Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Gospodarstvo

Glas poduzetnika upozorava na besmislenost uvođenja poreza na ekstra profit: Uvodimo li porez na sposobnost?

  ugp           04.11.2022.         1998 pogleda
Glas poduzetnika upozorava na besmislenost uvođenja poreza na ekstra profit: Uvodimo li porez na sposobnost?

Udruga Glas poduzetnika smatra da je uvođenje poreza na ekstra profit po trenutačnom prijedlogu besmisleno i neopravdano. Prema tome prijedlogu, po stopi od 33 posto se želi oporezivati sve tvrtke u Hrvatskoj s prosječnim godišnjim prihodima većim od 300 milijuna kuna i koje su u 2022. godini imale dobiti 20 posto iznad prosjeka iz prethodne četiri godine. Pitamo sve nadležne - kako će administracija odrediti koje su tvrtke profitirale na rastu cijena energenata a koje recimo od ulaganja u razvoj, kao i optimizacije i povećanja efikasnosti koje se ove ili prošle godine manifestirao?

Podsjećamo, porez na ekstra profit u EU definiran ovako široko ima samo Mađarska, dok druge zemlja članice EU i Europska komisija predlažu oporezivanje samo energetskog sektora, koji je zarađivao ekstra profite na špekulativnim cijenama plina i struje, Vlada bi također htjela uprihoditi novce i od svih tvrtki koje ostvaruju više od 300 milijuna kuna prihoda. Za vrijeme tržišnih nesigurnosti uzrokovanih velikom inflacijom gdje se tvrtke bore za opstanak poslovanja, uvođenje ekstra profita definitivno će zaustaviti potencijalne investicije i rast plaća.

Također, postavljamo pitanje kako bi se uvođenje ekstra profita, tj. dodatnih izdataka odrazilo na određene dugoročne financijske i organizacijske planove, kao i planove zapošljavanja. Na primjer, tvrtka koja je na vrijeme investirala u R&D i uspješno prebrodila energetsku krizu, morat će zbog svoje sposobnosti i pravilne optimizacije poslovanja platiti državi 33 posto više. Hoće li ta tvrtka nastaviti svoje poslovanje u Hrvatskoj? Hoće li i ostale tvrtke koje će zbog svojih sposobnosti morati platiti veći porez ostati poslovati u Hrvatskoj ili ćemo nastaviti trend odlijeva intelektualnog kapitala?

Mnoge tvrtke već sada gledaju kako prilagoditi svoju djelatnost ne bi li uspjele zaobići predloženi porez na ekstra profit i pronaći “rupu u zakonu” pa je realno pretpostaviti da će mnoge tvrtke koje posluju na temelju ispravnih poslovnih odluka i pravednosti platiti ono što ne bi trebale, već će ih to samo kočiti u njihovom razvoju.

“Ako želite potjerati poduzetnike i investitore iz Hrvatske, uvedite nebulozne dodatne poreze. Protiv smo, ovo je jednostavno loše” zaključuje Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo