Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Glazba

Glasoviti češki kantautor Jaromir Nohavica u Daruvaru i Zagrebu

  Mato Pejić/Facebook           11.09.2011.         2582 pogleda
Glasoviti češki kantautor Jaromir Nohavica u Daruvaru i Zagrebu

Glasoviti češki kantautor, pjesnik, skladatelj i prevoditelj Jaromir Jarek Nohavica dolazi u Hrvatsku, gdje će održati dva koncerta, u Daruvaru 1.listopada i dan kasnije u Zagrebu. Jaromir Jarek Nohavica najbolji je češki pjevač posljednja dva desetljeća. Potvrđeno je to dodjelom prestižne nagrade Anđeo, koju dodjeljuje češka Akademija popularne glazbe. Nohavica prvenstveno dolazi zbog češke manjine, pa stoga nastupa bez honorara, ali da se radi o izvanserijskom događaju za svakog kome je duši dobra glazba, lijepa melodija, sjajna rima i dojmljiv tekst.  

Jaromir Nohavica rođen je 1953. godine u Ostravi, izučio za knjižničara i počeo studirati rudarstvo, a onda radio kao knjižničar, radnik, te kao slobodni umjetnik, što je i dan danas. Glazbenog obrazovanja nema, a na gitaru, flautu, violinu i harmoniku naučio je svirati sam. Na estradi je počeo pišući tekstove za rok grupu Majestic, pa za nekoliko pjevača pop glazbe, među ostalim i za Mariju Rotrovu, pisao za kazalište, prevodio, najviše s poljskog.

 

Pisao je, recimo, tekstove za predstavu Dundo Maroje, koja se davala u Tješinskom kazalištu. Kada se 1982. godine prvi put pojavio na sceni kao kantautor, preko noći je dospio u vrh češkog folka. No, njegove antiratne poruke nisu se sviđale cenzorima, pa put ka slavi nije bio lak ni jednostavan. Paradoksalno je da je njegova popularnost bila ogromna, a na koncertima je publika znala napamet tekstove svih pjesama, iako zbog klipova, koje mu je podmetao establišment, godinama nije mogao objaviti nijednu ploču. Prvi album snimio je tek 1988. godine, a ta ploča pod nazivom Darmoděj bila je zapravo kompilaciju koncertnih snimaka.

 

I slijedeće dvije longplejke bile u zbor hitova, kojih se tijekom godina nakupilo oho-ho. Nagrade koje su se nizale kao na tekućoj vrpci i ogroman interes slušatelja, ipak su na kraju šire otvorili vrata, a devedesetih godina učvršćuje reputaciju, te surađuje s vrhunskim instrumentalistima i aranžerima, poput Karela Plihala ili Vita Sazavskog. Sjajan odjek imao je i njegov album za djecu Tři čuníci, pa i danas se na Nohavičinim koncertima često može čuti pokoji hit s te ploče. Uz nju je izdana i knjiga dječjih pjesama, poslovica i bajki. Puno surađuje s kazalištima, izlaze mu zbirke tekstova, naginje i ka džezu, druguje s legendarnom grupom Neřež... Godine 2000. sve svoje sklonosti ka raznim izričajima utjelovljuje u albumu Moje stmutne srdce (Moje tužno srce), te najavljuje plodotvornu suradnju s etno rok grupom Čechomor, s kojom je dvije godine kasnije surađivao i na autobiografskom filmu Rok ďabla (Godina đavla) režisera Petra Zelenke.

Karijeru je počeo prepjevima francuskog šansonjera Borisa Viana, a u njegovu opusu su i klasici ruske kantautorske scene Vladimir Visotsky, Bulat Okudžava i Aleksandar Blok, uglazbio je i češku pjesničku veličinu, autora Šleskih pjesama Petra Bezruča, u njegovim stihovima jasne su reminiscencije na Leonarda Cohena, Karel Kryl, prerano otišli bard češke šansone stalno je tu negdje...
U tješinskom kazalištu postavljena je predstava s njegovim pjesmama, prevođen je na niz jezika, najviše na poljski i njemački.

 

Podatke o koncertu i klipove te prijevod i prepjev nekih pjesama možete naći na Facebooku http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=147708288653748

 

Na službenoj web stranici http://www.nohavica.cz/ pronaći ćete mnogo informacija o Jarku Nohavici, kako na češkom, tako i na njemačkom, engleskom, poljskom i talijanskom jeziku.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Glazba