Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Putujem i pišem

Geneva (Ženeva) – Prijestolnica mira

  Žarko Klaić           08.06.2012.         4423 pogleda
Geneva (Ženeva) – Prijestolnica mira

Nakon popijene kave i pojedenog doručka u Ljubljani, nastavili smo put prema Švicarskoj. Automobil je pratio simbole na cesti i sretno jurio naprijed. Tabla na kojoj je pisalo Courmayeur označila je smjer prema nebu, doslovno. Ispred nas nalazio se alpski masiv Mont Blanc prekriven vječnim snijegom. Preko njega se može na razne načine; žičarom, alpinističkom opremom, avionom...., no autom je to bila druga priča. Stoga smo se našli u koloni ispred tunela koji vodi iz Italije u Francusku. Cestovni tunel Mont Blanc impresivno je građevinsko djelo koje je nastajalo od 1957.g. do 1965.g. i dug je nevjerojatnih 11 611 m. Vožnja kroz tunel bila je opuštajuća jer dosta stroga ograničenja i pravila ponašanja ne dopuštaju bilo kakvo ''divljanje''. Prolazak na drugu stranu donio je ''Novi svijet'', poput dimenzijskog portala koji donosi pogled na drugi svijet. Alpsko područje Francuske bilo je poput sna. Polako smo se vozili uživajući u pogledu na oštre planine koje su se dizale u nebesko plavetnilo. Selo Bossons u dolini Chamonix je predvorje raja, alpski vrt savršen za ljubitelje prirode. Ručali smo na travi, a pogled mi je bio usmjeren prema Alpama, u savršenoj ljepoti s obronaka masiva spuštao se bijeli vijugavi ledenjak kojeg je okruživalo zelenilo okolnog raslinja. Selo Bossons je još uvijek spavalo, samo se žičara penjala visoko na nebo, na vrhove. Pošli smo za Ženevu, pošli smo prema Švicarskoj.

''Jules Cesar dans ses commentaires mentione son passage a Geneve au debut de la guerre des Gauls 58 ans aunt J.C''

''Julije Cezar u svojim Komentarima spominje svoj posjet Ženevi početkom galskih ratova 58. g. prije Krista'' - natpis je to koji stoji u centru Ženeve. Tragovi prošlosti vidljivi su posvuda, grad ima dušu. Pisat ću stoga o njoj.

Pronašli smo adresu u francuskom dijelu Geneve (Annemasse) našeg domaćina kojeg smo pronašli preko ''couchsurfinga'' i pozvonili na vrata. Dočekao nas je Naikos, otvorio vrata svoga doma i ugostio nas kao ''braću i sestre''. Iduće tri noće proveli smo kod njega.

Što reći ukratko o Ženevi? Ženeva, danas, je grad koji broji oko 191 803 stanovnika (2007.), dok prošireno područje - kanton Ženeva koji se prostire čak i u Francusku obuhvaća 466 536 stanovnika. Vrijeme je bilo da upoznamo taj izniman grad smješten na utoku rijeke Rhone u Ženevsko jezero.

Šetali smo ulicama grada dok je rijeka Rhona mirno vijugala ulicama grada pronalazeći put do jezera. Ponad jezera negdje u daljini, nad zelenom livadom u snijegom obgrljenim Alpama granulo je sunce i pružilo svoje tople zrake prema tlu dok su se oblaci lijeno razilazili, možda baš na toj livada veseli, čupavi svizac zamata svoju čokoladu dok krave ljubičaste boje nezainteresirano pasu travu. Možda je to samo moja mašta, no sve je izgledalo sneno. Ženevsko jezero upilo je oblačnu plavu boju neba, padala je noć. Uputili smo se bez riječi, osvijetljenom obalom grada i prolazili kroz mnoštvo nasmijanih ljudi, ženevska noć je tek započinjala. Sve to pratio je vodoskok koji je nad tamnim jezerom izbacivao vodu u vis dok je restoran-brod ''Geneva'' bio mirno usidren, u daljini gorio je svjetionik.

Umorni pomalo od hodanja pronašli smo pivnicu koja je djelovala kao savršeno mjesto za odmor. Pivo od 80 kn dokazalo je činjenicu da je Ženeva danas jedan od najskupljih gradova na svijetu. Bez obzira na astronomsku cijenu, pivo je uistinu prijalo, pjena je bila vrhunska. Dan je bio savršen.

            Sljedeće jutro dogovorili smo se domaćinom o planovima, čisto da čovjek zna kada se planiramo vratiti. Zaokružili smo lokacije na mapi grada i krenuli. Tražili smo Parc des Bastions u kojem se krije Zid reformacije. Place de Nueve lijep je trg kojeg krasi čovjek na konju ispred velebnog zdanja Velikog kazališta, nasuprot njega nalazi se zeleni Parc des Bastions (gradski park). U njemu se odigravala borba na život i smrt, borba konjanika i vitezova. Istovremeno odvijale su se mentalne igra na velikim šahovskim pločama, gigantske figure igrači su prenosili na polja po izboru. Zelenilo krošnji odmaralo mi je oči dok sam promatrao zamišljena lica igrača. Netko će izgubiti, netko pobijediti, a neriješeno donosi nove bitke. Zid reformacije proteže se na više od stotinu metara prikazujući znamenite osobe iz svijeta reformacije crkve. William Farel, John Calvin, Theodore Beza i John Nox stajali su nepomično. Njihove nadrealne pet metarske figure s dugim bradama nadvile su se na grb Ženeve, koji prikazuje orla s ključem. Promatraju reformatori kamenim očima promijenjenu Europu, djelo njihovog rada u 16.st. Europa nakon njihovog djelovanja nije ostala ista. Uputili smo se prema staroj jezgri grada, prema srcu Ženeve.

            Na svakom uglu nalaze se svjedoci prošlosti. Toranj I'lle stajao je na ulicama suvremene Ženeve; ostao je on uspavan u 13. stoljeću i još misli da štiti grad od napadača sa sjevera dok  žice gradskog tramvaja mu prelaze preko krova. Pronašli smo Stari grad koji krije mnoge tajne, tajne srednjovjekovlja. Dok smo tako znatiželjnih pogleda upijali ulice Ženeve ispred nas pojavila se Katedrala St. Pierre iz 12. st. Ta 900 godina stara ljepotica unutar zidova skriva zavidnu, a opet skromnu ljepotu. Popeli smo se vijugavim stepeništem na njezin toranj s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na Ženevu i Ženevsko jezero. Dan je bio vedar, pa se u daljini, daleko u Alpama mogao vidjeti i Mont Blanc sa svojom snježnom kapom. Unutar zdanja pogledao sam zanimljiv kratki dokumentarni film o prošlosti Ženeve; tako lijep grad izgleda da su željeli svi, pa onda nije bilo niti čudno što su ga 1789. godine zauzeli Francuzi te je i sam Napoleon imao čast reći da je to bio ''njihov'' grad. 1815. g. nakon sloma Napoleona započinje procvat Ženeve unutar Švicarske Konfederacije.

            Vratili smo se na početak, na istu onu osvijetljenu obalu od prošle noći, ovog puta po danu. Prekrasan urbani park Jardin anglais bio je mjesto gdje Švicarci svih narodnosti provode vrijeme; šetajući, sjedeći ili na neki drugi način. Jardin anglais koji je stvoren 1855. g. poznat je po svom cvjetnom satu L'horloge fleuri koji već dugo vremena pokazuje točno vrijeme, švicarske preciznosti. Nekoliko metara dalje obala je cvala; održavao se festival. Sladoledi, čokolade, tobogani, vrtuljci, šareni napitci i nasmijana djeca nisu izostali. Na obali je stajao spomenik Michaelu Jacksonu, Ženeva zasigurno ide ukorak s vremenom, moderno se stapa s tradicionalnim. Vodoskok je i dalje slao vodu u vis. Fontana Jet d'Eau originalno je postavljena 1886.g. nedaleko od današnje lokacije. Sadašnja fontana instalirana je 1951. godine i od onda kroz jednu sekundu pošalje 140 m u vis 500 litara vode, impresivno. Najveća je to fontana u Švicarskoj i jedna od većih u svijetu. Zabavljali smo se i mi; igrali smo se u pijesku, sjedili usred kružnog toka na zelenoj površini i računali troškove boravka, fotografirali smo se i smijali, razgovarali o svemu i svačemu. Ženeva dobro utječe na ljude, pa nije ni čudu što je dobila nadimak Prijestolnica mira. U gradu je tako smješten i glavni stožer Ujedinjenih Naroda u Palači nacija. Sjedište je ona i mnogih drugih svjetski važnih organizacija. Moderan je to grad jake ekonomije, obrazovanih ljudi, središte znanstvenih institucija raznih područja, no opet topao, ljudski, u kojem možete pronaći lokalni ulični glazbeni sastav koji će vam za nekoliko franaka i topao osmijeh odsvirati Bregovićev Ederlezi ili Đurđevdan. Sve je to Ženeva! Napustili smo je puni dojmova i uputili se kući.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem