VIRKASU 2020. Narodni teatar Anton Panov, Strumica: Šapat vode

  Goran Gazdek           02.02.2020.         1336 pogleda
GLEDAT ĆEMO NA VIRKASU 2020. Narodni teatar Anton Panov, Strumica: Šapat vode

U nedjelju 9. veljače na Virkasu imamo prilike pogledati predstavu dramskog pisca, dramatičara i scenarista Gorjana Miloševskog (Skopje, 1981.) Šapat vode u režiji dramatičara, redatelja, glumca, glazbenika i DJ-a Srđana Janikijevića (Skopje, 1970.) i izvedbi Narodnog teatra Anton Panov iz Strumice u Sjevernoj Makedoniji.

Igraju Julija Milkova, Ankica Beninova, Jasmina Vučkova, Kosta Angov, Igor Todorov, Stojan Velkov-Trn i Branko Beninov.

Predstava „Šapat vode“ je odgovor na ekološko nasilje potaknuto borbom za zaradu. Ta je borba postala lozinka za planetarno uništenje. Današnji svjetski ekološki problemi u svijetu u ovoj su predstavi na neki su način hiperbolizirani, dovedeni do grozne suštine. Prizori ljudski bića su groteskni, karikaturalni, ponekad nalikuju nekim od jezivih likova iz ciklusa Kaprici, španjolskog slikara Francisca Goye (1746. – 1828.).
Pred nama je zastrašujuća vizija nasilnog društva budućnosti.

Ulazimo u prostor negativne utopije, distopije, što je drugo ime za naše otuđenje. Aktualizirana je često korištena kratka priča u popularnoj kulturi (stripovima) i filmu, kratka priča koja otkriva malu skupinu ljudi (prerano rođena djeca) ostavljenu u nenormalnim uvjetima preživljavanja, uronjenu u dugotrajnu apokalipsu koja traje, a cijela drama proizlazi iz agonije preživljavanja.

Eshatologija je naša stvarnost, moramo tražiti novi raj, mogućnost nove kozmogonije, za novi početak svijeta. Uvjetnost kazališnog jezika prilika je za kombiniranje linearnog i logičkog s imaginarnim i zamišljenim, za predstavu koja dodiruje duh nepredvidivog, istraživačkog stvaralaštva. Gluma je naglašena koreografskim učinkom zaprepaštenja (usporeni redoslijedi, stilizirani rituali, sanjane vizije…).

Scenografija koji predstavlja pustinju, zapravo je strogo uređeni i hijerarhijski prostor s brojnim svjetiljkama kao usamljenim znakovima usred beznađa i pustoši. "Šapat vode" je kazališni znak upozorenja.

Predstava je na uglednom međunarodnom Festival kamernog kazališta Risto Šiškov u Strumicu, u rujnu 2019. dobili su nagradu za angažiranu predstavu za ekologiji koja posebno tretira temu vode.

Kazalište iz Strumice je prvi put na Virkasu nastupilo 2019. godine s predstavom Peti čin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Wisdom Sokale
29.8.2020. 14:10
Pozdrav svim gradanima Hrvatske i šire Moje ime je gospodica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospoda Dora Wealth, dobio sam zajam od 3% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugorocnih zajmova, poslovnih zajam i kratkorocni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com


Još iz kategorije VirkasVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.