Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Prosvjeta

Gimnazijalci na Državnom Eko kvizu u Trogiru

  Mentor Hrvoje Turčinović, prof.           16.03.2009.         2023 pogleda
Gimnazijalci na Državnom Eko kvizu u Trogiru

Gimnazija Petra Preradovića sudjeluje u više projekata ( Eko-škola, GLOBE-program, PASCH ), a ove godine po 4. puta obnavlja status Međunarodne Eko-škole. Njezini učenici i profesori aktivno sudjeluju u njenim programima,  u štednji  energije, uređenju dvorišta te okolice škole. Svaki razred njeguje svoj cvjetnjak, a preko EKO-patrola provodi se  redovita kontrola, skuplja se plastični otpad.

Važno je napomenuti da učenici gotovo svake godine sudjeluju na Državnom Eko-kvizu sa svojim aktivnim znanjem iz biologije, zemljopisa, vjeronauka te svojim  projektom prikazanim u power pointu. Ove godine su obradili temu.

„Ribnjaci-turistički potencijal virovitičkog kraja" koji svojom aktualnošću može pobuditi interes svakog Virovitičana. Svojim uratkom učenici su ukazali na posebnost i rijetkost postojanja ovakvog prirodnog bisera u neposrednoj blizini centra neke hrvatske županije te su u kombinaciji ISTRAŽILI SMO-URADILI SMO-PREDLAŽEMO pokušali predstaviti široj hrvatskoj javnosti važnost virovitičkih ribnjaka. Poznata je povijesna važnost ovog lokaliteta jer je uz ribnjake prolazila drevna rimska cesta prema termama u Daruvaru (grob rimskog vojnika ), jedinstvene zajednice srebrnaste lipe i hrasta lužnjaka, očuvanost prirodnog okoliša, blizina geotermalnih izvora,  glavne prometnice.

Fotografije pokazuju izuzetnu ljepotu tog područja, a tako će i Power Point prezentacija projekta na Državnom Eko-kvizu koja će se održati u Trogiru (Seget Donji) sadržavati  sve moguće poglede na ovaj naš, po mišljenju mnogih- uključujući i  gradsko poglavarstvo-  jedinstveni skup prirodnih ljepota ali i prirodnih fenomena.

Postoji  puno Virovitičana koji gaje izuzetnu pažnju i ljubav prema području ribnjaka. Jedan od njih je mr. Siniš Prpić uz čiju pomoć su gimnazijalci  u prirodnom okruženju saznali mnoge nepoznate detalje i mogućnosti koje u njedrima skrivaju šume Bilogore. Uvijek nove fotografije istog područja koje bude različite  dojmove govore koliko je priroda bogata u svojoj promjenjivosti- ljeto, jesen; voda među stablima i bujna šuma. Nitko ne može biti ravnodušan na taj sklad i mir.  Istraživanja, ankete i fotografije su izložene na ulazu u Gimnaziju P.Preradovića Virovitica a neke od tih fotografija predstavljamo i Vama.

Gimnazijalci su predložili i neke promjene u uređenju ribnjaka kao i poticanje građana Virovitice da češće posjete našu malu prirodnu ljepoticu.

Zahvaljujemo se i prof. Josipu.Mikolčiću i prof. Silviji Salajić na informacijama i poticajima. Članove ekipe predstavljaju po jedan učenik ili učenica iz 1. 2. 3 i 4. razreda. To su  Sara Gondi I.d, Adrian Paponja II.a, Vjeran Tot III.a i Martina Otročak IV.a

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta