Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Roklicerove večeri

Glavni gost 45. Roklicerovih večeri Mirko Kovačević, jedan od najistaknutijih Virovitičana u Zagrebu

  Goran Gazdek           30.05.2019.         8704 pogleda
Glavni gost 45. Roklicerovih večeri Mirko Kovačević, jedan od najistaknutijih Virovitičana u Zagrebu

Ove subote, 1. lipnja glavni gost Roklicerovih večeri u Cugu bit će pjesnik Mirko Kovačević, jedan od najistaknutijih Virovitačana u Zagrebu. Rođen je u našem gradu 29. listopada 1948. godine, pohađao je osnovnu školu Vladimira Nazora. Nakon klasične (Interdijecezanske) gimnazije diplomrao je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti te latinski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dvadesrt godina radio je u INI-Naftaplinu kao samostalni referent za kulturu i osam godina kao specijalist za promociju kulture u Sektoru korporativnih komunikacija INE. Službi za odnose s javnošću i informiranje, a onda u Hrvtaskom saboru kulture, prvo kao tajnik, a onda kao stručni suradnik za kazališnu, književni i likovnu kulturu. Osim poezije i proze, za novine i časopise pisao tematske članke o kultiri te kazališne kritike. 

Objavio je zbirke pjesama Svakidašnji krajolik (1994.), Slike srednjih godina (1997.), Čežnjive daljine (2000.), Zagasite sretnosti, (2002.) i Prisne, razborite i poneka crnozlatna (2011.). Nekoliko njegovih pjesama prevedeno je na engleski, francuski, portugalski, slovački i mađarski, a s desetak pjesama uvršten je u Antologiju hrvatske književnosti (2004.).

"Pjesnik, profesor, urednik te književni i likovni kritičar Mirko Kovačević pravi je pravcati kulturtreger, žilava i tvrdokorna vrsta ljudi koji za kulturu žive i dišu bez obzira na okolnosti, trendove ili isplativost. Znatiželjnicima koji traže objašnjenje za takvu njegovu kulturnu hiperaktivnost odgovorit će parafrazirajući Krležu - da, kultura je skupa, ali nekultura je još skuplja - u kojoj mu je poanta o kulturnom (ne)cjenkanju važnija od toga je li dosjetka upućena gospodi ili drugovima", napisala u uvodu intervjua objavljenog na našem portalu 13. siječnja 2013. godine Sandra Pocrnić Mlakar.

<<< Mirko Kovačević: Pratimo sadašnjost našega grada da bismo proniknuli u njegovu budućnost

Književnica i pjesnikinja Božica Jelušić u predgovoru njegove stihozbirke „Prisne, razborite i poneka crnozlatna" između ostalog o njegovoj poeziji napisala je ovo: „U Kovačevićevoj se pjesničkoj aktivi jasno raspoznaje nekoliko središnjih tema, među kojima dominira vrijeme, prolaznost, snaga Kronosa koji po mitološkoj paraboli „proždire potomke“, brišući njihov trag u postojanju , ma kako da je bio velik i upečatljiv. No, pjesnik bi da „uspori vrijeme“ i sačuva svoja mala blaga, stečevine intime kao što su barem jedne ljubljene oči, koje bi ponovno sreo, otkrivši kako se „U njima zrcale obilna sjećanja/zanosi vremenom nepotrošeni/i zapretana sretnost minulih mladosti“. Neka fina melankolija i pomirenost natapaju njegove stihove, dok prebire po sjećanjima na slavonske i zagrebačke dane, navraćajući uvijek ponovno u skrovit krajolik ljubavi“.

Predstavljena stihozbirka Mirka Kovačevića „Prisne, razborite i poneka crnozlatna"

Mirko će poeziju čitaiti u pratnji gitare koju će svirati Kristijan Matković, učenik četvrtog razreda Glazbene škole Jan Vlašimski. Početak Roklicerovih večeri je, kao i svake subote, u 21 sat.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeriVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.