Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Komentar

Glazbeni dijalog za poštovanje i toleranciju

  Davor Suhan/MojaRiejka           19.11.2011.         1163 pogleda
Glazbeni dijalog za poštovanje i toleranciju

Jedinstvo u različitosti - poruka je novog glazbenog projekta pod naslovom Children Beyond koji potpisuju slavna pjevačica Tina Turner, učiteljica yoge i glazbeni terapeut Regula Curti te učiteljica tibetanskih mantri Dechen Shak-Dagsay. Riječ je o nastavku glazbene priče iz 2009. koja je započela albumom Beyond, impresivnom kompilacijom kršćanskih i budističkih himni. Ovoga puta autorice u sličnom glazbenom tonu obilaze cijeli svijet, a na put sa sobom povele su tridesetoro djece iz različitih kultura i naroda koji pjevajući mantre i molitve šest religija šire poruku međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Ključ ovog projekta, albuma, je potaknuti aktivno sudjelovanje - naglašavaju autorice.
- To nije samo album za slušanje; cilj koji se njime želi postići je približiti djecu i odrasle različitim religijskim tradicijama, i na taj način razviti u njima osjećaj uvažavanja i tolerancije.

Za tu svrhu, uz album dolazi i edukativna knjižica sa sadržajem teksta, opisom kulturnog podneblja i značenja za svaku pjesmu, tako da se lako može pjevati uz CD. Poruka svake pjesme je objašnjena; tu se nalaze pjesme za koncentraciju, iscjeljivanje, slavljenje i smirenje.

Glazba-umjetnost-pedagogija - očita je nit vodilja prisutna od nastanka ideje do njezine realizacije. A s kolikom su svjesnošću same autorice pristupile odgojnim ciljevima cijelog projekta govori i činjenica da su kao pjevači u prvom planu djeca, dok su one u svakoj pjesmi  prisutne samo toliko koliko je potrebno da bi se djecu na izvjestan način provelo kroz određenu glazbenu temu.

No, ipak - naglašavaju - da iako je glavna namjera doći do djece, sve to također može biti jako korisno i za odrasle.

Sa time bismo se svakako složili, čak bi se usudili reći da je taj ciljani aspekt gotovo jednako važan - ako ne i važniji od same poruke koju šaljemo djeci -  jer rasadnik predrasuda, nerazumijevanja i netolerancije su upravo odrasli. Sa tom opakom bolešću ljudskog roda susrećemo se gotovo svakodnevno na svim meridijanima svijeta. Zato su nam i potrebni odrasli ljudi širokog srca koji razumiju da je cijelo čovječanstvo samo jedna velika obitelj čije tradicijske različitosti predstavljaju zajedničko kulturno i duhovno bogatstvo, kako bi to isto prenijeli na svoju djecu.  

Naslijeđe koje u pogledu tog kulturnog odnosa baštinimo danas svakako nije ono sa čime bismo se mogli ponositi. Unatoč porastu broja obrazovanih, vjerske predrasude naspram drugih religija  još uvijek su uvelike prisutne, kako u svijetu tako i u našem društvu. Gomilati školske diplome i nije neko veliko bogatstvo ako nekoga ne krasi duh razumijevanja i tolerancije. Čovjek može završiti razne visoke škole, zaslužiti mnoge akademske titule i steći sve potrebne kvalifikacije za obnašanje najviših i najodgovornijih dužnosti u državi i Crkvi, a da po pitanju religijske i duhovne kulture bude obična budala.

Ovu tešku ljudsku anomaliju može se ispraviti jedino sistematskim odgojem. Stoga vjerujem da će ideju Tine Turner, Regule Curti i Decken Shak-Dagskaj, jednako tako znati prepoznati i naši prosvjetni radnici, poglavito profesori glazbene kulture i vjeroučitelji, kao i sami roditelji bez čije primarne kućne podrške nema pomoći.  

Puno toga bi se još moglo napisati o ovoj temi. Postoje lijepe i ružne priče. Ovoga puta ostati ćemo samo na ovoj, doista lijepoj i hvale vrijednoj u svakom pogledu. Uostalom, dvije minute slike i tona govore više od riječi.

Children Beyond Teaser poslušajte i pogldajte ovdje

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, Portal MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar